Kaip rašoma BBC pranešime žiniasklaidai, filme bus pristatomos moterys iš viso pasaulio, simbolizuojančios kovą už lygybę 21 amžiuje. Kiekvienoje serijoje istorija pasakojama penkių ar šešių moterų akimis, tarp jų – D. Grybauskaitė, Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde, „Vaginos monologų“ autorė Eve Ensler bei feminisčių grupės „Femen“ įkūrėja Inna Shevchenko.

Pirmoje serijoje bus kalbama apie moterų lyderystės vaidmenį 21 a., be D. Grybauskaitės, bus pristatomos Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom, Čilės prezidentė Michelle Bachelet ir kitos žymos moterys.

Pirmoji filmo serija bus transliuojama šeštadienį, „BBC World“ eteryje jau ėmė suktis anonsai, kuriuose – D. Grybauskaitė. „Niekada nenorėjau būti lydere, prisidėti mane pakvietė kai kurie šalies politikos lyderiai. Aš tai priėmiau kaip atsakomybę“, – sėdėdama prezidento kėdėje, sako D. Grybauskaitė.

Filmo ištraukose D. Grybauskaitė aprodo Prezidentūrą, pristato asmens sargybinius ir prisipažįsta, kad kartais jaučiasi kaip filme, tarsi gyventų dviguba gyvenimą. „Tu tikriausiai negali jausti, kad dirbi prezidente. Tu esi tu, aš tokia pat, kokia gimiau ir buvau visą gyvenimą, niekas nepasikeitė“, – priduria šalies vadovė.

Kitas filmo anonsas puošiamas D. Grybauskaitės citata.

„Sunkiais laikais moterys paprastai eina pirmose gretose“, – kalba šalies vadovė, vaizdo klipe pateikiama šalia buvusios valstybės sekretorės, JAV Demokratų partijos kandidatės į prezidento postą Hillary Clinton, C. Lagarde bei kitų galingiausių pasaulio moterų.

„Susipažinkite su pasaulį keičiančiomis moterimis“, – sakoma BBC anonse.

Kino kūrėjų komanda Lietuvoje viešėjo ir D. Grybauskaitę filmavo praėjusių metų birželį. Filmo režisierius – Oskaru įvertintas kino kūrėjas, BAFTA narys James'as Roganas, filmo prodiuserė Lietuvoje – Neringa Medutytė.

Kino kūrėjai Lietuvoje viešėjo dvi dienas. Jie D. Grybauskaitę filmavo vizito į Ruklą metu, taip pat kartu su prezidente lankėsi Kairėnuose, kur vyko Šiaurės ir Baltijos šalių Vidurvasario šventė. Filme apie prezidentę taip pat kalba filosofas Leonidas Donskis bei politikė Rasa Juknevičienė.

J. Roganas: D. Grybauskaitė – tvirta moteris, turinti fantastišką humoro jausmą

Iš pradžių filmą planuota pavadinti „Moters galia“ („The Power of Woman“), tačiau galiausiai jis pervadintas į „Moters revoliuciją“. Pasak režisieriaus J. Rogano, pirminis pavadinimas skamba bendriau – norėta, kad pavadinimas labiau atspindėtų reikšmingą istorijos momentą.

„Per pastaruosius 10 metų moterų lyderių padvigubėjo, pastarąjį dvidešimtmetį verslo vadovių moterų skaičius sparčiai didėjo. Taigi gyvename tarsi socialinės lygybės revoliucijos laikais, nepaisant egzistuojančių didžiulių problemų, su kuriomis susiduria moterys visame pasaulyje, pavyzdžiui, ISIS, faktas, kad istorijoje nebuvo geresnio laiko gimti moterimi“, – kalbėjo J. Roganas.

Dalia Grybauskaitė ir James'as Roganas

Todėl, aiškina jis, filmas pradedamas fondo „Bill & Melinda Gates Foundation“ vadovės Melindos Gates citata: „Per pastaruosius 20 metų moterų ir vyrų santykiuose įvyko daugiau nei per visą žmonijos istoriją“.

