„Atliekant tyrimą, manau, tikrasis lėšų šaltinis gali būti nustatytas, kas finansavo statybą ir gali būti atsakyta, kas tikrasis savininkas. O kas tikrasis savininkas, turbūt kiekvienas turime savo nuomonę“, – trečiadienį po komisijos posėdžio žurnalistams sakė V. Gailius.

Kaip žinoma, Druskininkų centre, kurortinėje zonoje, ant Vijūnėlės tvenkinio kranto, sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, 600 kvadratinių metrų gyvenamasis namas pradėtas statyti 2013 m. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė Alytaus miesto gyventojui, vienos saugos firmos apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams, verslininkui Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Vijūnėlės dvaras statomas Druskininkų mero socialdemokrato Ričardo Malinausko kaimynystėje.

Vijūnėlės dvaro statybos teisėtumą tiriančios Seimo komisijos vadovas priminė, kad komisija teisėsaugai perdavė duomenis apie statinio pirkėjus. „Perdavėme informaciją dėl finansinių operacijų, susijusių su šio objekto statyba. Gavome iš Valstybinės mokesčių inspekcijos informaciją apie tai, kad atskiri asmenys, susiję su šio pastato įsigijimu, statyba, galėjo neturėti pajamų pagrįsti šiam sandoriui, tačiau išsamesniam tyrimui Mokesčių inspekcijai reikalingas teisėsauginis pavedimas“, – aiškino V. Gailius.

Jo teigimu, ketinama įvertinti namą pirkusių asmenų finansines galimybes, lėšų kilmę bei jų pagrindimą. „Turbūt tame kontekste bus įvertinti ir vieši pareiškimai apie tam tikrus mokėjimus statybininkams, tai jau už mūsų komisijos tyrimo klausimų“, – sakė V. Gailius, omenyje turėdamas R. Malinausko pareiškimus, kad jis, padėdamas kaimynui, mokėjęs statybininkams.

Prieš porą dienų R. Malinauskas patvirtino mokėjęs atlygį Vijūnėlės dvarą statantiems darbininkams, bet sakė perdavęs namo savininko, verslininko Ž. Povilonio pinigus. R. Malinauskas yra užsiminęs, kad pats norėtų statinį įsigyti.

V. Gailiaus aiškinimu, Seimo komisijos susidomėjimas sandoriu kilo paaiškėjus, kad Vijūnėlės dvaras parduotas grynaisiais pinigais sumokant 600 tūkst. litų. Pagal iš Mokesčių inspekcijos gautą informacija apie namo savininkus matyti, kad dalis jų savo pajamomis negalėjo pagrįsti įsigyjamo turto sandorio.

Šią savaitę R. Malinauskas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) apklaustas kaip specialus liudytojas ikiteisminiame tyrime dėl galbūt daryto poveikio priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo.

Nors premjeras Algirdas Butkevičius antradienio spaudos konferencijoje visą šią istoriją vertino kaip politinių oponentų šūvį pro šalį, V. Gailius laikosi kitos nuomonės.

„Aš nežinau ikiteisminio tyrimo duomenų, tačiau žinodamas STT kompetenciją, abejočiau, kad taip neatsargiai šaudytų pro šalį tikrindami informaciją“, – kalbėjo V. Gailius.