Diktantą bus galima rašyti visose Lietuvos savivaldybėse, mokyklose, Vilniaus knygų mugėje, bibliotekose. Užsienyje gyvenantys lietuviai galės rašyti diktantą Lietuvos ambasadose. Varžytis taip pat kviečiami įmonių ir organizacijų atstovai, tačiau konkurse negalės dalyvauti lituanistai.

Lietuvių kalbos ekspertų komisija atrinks geriausiai diktantą parašiusius žmones, kurie toliau dalyvaus Vilniuje vyksiančiame finale.

Kaip ir pernai, žmonės galės rašyti diktantą namuose. Iki vasario 29 dienos imtinai jį reikia paštu išsiųsti organizatoriams. Savarankiškai rašiusieji negalės konkuruoti dėl raštingiausio žmogaus titulo.

Diktantas nuo 11 valandos bus tiesiogiai transliuojamas per LRT RADIJO pirmąją programą ir internetu.

Pagrindinė šių metų Nacionalinio diktanto naujiena – kad tekstą skaitys nebe „Panoramos“ vedėjas Marijus Žiedas. Artėjančio Lietuvos radijo devyniasdešimtmečio proga šiemet nacionalinį diktantą patikėta skaityti LRT RADIJO žinių vedėjui Pauliui Šironui.

Triskart sumažėjo mokyklų

Šiemet diktante aktyviai dalyvaus bibliotekos, tuo metu mokyklų skaičius smarkiai sumažėjo.
Pasak Nacionalinio diktanto organizatorės Vytautės Šmaižytės, pernai rašyti diktantą registravosi apie 300 mokyklų, šiemet jų sulaukta vos 90.

„Mes tai siejame su mokytojų streiku“, – BNS sakė ji.

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos sekretorė Birutė Rudzinskienė tvirtino nežinanti, kodėl taip smarkiai sumažėjo mokyklų entuziazmas dėl Nacionalinio diktanto, tačiau abejojo, kad tai susiję su streiku. Anot jos, mažą aktyvumą galėjo lemti ir tai, kad renginys vyksta šeštadienį, mokytojai dabar užimti pasirengimu egzaminams, o už darbą per Nacionalinį diktantą atlyginimas nemokamas.

„Tačiau vaikai gali ateiti į savivaldybę arba į biblioteką rašyti diktantą“, – pabrėžė V.Šmaižytė.

Jos duomenimis, rašyti Nacionalinį diktantą planuoja dvi dešimtys Lietuvos atstovybių užsienyje, lietuvių bendruomenės. Joms bus siunčiamas garso įrašas.

„Tačiau Čikaga žada keltis vidury nakties ir rašyti kartu. Daugelis nori rašyti drauge“, – sakė organizatorė.

V.Šmaižytė neatskleidė, kas kūrė tekstą diktantui, tik pasakė, kad tai moteris. Ji taip pat tvirtino, jog šįkart dalyviams neturėti kilti problemų užrašant autorės pavardę. Vienais metais autorės pavardėje buvo padarytos net trys klaidos.

Kovo 19 dieną planuojama taisyti parašytus tekstus, o balandį bus surengtas antras Nacionalinio diktanto turas.

Kaip ir anksčiau, konkurse negalės dalyvauti lituanistai. Pernai Nacionalinį diktantą rašė daugiau nei 7000 žmonių.