Prisiminęs filmavimą Lietuvoje, J. Roganas tikino buvęs sužavėtas mūsų šalimi ir jos vadove. Apie Lietuvos geopolitinę situaciją, aktyvią D. Grybauskaitės veiklą šalyje bei pasaulyje, santykius su Rusija jis pirmiausia išgirdo iš N. Medutytės. Tai režisierių sužavėjo.

„Ji labai protinga politikė, ji save pristato kaip labai tvirtą moterį, bet taip pat turi fantastišką humoro jausmą. Manau, kuriant filmą duoti interviu jai buvo kur kas linksmesni ir įdomesni nei įprastai“, – kalbėjo J. Roganas.

N. Meidutytė: tai istorinė akimirka Lietuvai

Tuo metu filmo prodiuserė Lietuvoje N. Medutytė DELFI sakė, kad serialas taps puikia reklama Lietuvai.

– Kadangi jau matėte galutinį variantą, kokia jums filme atrodo Lietuva – ką pagalvotumėte, jei būtumėt užsienietė ir matytumėte Lietuvos vadovę?

– Lietuva turi išskirtinę istoriją – šalį kamavo daugybė išbandymų, bet lietuviai visada sugebėjo ne tik atsitiesti, bet ir tvirtai žengti į priekį. Filme D. Grybauskaitė tarp labai garsių ir daug pasaulio mastu pasiekusių lyderių, tačiau būtent ji pradeda šį dokumentinį ciklą. Prezidentė – moderni, įdomi, ryžtinga ir turinti puikų humoro jausmą. Manau, tai bus akivaizdu pasaulio žiūrovams. Tačiau tai pamoka ir mums patiems – tokius mus mato pasaulis, o ar mes patys jau mokame save ir savo šalį tokią matyti?

– Kaip manote, kokia tai reklama Lietuvai?

– Tai istorinė akimirka, nes dar nė viena Lietuvos asmenybė nebuvo sulaukusi tokio išskirtinio dėmesio. Šis filmas pasieks kelis šimtus milijonų gyventojų visame pasaulyje. Anksčiau panašaus žiniasklaidos dėmesio buvo sulaukęs tik profesorius Vytautas Landsbergis. Po Sovietų sąjungos griūties sukurtas dokumentinių filmų ciklas „Antroji Rusijos revoliucija“ (angl. „The Second Russian revolution“), kuriame buvo ir serija apie Lietuvą, taip pat rodytas „BBC“. Jame buvo daug dėmesio skirta prof. V. Landsberiui ir lietuvių vaidmeniui griaunant Sovietų sąjungą.

Neringa Medutytė (kairėje)

Tačiau tokiu mastu kaip dabar Lietuva ir šalies vadovas bus pristatomas pirmą kartą. Gali būti, kad kito lyderio, kuris būti įvardijamas kaip keičiantis istoriją, turėsime laukti ilgai.

– Ar tiesa, kad jūs filmo režisieriui J. Roganui ir pasiūlėte mūsų šalies vadovę?

– J. Roganas jau buvo pradėjęs kurti šias „BBC World“ filmo serijas apie įtakingiausias pasaulio moteris, kai aš jam Londone pristačiau savo filmo idėją apie Lietuvos pasiruošimą gynybai. Šiame kontekste ypač išryškėjo prezidentės pozicija, J. Roganas susidomėjo jos asmenybe.

O man buvo labai malonu imtis iniciatyvos, kad jis ir prezidentė susitiktų ir mūsų šalis patektų į šias „BBC World“ serijas. Tai buvo viena įdomiausių patirčių gyvenime.

Pirmoji filmo dalis bus transliuojama šeštadienį (02.20) 11.10 val. ir 22.10 val. – Lietuvos laiku; sekmadienį (02.21) 04.10 val. ir 17.10 val – Lietuvos laiku. „BBC World“ kanalas turi per 100 milijonų žiūrovų.

BBC viešnagės Lietuvoje akimirkos: