Interviu BNS Vilniuje V.Zatleras teigė, kad Baltijos šalys nėra rusobofiškos ir siekia draugiškų santykių, bet niekada nepateisins Rusijos agresijos ir yra pasirengusios reaguoti „per kelias sekundes“.
„Mes niekada nesakysime, kad Krymas nėra Ukrainos teritorija.

Niekada nesakysime, kad Doneckas ir visa ta Ukrainos dalis yra „kažkas ypatingo“ - tai Ukraina. Tai yra esminis dalykas stabilumui ateityje, - kalbėjo prezidentas. - Jei Rusija ruošiasi mus pulti, mes atsakysime nedelsiant, per kelias sekundes“.

Anot jo, nuo Antrojo pasaulinio karo laikų niekas negrasino „nė vienam kvadratiniam Rusijos metrui“ aneksija. Jis sakė besitikintis, kad žinias Rusijai lygino situacija su banko ir kliento santykiais imant būsto paskolą.

„Kai nueini į banką ir perskaitai sutartį, kurią pasirašai, šūkteli - bankas plėšikas! Bet galiausiai, jei moki laiku, nieko nenutinka“, - pabrėžė jis.

Kalbėdamas apie svarstymus, jog Europos Sąjunga turėtų nutraukti sankcijas ir ieškoti kompromisų, V. Zatleras pareiškė, kad „vienintelis kompromisas yra Minsko susitarimas ir mes jo turime laikytis“.

„Jokių kitų kompromisų, nes tai nebūtų geras būdas tartis su Rusija. Turime laikytis labai aiškių taisyklių ir pareiškimai turėtų būti kaip įmanoma aiškesni“, - pabrėžė buvęs Latvijos vadovas.

Kartu jis pažymėjo šiuo metu neįžvelgiantis realios grėsmės Baltijos šalims.

„Reali grėsmė buvo prieš dvejus metus, dabar jos nebėra. Problema yra Rusijos saviizoliacijos politika. Keista, nes tik labai nedaug valstybių, kaip Kuba, Šiaurės Korėja, kurios kuria savo užsienio politiką ir vystymo planus remdamiesi savęs izoliavimu.

Tai niekada neveda į klestėjimą. Tai yra jų pačių reikalas, kurio mes negalime paveikti. Mes turime išlikti protingi ir suprasti, kad negalime paveikti to, kas vyksta Rusijoje, bet mes galime paveikti įvykius, vykstančius už Rusijos sienos su kitu pasauliu“, - sakė jis.

V.Zatleras Latvijos prezidento pareigas ėjo 2007-2011 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1617)