Apie tai savo feisbuko paskyroje šeštadienį pranešė architektūros gido sudarytoja dr. Julija Reklaitė.

Pateikiame pareiškimo tekstą:

„Laikome LR Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos leidėjų asociacijos įsteigtą Patriotų premiją prestižiniu apdovanojimu. Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad ja buvo įvertintas mūsų darbas, kurį rengėme su meile architektūrai, istorijai ir Lietuvos valstybei.

Architektūros gido „Kaunas 1918-2015“ (2015) autorių kolektyvą sudaro mokslininkai, tyrėjai ir leidybos profesionalai, kurie negali taikstytis su mėginimais bausti už atskiroms visuomenės grupėms nepriimtinas mokslinių tyrimų įžvalgas, išvadas ir kritinę nuomonę.

Manome, kad premijos steigėjui – KAM – atstovaujantis ministras Juozas Olekas, ignoravęs ekspertų nuomonę ir vienašališkai atšaukęs paviešintą Komisijos sprendimą apdovanoti Neriją Putinaitę už monografiją „Nugenėta pušis: ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“ (2015), išsižadėjo demokratinės žodžio laisvės vertybės. Todėl negalime priimti leidiniui Architektūros gidas „Kaunas 1918-2015“ (2015) skirto apdovanojimo“.

Po pareiškimu pasirašo leidinio sudarytoja dr. J. Reklaitė, autoriai dr. Almantas Bružas, doc. dr. Marija Drėmaitė, prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė, Rūta Leitanaitė, Jolita Kančienė, doc. dr. Vaidas Petrulis, Fotografas Norbert Tukaj, dizaineriai Kontis Šatūnas ir Linas Ulickas.

DELFI primena, kad ekspertų komisija buvo paskyrusi tris Patriotų premijas.

Už gyvą urbanistinę istoriją premija skirta autorių leidybiniam kolektyvui už Lietuvos miestų architektūros gidų leidybos projektą ir knygą „Kaunas 1918-2015. Architektūros gidas“. Kristinai Gudonytei premija skirta už knygą vaikams ir jaunimui „Jie grįžta per pilnatį“. N. Putinaitė apdovanota už gaivų oro gūsį į sovietmetį – įvertinta jos knyga „Nugenėta pušis. Ateizmas kaip asmeninis apsisprendimas tarybų Lietuvoje“.

Jau paskelbus trijų premijų laimėtojus, J. Olekas pareiškė neskirsiantis premijos N. Putinaitei dėl knygoje išdėstyto požiūrio į poetą Just. Marcinkevičių.

„Gerbdamas kiekvieno asmens teisę turėti ir reikšti nuomonę, turiu pateikti ir savo asmeninį požiūrį į Justiną Marcinkevičių ir jo kūrybą, kurią kaip pavyzdį pateikia Nerija Putinaitė savo knygoje. Prasidėjus Sąjūdžiui už laisvę ne vieną ir ne du kartus teko stovėti Sąjūdžio tribūnoje už Justino Marcinkevičiaus nugaros. Sovietiniais metais, skirtingai nei Nerija Putinaitė, sėmiausi tvirtybės iš Justino Marcinkevičiaus kūrybos, pasirinkdamas jo „ašarą dievo aky, Lietuva kur tu eini“ ar skiemenuotą LIE-TU-VA“, – penktadienį išplatintame pareiškime teisinosi J. Olekas.

Laureatai turėjo būti pasveikinti Vilniaus knygų mugėje vasario 25 d. Pranešime žiniasklaidai, skelbta, kad apdovanojimus autoriams ir leidėjams įteiks pats J. Olekas ir Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas Remigijus Jokubauskas.