Šį klausimą ES užsienio reikalų ministrai aptars pirmadienį.

„Tam, kad sankcijos Baltarusijai būtų pratęstos reikia visų 28 valstybių narių vieningos pozicijos. Prognozuočiau, kad tokios vieningos nuomonės nebus. Kai kurios valstybės netgi viešai yra pasisakę už tai, kad sankcijos Baltarusijai nebūtų pratęstos“, - BNS sakė L. Linkevičius.

Pasak jo, Lietuva suinteresuota siekti pažangos tiek dvišaliuose santykiuose su Baltarusija, tiek ir ES-Baltarusijos dialoge.

„Mums svarbūs yra ne tik demokratiniai procesai, bet ir tokie klausimai kaip branduolinė sauga. Nuolatos keliame šį klausimą, todėl ir pirmadienį vyksiančioje ES užsienio reikalų taryboje sieksime branduolinės saugos klausimo atspindėjimo išvadose dėl Baltarusijos“, - teigė L. Linkevičius.

Linas Linkevičius

„Į Baltarusijos sprendimą paleisti visus politinius kalinius turime atsakyti teigiamai. Iš tiesų, matome pozityvius pokyčius, tačiau jie nėra pakankami, todėl privalome skatinti Baltarusiją toliau daryti progresą. Lietuva laikosi pozicijos, kad ginklų embargas ir ribojamosios priemonės tiems, kurie kaltinami dėl žmonių dingimo neturi būti atšauktos“, - pridūrė ministras.

Buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras konservatorius Audronius Ažubalis kritikuoja sankcijų panaikinimą. Jis pranešė, kad Seimo užsienio reikalų komitetas uždarame posėdyje parėmė sankcijų panaikinimą ir šį žingsnį pavadino „ne tik Baltarusijos opozicinių demokratinių jėgų išdavyste, bet ir neišnaudota realia Lietuvos galimybe sustabdyti pavojingą ir nesaugų Astravo atominės jėgainės projektą“.

Audronius Ažubalis

„Sprendimas remti sankcijų atšaukimą – tai tarsi patvirtinimas, kad dabartinio kaimynų prezidento politika Lietuvos Vyriausybei yra visiškai priimtina. Tačiau ar Lietuvai priimtinos nuolatinės „Zapad“ karinės pratybos su Rusija pagal agresyvius mūsų valstybei scenarijus? Ar Lietuvai priimtinas jokių tarptautinių ekologinių ir branduolinės saugos standartų nepaisantis Astravo atominis projektas?“ – retoriškai klausė Seimo narys.

L. Linkevičius savo ruožtu pabrėžė, kad Lietuva negalėjo vetuoti sankcijų atšaukimo, nes pagal procedūrą vienbalsiškumo reikia ne sankcijų atšaukimui, o pratęsimui.

Spalį Europos Sąjunga keturiems mėnesiams suspendavo sąskaitų įšaldymą ir draudimą vykti į ES 170-čiai asmenų ir trims įstaigoms, kai prezidentas Aleksandras Lukašenka paleido kelis politinius kalinius.
ES užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje taip pat bus aptarta situacija Moldovoje, kova su klimato kaita, situacija Sirijoje ir Libane.