„Tai beprecedentis įvykis, kokio Lietuvoje nėra buvę nuo pat 1990-ųjų Kovo 11-osios - valdantieji, panaudodami savo turimą balsų Seime daugumą, iš opozicinės mažumos grubiausiu būdu atėmė Konstitucijos 64 straipsnyje garantuotą teisę surengti neeilinę Seimo sesiją. Opozicijos teisės, kaip ir žiniasklaidos teisės užduoti klausimus valdžiai, aiškintis jų veiksmus ar klaidas yra vienos iš pamatinių demokratinių vertybių, kurias turi ginti ne tik Konstitucija, bet ir konstitucinėms demokratinėms vertybėms ištikimybę prisiekę Seimo nariai. Šiandieniniai Seimo daugumos veiksmai kelia didelį susirūpinimą, nes kitų šalių patirtis rodo, jog valdžiai paneigus vieną iš opozicijos konstitucinių teisių, labai dažnai yra nebesustojama ir valdžia pradeda kėsintis ir į kitas konstitucines demokratines vertybes", - rašoma Seimo opozicinių frakcijų pareiškime.

Seimo mažumos teigimu, ypatingą susirūpinimą kelia ir ta aplinkybė, kad valdančioji dauguma taip grubiai pažeidė vieną iš konstitucinių demokratinių principų, siekdama išvengti neeilinės sesijos klausimų, susijusių su valdžios galimos korupcijos istorijomis. Tai tik dar aiškiau parodo, kad žiniasklaidos ir opozicijos pastangos aiškintis tokių galimos korupcijos istorijų aplinkybes rimtai gąsdina valdančiuosius, o taip būna tik tada, kai valdžia paniškai bijo tiesos.

Antradienį, vasario 23 dieną, į bendrą Seimo opozicijos ir mažumos frakcijų posėdį kviečiami atvykti valdančios koalicijos lyderiai Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius bei Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė ir paaiškinti, ar valdančioji koalicija gerbia Konstitucijoje apibrėžtas parlamentinės mažumos teises inicijuoti neeilines Seimo sesijas ir jose užduoti valdžiai nepatogius klausimus apie valdžios galimos korupcijos faktus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)