Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seimo opozicinių frakcijų vardu antradienį buvo pasikvietusi Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę ir Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių atvykti į bendrą Seimo TS-LKD, Liberalų sąjūdžio ir Mišrios Seimo narių grupės posėdį. Jame valstybės vadovai aiškinosi, ar valdančioji koalicija gerbia Konstitucijoje įtvirtintas opozicijos teises inicijuoti neeilines Seimo sesijas ir jose užduoti valdžiai klausimus apie galimos korupcijos faktus.

"Rytoj renkasi Etikos ir procedūrų komisija. Jinai pagal Statutą yra atsakinga už Statuto išaiškinimą ir, jeigu buvo pažeista kažkuri procedūra vedant posėdį ir tai konstatuos Etikos komisija, tai atitinkamai aš, kaip Seimo Pirmininkė, reaguosiu. O jeigu bus pasakyta, kad procedūros buvo išpildytos pagal Statutą, tada taip ir bus baigtas tas klausimas", - po posėdžio žurnalistams sakė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Pasak Seimo opozicijos lyderio konservatoriaus Andriaus Kubiliaus, tai, kad neįvyko neeilinė sesija, yra neteisėta.

"Mūsų įsitikinimu, Seimo vadovybė ir valdantieji elgiasi tiesiog neteisėtai. Konstitucijoje labai aiškiai pasakyta, kad trečdalis Seimo narių gali sušaukti neeilinę Seimo sesiją, ir jinai turi vykti. Tai paskui visokie procedūriniai aiškinimai, kodėl valdantieji leido sau balsuoti prieš ir šitokiu būdu tariamai sustabdė tolimesnę sesijos eigą, yra tiesiog bandymas surasti nepagrįstą pasiteisinimą. Sesija yra nutraukta neteisėtai, sesija turi vykti dabar. Bet kuriuo atveju mes kreipsimės, jeigu jinai nebus sušaukta, į Konstitucinį Teismą, iš esmės gindami vieną iš principinių demokratinių vertybių. Demokratija remiasi keliais labai aiškiais principais: laisvais ir demokratiniais rinkimais, valdžios atskaitomybe tiek parlamentui, tiek pilietinei visuomenei ir nepriklausomais teismais. Tai šiandieninė valdžia pademonstravo, kad tokios demokratinės vertybės, kaip valdžios atskaitomybė parlamentinei opozicijai, šitos valdžios yra visiškai negerbiamos", - sakė A. Kubilius.

Politikas nesutiko, kad prie neeilinės sesijos prisidėjo ir patys konservatoriai, kai ne visi jų frakcijos nariai dalyvavo posėdyje. Tokius argumentus A. Kubilius vadino "absurdiškais".

"Ar ten per vėlai registruota, ar kad per mažai atėjo... Valdžia visada turi daugiau balsų nei opozicija. Tai šioje vietoje, jeigu valdžioje nėra to suvokimo, kad demokratinės vertybės reikalauja, jog valdžia leistų ir sudarytų galimybę opozicijai, surinkusiai trečdalį parašų organizuoti posėdį ir jame užduoti nepatogius valdžiai klausimus, jeigu valdžia to nevertina, visada turės daugiau balsų nubalsuoti, kad tokie posėdžiai nevyktų. Tenka su apgailestavimu pasakyti, kad gaila Seimo salėje nebėra Česlovo Juršėno, nes jis taip tikrai nebūtų elgęsis", - dėstė A. Kubilius.

Savo ruožtu opozicijos pažertus priekaištus valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis, Premjeras A. Butkevičius teigė vertinąs kaip "populizmą, politinį šou artėjant Seimo rinkimams".

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį Seimas turėjo pradėti neeilinę sesiją, tačiau, nepatvirtinus jos darbų programų, sesija neįvyko.

Už neeilinės sesijos programą balsavimo metu pasisakė 31 parlamentaras, prieš - 21, susilaikė 44.

Neeilinę Seimo sesiją buvo nuspręsta sušaukti atsižvelgiant į 48 parlamentarų prašymą, ją inicijavo Seimo konservatorių partijos frakcija. Opozicijos siūlymu į darbų programą turėjo būti įtrauktas apkaltos klausimas "darbiečiui" Vytautui Gapšiui, taip pat Politinių partijų įstatymo ir Baudžiamojo kodekso įstatymų pataisos, su alkoholizmo prevencija susiję klausimai.