„Mano galva, šito nereikėjo daryti ir manau, kad kaip jau ten išspręs specialiosios tarnybos, prokuroras ir kiti, tai yra teisėsaugos dalykas. Neturėtų įtakos nė viena grandis kitaip daryti, tada greičiau ir paprasčiau išsispręs tie dalykai. Kiekvienas toks žingsnis, kurį išviešina garsiai žiniasklaida, tada kelia piliečiams įtarimų. Tai aš manau, galbūt čia buvo persistengta“, – paklaustas, kaip vertina R. Malinausko vizitą pas generalinį prokurorą, Žinių radijui sakė A. Sysas.

Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio susitikimas su R. Malinausku vyko sausio 14 dieną mero iniciatyva. Apie jį nebuvo pranešta. Generalinė prokuratūra anksčiau teigė, kad meras E. Pašliui pateikė „tam tikrų“ ikiteisminių tyrimų ir teismuose nagrinėjamų bylų vertinimus, tačiau nei E. Pašilis, nei pats meras socialdemokratas R. Malinauskas neatskleidė apie kokiu konkrečius tyrimus buvo kalbėta.

Druskininkų vadovas iš pradžių BNS sakė neprisimenantis, jog buvo susitikęs su E. Pašiliu. Tačiau Generalinei prokuratūrai patvirtinus, jog toks susitikimas buvo, meras vėliau aiškino, jog su prokuroru kalbėjosi kaip Savivaldybių asociacijos vadovas.

Abejoja pirmalaikių Seimo rinkimų galimybe

Seimo vicepirmininkas A. Sysas teigė palaikąs pirmalaikių Seimo rinkimų idėją, tačiau abejoja, kad yra realu ją įgyvendinti.

Algirdas Sysas

„Siūlėme tą padaryti, kai kildavo triukšmas, kad viskas, Vyriausybė negali dirbti. Deja, tam, kad įvyktų pirmalaikiai rinkimai, reikia 85 balsų. (...) Realiai nematau galimybių, kad 85 Seimo nariai atsirastų, kurie norėtų padėti mandatus, pasitraukti ir laukti naujų rinkimų“, – sakė A. Sysas trečiadienį interviu „Žinių radijui“.

Socialdemokratas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad šią idėją kelia tie, kam tokie rinkimai būtų palankūs.

„Tie, kas šiandien daugiausiai šaukia, – šiuo atveju dabar pradėjo kalbėti valstiečiai, ponas Karbauskis, jie perlipo 4 proc. barjerą apklausose, tai nori pasinaudoti ta banga , kad galėtų būti parlamentinė partija“, – sakė A. Sysas.

Seimo vicepirmininkas pats asmeniškai irgi būtų už pirmalaikius rinkimus.

„Nors aš asmeniškai būčiau už, galbūt tai nuimtų daug nereikalingų klausimų, ir mes pastūmėtume rinkimus į pavasarį, nes tada ir ateinančių metų biudžetą suformuotų partija, laimėjusi rinkimus, o ne ta, kuri nueina. Daug būtų pliusų“, – teigė A. Sysas.

Rinkimai į Seimą numatyti spalio 19 dieną.

Neigia esąs tarp kandidatų į sveikatos apsaugos ministrus

A. Sysas neigia esąs tarp kandidatų pakeisti sveikatos apsaugos ministro postą palikusią Rimantę Šalaševičiūtę ir galimų kandidatų neįvardija.

„Pavardes, tarp kurių yra ir mano, aprašė ne vienas dienraštis ir įvairiose radijo laidose apie tai buvo kalbama. (...) Tikrai neužimsiu (sveikatos apsaugos ministro posto. – ELTA), neužėmiau prieš pusantrų metų, nesu sveikatos specialistas. Taip, esu politikas, bet tai yra tokia sritis, kuri yra labai jautri ir gali paliesti kiekvieną Lietuvos pilietį, nes sveikata yra brangiausias turtas, ir aš manau, kad šitoje srityje turėtų dirbti tie žmonės, kurie daugiau išmano“, – sakė A. Sysas trečiadienį interviu „Žinių radijui“.

Pasak parlamentaro, jeigu bus baigtos reikiamos procedūros, naujasis ministras galėtų prisiekti ir per neeilinę Seimo sesiją.

„Jeigu Ministras Pirmininkas priėmė sveikatos apsaugos ministrės atsistatydinimą, tai jis veda konsultacijas. Pas mus labai madingos visokios pažymos, reikia surinkti pažymas apie žmones, kuriuos galbūt siūlys kandidatais, tam reikalingas tam tikras laikas. Gaus pažymas ir siūlys kandidatą. Nesieju tų dviejų dalykų, bet jei per tą laikotarpį viskas išsispręs, ministras galėtų prisiekti ir neeilinėje sesijoje“, – sakė A. Sysas.

Naujo sveikatos apsaugos ministro socialdemokratai ieško partijos valia iš šio posto pasitraukus R. Šalaševičiūtei. Ministrė prieš tai prisipažino prieš dešimtmetį gydytojui davusi „vokelį“. Ji taip pat buvo apklausta Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų kaip liudytoja dėl vieno viešojo pirkimo atliekant tyrimą Šiaulių ligoninėje.

Prezidentė pavedė finansų ministrui Rimantui Šadžiui laikinai eiti sveikatos apsaugos ministro pareigas nuo vasario 18 dienos, kol bus paskirtas naujas sveikatos apsaugos ministras.