Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įtaria, kad Rolandui Paksui galėjo būti pasiūlytas 15 tūkstančių eurų vertės kyšis už poveikį statybų inspekcijai.

„Šiuo metu svarstomas kreipimasis į EP dėl galimybės patraukti R. Paksą baudžiamojon atsakomybėn", - spaudos konferencijos metu pranešė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis.

I. Mikelionio teigimu, sprendimą dėl kreipimosi į EP priims generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, šį kreipimąsi jau ruošia ir generaliniam prokurorui artimiausiu metu pateiks ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu kuruojantis prokuroras.

„Tai yra savaičių klausimas", - pažymėjo I. Mikelionis.

STT "Tvarkos ir teisingumo" partijos pirmininką Rolandą Paksą apklausė kaip specialųjį liudytoją ikiteisminiame tyrime dėl galimai daryto poveikio pripažįstant Prienuose naujai pastatytą „Norfos" prekybos centrą tinkamu eksploatacijai. STT įtaria, kad R. Paksui didelės vertės kyšį - 15 tūkst. eurų - trečiųjų asmenų naudai galėjo pasiūlyti „Lietuvos ryto" žiniasklaidos grupės akcininkas ir vadovas Gedvydas Vainauskas, kad R. Paksas paveiktų Aplinkos ministerijai pavaldžios, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus.

„Turimais duomenimis, R. Paksas galimai pasinaudojo turima įtaka Aplinkos ministerijoje ir tai pagreitino pastato statybos užbaigimo procedūrą - tai yra, buvo pasirašytas statybos darbų užbaigimo aktas", - kalbėjo prokuroras.

Vertindamas teisėsaugos veiksmus, R. Paksas sakė, jog „tie, kurie šoka pagal dūdelę ir vykdo politikų užsakymus, jie atsakys už savo veiksmus“.

„Tegul jie kreipiasi kur nori, kad ir į patį velnią, aš vis tiek teisybę sakysiu. Jeigu jie galvoja, kad jie kažką išgąsdins, (...) tegu pasiieško kitų adresų“, - pridūrė europarlamentaras.

Politikas neigė įtarimus, kad jis su „Lietuvos ryto“ vadovu Gedvydu Vainausku susitarė dėl 15 tūkst. eurų kyšio.

„Ne, ne, ne“, - atsakinėjo R. Paksas į klausimus apie galimus korupcinius ryšius tarp jo ir G.Vainausko.

Pirmadienį STT apklausė ir G. Vainauską, jam po apklausos buvo pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir skirta kardomoji priemonė - pasižadėjimas neišvykti. Vykdydami ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai taip pat apklausė ir Premjero visuomeninį konsultantą Antaną Zabulį ir „Norfos" mažmeninio prekybos tinklo savininką Dainių Dundulį.