Birštono savivaldybė praneša, kad paminklas bus atidengtas birželio 10–12 dienomis per vyksiančią jubiliejinę miesto šventę.

2015 m. lapkričio 3 d. dieną įvyko Juozo Tumo-Vaižganto skulptūros atrankos konkursas, kurį laimėjo skulptorius Gediminas Piekuras. Konkursą organizavo ir sprendimą priėmė Birštono savivaldybės viešųjų erdvių, skulptūrų, kitos mažosios architektūros ir simbolikos atrankos komisija, kurios pirmininkas yra Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys.

„Jau kurį laiką Birštono gyventojai, „Lietuvai pagražinti“ draugijos nariai, kvietė atkreipti dėmesį į išskirtinę asmenybę – Juozą Tumą-Vaižgantą ir jo nuopelnus Birštonui. Tuomet ir kilo idėja įamžinti šią asmenybę, surengti skulptūros atrankos konkursą ir skulptūrą atidengti simbolinėje vietoje – skvere prie Šv. Antano Paduviečio bažnyčios ir Sakralinio muziejaus. Komisija atrinko skulptoriaus Gedimino Piekuro sukurtą skulptūrą, kurioje vaizduojama Juozo Tumo-Vaižganto asmenybė ištiesusi ranką tarsi kviečia geriau pažinti Birštono kurortui nusipelniusį rašytoją, kunigą, pedagogą“, – teigė V. Kederys.

Savivaldybės pranešime akcentuojama, kad lietuvių literatūros klasiką, kunigą, mineralinių vandenų „Vytautas“ ir „Birutė“ „krikštatėvį“ Juozą Tumą-Vaižgantą galime pavadinti Birštono kurorto metraštininku. Gyvendamas Kaune, jis mėgo čia lankytis. Rašytojas gėrėjosi Nemunu ir jo pakrantėmis, džiaugėsi kurorto teikiamais privalumais, aprašė net mineralinių vandenų cheminę sudėtį.

Lietuvių literatūros klasikui skirta skulptūra bus išskirtinė ir tuo, kad ją papildys išgraviruotos žymiausio rašytojo kūrinio apie Birštoną – eilėraščio „Birštonuokimės“ – citatos: „Visiems visiems visiems/ Tik birštonuotis, birštonuotis.../ Be galo patriotiškai, lietuviškai“; „Birštonuokimės, birštonuokimės/ Kolei jauni esame...; „Purvai, purvų, purvais, purvuose, apsipurvink, Vytautas nuplaus, Birutė atgaivins“ eilutės.