„Sesija nėra baigta, sesija turi tęstis toliau, todėl mes bendru pareiškimu kreipsimės į Seimo vadovus, kad taip, kaip numatyta, antradienį – ketvirtadienį toliau būtų organizuojami posėdžiai pagal aiškią darbotvarkę. Tai mūsų labai aiškus reikalavimas, ką toliau turi daryti Seimo vadovybė“, – po konservatorių frakcijos posėdžio trečiadienį BNS sakė jos seniūnas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Į neeilinę sesiją susirinkęs Seimas trečiadienį nepritarė opozicijos pateiktai sesijos darbų programai. Už ją po pateikimo balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 21, susilaikė 44 parlamentarai. Po šio balsavimo Seimas sugiedojo himną ir neeilinė sesija buvo baigta. Dalis dešiniųjų opozicinių frakcijų atstovų himną atsisakė giedoti.

„Tai, kad pirmininkaujantis (socialdemokratas) Algirdas Sysas nutarė sugiedoti vidury posėdžio himną, visiškai nepabaigia sesijos“, – pabrėžė A.Kubilius. Pasak jo, nepritaręs projektui dėl sesijos darbų programos, Seimas galėjo ją grąžinti iniciatoriams tobulinti, o pats tęsti darbą pagal nepatvirtintą programą.

„Jis (nutarimo projektas dėl programos) gali būti tobulinamas, bet kaip parodo kitų sesijų pavyzdys, net ir nepatvirtinus galutinai Seimo sesijos programos, Seimas dirba ir svarsto tuos įstatymus, kurie pateikti iniciatorių“, – sakė konservatorius.

Opozicija taip pat dėl sužlugdytos sesijos žada kviestis socialdemokratų lyderį premjerą Algirdą Butkevičių bei Seimo pirmininkę „darbietę“ Loretą Graužinienę.

„Artimiausiomis dienomis kviesimės į pasitarimą koalicijos vadovus, t.y. premjerą ir Seimo pirmininkę, nes tas precedentas yra labai pavojingas demokratijos raidai Lietuvoje. Mes norime sužinoti iš koalicijos vadovų, ar jie pritaria, kaip elgiasi jų dauguma laužydama visus konstitucinius principus, ar tai buvo atsitiktinė kelių posėdžiui pirmininkavusių vadovų klaida“, – sakė A.Kubilius.

Valdančiųjų kritiką, kad neeilinę sesiją sušaukę opozicijos atstovai patys į ją nesusirinko A.Kubilius vadina demagogija: „Dalis yra komandiruotėje, bet valdantieji čia užsiima primityvia demagogija, jie nebalsavo už sesijos programą žinodami, kad turi daugiau balsų nei mes turime, net jei mūsų visi būtų dalyvavę, jie turi daugiau balsų“.

Neeilinę Seimo sesiją blokavę valdantieji sukritikavo opoziciją, esą ši nepasirengė sesijai, o ir patys iniciatoriai ne visi susirinko balsuoti už pateiktą darbų programą. Už neeilinės sesijos darbų programą balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 21, susilaikė 44, o po reikalavimu sušaukti neeilinę sesiją pasirašė 48 parlamentarai. Balsavime dėl programos tvirtinimo dalyvavo 22 konservatoriai, kai jų frakcijos narių yra 32, bei 6 liberalai, frakcijoje turintys 11 narių. Po nesėkmingo balsavimo Seimas sugiedojo himną ir neeilinė sesija buvo baigta.

„Opozicijos lyderis kaip visada kalba apie demokratijos eroziją arba daugumos buldozerį, nieko panašaus, mes pasirengę ir susirinkome, mūsų buvo dauguma, aš suskaičiavau, balsavime nebuvo (daugiau kaip) 15 (iniciatorių), net pačių konservatorių“, – po vos valandą trukusios neeilinės sesijos žurnalistams sakė didžiausios valdančiosios socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

„Parodė, kad šou nemoka patys surengti, nes bilietų užsakė 48 vietas, o atėjo patys 30. Nesugebėjo įrodyti, kodėl tos sesijos reikia. Tikimės, kad eilinėje sesijoje normalioje tie klausimai, Vytauto Gapšio, bus išspręsti labai greitai, ir mes balsuosime taip pat, kad būtų kreipimasis į Konstitucinį Teismą“, – sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys.

Opozicija sušaukė neeilinę sesiją siūlydama pradėti apkaltos procesą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteistam šios partijos atstovui V.Gapšiui, taip pat sudaryti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmė.

Kaip balsavo visi Seimo nariai, galima pažiūrėti čia.