Pataisas dėl tokių rentų yra pasiūlę konservatoriai Vytautas Juozapaitis, Valentinas Stundys ir Arvydas Vidžiūnas.

Pagal siūlymą, renta siektų 1,5 vidutinio mėnesinio atlyginimo (apie 1100 eurų šiuo metu), o ją gauti galėtų draudžiamųjų pajamų, išskyrus už kūrybinę veiklą, neturintys asmenys.

Pasak iniciatorių, įgyvendinus siūlymą būtų užtikrintos socialinės garantijas „iškiliems mokslo, švietimo, kultūros, meno darbuotojams ir kūrėjams, vykdantiems ilgalaikę sistemingą veiklą, turintiems ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei“.

Vyriausybės išvados projektą parengusi Kultūros ministerija teigia, kad siūlomas rentos dydis – nepagrįstai didelis. Be to, ministerija atkreipia dėmesį, kad renta dubliuotų kai kurias dabar kūrėjams numatytas socialines garantijas.

„Pažymėtina, kad tam tikrais aiškiai apibrėžtais atvejais už gautus įvertinimus dėl nuopelnų ar atsižvelgiant į asmens profesiją (darbą) įstatymų leidėjas jau yra nustatęs papildomas socialines garantijas mokslo, švietimo, kultūros, meno darbuotojams ir kūrėjams“, – teigiama Vyriausybės išvadoje.

Čia pat minima, kad Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatams mokamos pirmojo laipsnio valstybinės pensijos, baleto artistai ir šokėjai, muzikantai, grojantys pučiamaisiais muzikos instrumentais, solistai vokalistai ir choro artistai gauna kompensacines išmokas, mokslininkai – mokslininkų valstybines pensijas, profesoriai, kuriems suteiktas profesoriaus emerito vardas, – profesoriaus emerito mėnesinės išmokas.

Anot Vyriausybės, siūloma renta būtų nepagrįstai didesnė už kitas pensinio pobūdžio išmokas iš valstybės biudžeto, tad gali prieštarauti „konstitucinio socialinės darnos ir teisingumo imperatyvo, konstitucinio asmenų lygiateisiškumo ir proporcingumo principams“.