„Be tų gijų, visiškai izoliuota, ji (Rusija), matyt, negali egzistuoti - anksčiau ar vėliau ten bus kolapsas. Tos gijos dabar yra gerokai nutraukiotos paties V.Putino pastangomis, bet taip pat ir Vakarų pastangomis. Autarchiška (autokratinė) Rusija neišsilaikys (...). Intuityviai jaučiu, kad tai truks dar porą metų ir tuomet įvyks esminiai pakitimai: blogis surys pats save ir tada grėsminga pusiau karo, pusiau taikos būsena bus nebe tokia, kokią mes ją matome dabar. Tikėkimės, kad tai įvyks“, - sakė Jeilio universiteto profesorius.

Šiomis mintimis kartu su filosofu, eseistu Leonidu Donskiu jis dalijosi Vilniaus knygų mugėje, pristatydamas kartu su L.Donskiu parašytą knygą „Optimizmo paieškos pesimizmo amžiuje. Rytų Europos nuojautos ir pranašystės“.
Tomas Venclova

Abu knygos autoriai pabrėžė, jog šiuo metu visuomenė išgyvena „pesimizmo laikotarpį“, kai nuolat kalbant apie grėsmes išnyksta suvokimo riba, kur yra karas, kur taika. T.Venclova pabrėžė, kad tokios apokaliptinės nuolat kartojamos žinios Europoje tampa „išsipildančia pranašyste“.

Vertindamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino politiką, jis lygino jį su žymiais diktatoriais, vadindamas jį „naujuoju Kaligula“, už kurio stovi „gana juodos ir stiprios jėgos“. Jis pabrėžė, jog šiuo metu Europa išgyvena karą, galintį užsitęsti ilgai, nors jo mastas yra mažesnis nei pasaulinių karų.

„Karas niekada nebūna toks, kokio mes tikimės, jis visuomet būna kitoks (...) Mes įsivaizduojame karą kaip pasaulinį, o jis gali būti visiškai kitoks ir kažkuria prasme jis vyksta be tokių didelių sugriovimų, sunaikinimų, žmonių aukų - jų yra, be abejo, bet to visiškai negalime lyginti su tuo, kas vyko antrojo pasaulinio karo metais. Tokia karo situacija gali trukti ilgai, jai reikia būti pasiruošus ir nereikia bijoti“, - pažymėjo A.Venclova.

Profesorius taip pat su nerimu žvelgė į tendencijas Europoje, ypač Vyšegrado valstybėse , kur, anot jo, laimi kraštutinės dešiniosios, euroskeptiškosios jėgos, pažymėdamas, kad euroskeptikų intelektualų yra ir Lietuvoje, pranašaujančių, kad skilinėjant Europos vienybei, ji žlugs.

„Neduok Dieve, kad Europa sužlugtų - tai būtų visų Putino svajonių išsipildymas“, - pažymėjo rašytojas.