Lietuvos naujienų agentūros ELTA užsakymu vasario 9-17 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" atliktos apklausos duomenimis, iš visų institucijų pasitikėjimas Vyriausybe smuko labiausiai - per mėnesį 10 procentinių punktų.

Didžiausias smukimas pastebėtas ir šios institucijos vadovo reitinguose. 7 procentiniais punktais smuko pasitikėjimas Premjeru Algirdu Butkevičiumi, kuris yra ir LSDP vadovas.

"Baltijos tyrimų" analitikai pažymi, kad paskutinį kartą panašūs LSDP pirmininko vertinimai buvo 2014 metų spalį - tada 56 proc. jį įvertino palankiai ir 37 proc. nepalankiai, o nuo to laiko palankiai jį vertinančių visada būdavo daugiau nei 56 proc.

Prastesni nei dabar A. Butkevičiaus vertinimai paskutinį kartą buvo užfiksuoti beveik prieš 5 metus. 2011 metų rugsėjį 54 proc. šalies gyventojų A. Butkevičių vertino palankiai ir 30 proc. nepalankiai.

5 procentiniais punktais sumažėjo ir pačios Socialdemokratų partijos palaikymas. Mažesnį nei dabar apklaustų šalies gyventojų palaikymą LSDP turėjo tik prieš pat 2012 metų rinkimus spalio mėnesį, o po pastarųjų Seimo rinkimų šios partijos palaikymas visą laiką buvo didesnis nei 21 proc. Didžiausia ketinančių už juos balsuoti respondentų dalis buvo 2013 metų kovą - 31 proc., atkreipia dėmesį "Baltijos tyrimų" sociologai.

"Be jokios abejonės, visi šie skandalai prisideda tiek prie Vyriausybės, tiek Premjero, kaip asmens, politiko, tiek pačios Socialdemokratų partijos reitingų smuktelėjimo. Tai - visa serija skandalų, kurie tiesiogiai siejasi tiek su Socialdemokratų partija, politikais, o tai, be jokios abejonės, turi tiesioginės įtakos ir vertinimams, nes žmonės girdi apie tuos skandalus", - Eltai teigė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Medijų tyrimų laboratorijos vadovas daktaras Andrius Šuminas.

Ar iš šios krizės pavyks išsikapstyti iki Seimo rinkimų, pasak eksperto, priklausys nuo to, ar ir toliau bus daromos komunikacijos klaidos.

"O tos klaidos, kaip matome, toliau yra daromos. Sakykime, pareiškimas dėl tam tikrų švietimo profesinių sąjungų sąsajų su Rusija. Nuo pat Premjero grįžimo iš atostogų jaučiasi tam tikras Vyriausybės vadovo, kuris yra ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) veidas, nervingumas, kuris anksčiau A. Butkevičiui nebūdavo būdingas", - sakė A. Šuminas.

Komunikacijos eksperto patarimas Premjerui būtų "prieš sakant ką nors kai kuriais atvejais pagalvoti. Skuboti pareiškimai paskui sukelia didesnių problemų". Dabartinę komunikaciją jis laiko krizine ir lygina su nesėkmingu gaisrų gesinimu.

"Tiesiog bandoma gesinti gaisrus, tačiau begesinant gaisrus įžiebiami dar didesni gaisrai. Toks ir rezultatas", - teigė A. Šuminas.

Be A. Butkevičiaus, visuomenės palankumo kreivė nusileido žemyn ir dar trims politikams: parlamentaro Naglio Puteikio vertinimas pablogėjo 6 procentiniais punktais, Vilniaus mero liberalo Remigijaus Šimašiaus ir Seimo Pirmininkės "darbietės" Loretos Graužinienės - po penkis procentinius punktus.

Per pastarąjį mėnesį 4 procentiniais punktais padaugėjo gyventojų, palankiai vertinančių vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, o kitų politikų vertinimai nepasikeitė ar pokyčiai yra paklaidos ribose.

ELTA primena, kad vasarį Socialdemokratų partijos valia iš posto pasitraukė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Ministrė atsistatydinimo prašymą parašė po to, kai per "Žinių radiją" prisipažino kartą, prieš dešimt metų, gydytojui davusi kyšį. Ji taip pat buvo apklausta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kaip liudytoja dėl vieno viešojo pirkimo atliekant tyrimą Šiaulių ligoninėje.

Dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro skandalo STT kaip liudytoją apklausė Premjerą A. Butkevičių, specialiaisiais liudytojais - aplinkos ministrą "tvarkietį" Kęstutį Trečioką ir Druskininkų merą socialdemokratą Ričardą Malinauską.

Generalinė prokuratūra taip pat pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Žemės ūkio ministerijai pavaldžios agentūros vykdyto maisto produktų pirkimo nepasiturintiems gyventojams - įtariama, kad produktai buvo pirkti brangiau nei rinkos kaina.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po šių skandalų per susitikimą su Premjeru prakalbo apie neskaidriose veikose dalyvavusių asmenų politinę atsakomybę.

Premjeras šią savaitę sakė paprašęs aplinkos ir žemės ūkio ministrų paaiškinti, dėl kokių priežasčių atsirado politinė įtampa. Vyriausybės vadovas teigė jų atsakymus jau gavęs, tačiau dar laukiąs teisėsaugos institucijų informacijos.

"Aš siūlyčiau palaukti dar kelias dienas, ir jeigu šita informacija, kurią man buvo pateikę ministrai, prasilenks su tiesa, jų darbas iš mano pusės bus atsakingai įvertintas", - pirmadienį teigė A. Butkevičius.