Kad paskelbus apie laisvą darbo vietą slaugytojos nebesirikiuoja į eilę už durų, jau patyrė Slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė, Panevėžio miesto poliklinika, kai kurios privačios šeimos klinikos.

Gydymo įstaigų vadovai skambina mums ir prašo slaugytojų. Mes studentams perduodame informaciją apie pasiūlymus, tačiau darbas už mažą atlyginimą, o toks dažniausiai mokamas pirminėje sveikatos priežiūros srityje, t. y. su šeimos gydytojais dirbantiems slaugytojams, jiems nepatrauklus“, – „Sekundei“ tvirtino Panevėžio kolegijos Biomedicinos mokslų katedros vedėja Ingrida Kupčiūnaitė.

Pernai Sveikatos apsaugos ministerija visas valstybines gydymo įstaigas ragino kelti atlyginimus slaugytojams. Rudenį Respublikinėje Panevėžio ligoninėje apsilankiusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė grasino sankcijomis, jeigu iki šių metų pradžios slaugytojams darbo užmokestis nepadidės 60 eurų.

Panevėžyje bene vienintelė tokią sumą slaugytojoms atseikėjo Panevėžio rajono poliklinika.

Mokėti daugiau neišgali

Panevėžio poliklinikos direktorės Irenos Čeilitkienės teigimu, slaugytojoms atlyginimai didėjo 8 eurais, šįmet Privalomojo sveikatos draudimo tarybai padidinus paslaugų balo įkainį, įstaiga prie jų atlyginimo dar pridėjo po 1,40 euro.

Panevėžio poliklinikoje vidutinis slaugytojos atlyginimas 400–500 eurų neatskaičius mokesčių.

„Žinoma, kad toks atlyginimo didinimas yra juokingai mažas, tačiau daugiau pakelti neturime galimybių“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Pasak jos, netrukus slaugytojos ir valytojos atlyginimas skirsis visai minimaliai. Nuo šių metų sausio 1 dienos minimalus mėnesio atlyginimas, kurį gauna valytojos, padidintas iki 350 eurų, o nuo metų vidurio, liepos 1 dienos, planuojama dar kartą iki 380 eurų didinti minimumą gaunančių žmonių darbo užmokestį.

Poliklinika neseniai ieškojo slaugytojos. Pavyko rasti tik antraeilėmis pareigomis sutikusią dirbti specialistę – slaugytoją, kuri jau turi vieną darbą.

I. Čeilitkienė neturi vilčių, kad jauni, kolegijas baigę specialistai eis dirbti už tokį varganą užmokestį, juk užsieniečiai juos vilioja labai patraukliais atlyginimais, geromis darbo sąlygomis, nemokamais kalbos kursais.

Atsinaujinusi Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė į darbą priėmė 10 valytojų ir ieškojo dviejų slaugytojų. Ligoninės direktorė Violeta Grigienė prisipažino nemaniusi, kad nebus iš ko rinktis.

Šioje gydymo įstaigoje darbas specifinis, tačiau ir atlyginimai nėra mažiausi. Praėjusių metų lapkritį vienu etatu dirbančios slaugytojos darbo užmokestis buvo 662 eurai neatskaičius mokesčių, gruodį, kai buvo išmokėtas vadinamasis tryliktas atlyginimas – beveik dvigubai didesnis.

„Anksčiau tikrai nebuvo sunku rasti slaugytojų. Panevėžio kolegijos absolventės prašydavosi priimamos į darbą. Dabar, matyt, jaunimas išvažiuoja į užsienį“, – svarstė V. Grigienė.
Panevėžio kolegijos Biomedicinos mokslų katedros vedėja I. Kupčiūnaitė sako, kad į užsienį išvažiuoja tik vienas kitas absolventas. Beveik visi įsidarbina miesto, rajono gydymo įstaigose. Iš pernai mokslus baigusių 29 slaugytojų keli įsidarbino krašto apsaugos sistemoje, ten atlyginimai didesni nei ligoninėse, ką jau kalbėti apie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigas.
Vasario 12-ąją diplomai bus įteikti 22 slaugytojoms. Didžioji dalis – 50–70 proc. Panevėžio kolegijos absolventų įsidarbina Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

I. Kupčiūnaitės teigimu, ši įstaiga geidžiamiausia būsimų slaugytojų darbo vieta ne tik dėl didesnių atlyginimų, bet ir dėl plataus klinikinio darbo spektro.

Beje, dauguma Panevėžio kolegijos studentų darbo praktiką atlieka Panevėžio ligoninėje.

Visas kursas valytojomis nebedirba

Pasak Panevėžio ligoninės slaugos administratorės Jolantos Gertienės, pernai buvo įdarbinta 11 Panevėžio kolegijos auklėtinių. Šįmet taip pat planuojama priimti šios aukštosios mokyklos specialistų.

„Penkios šįmet diplomus gausiančios būsimos slaugytojos pas mus dirba valytojomis.
Tačiau tie laikai, kai valytojomis įsidarbindavo beveik visas kursas ir laukdavo, kol atsilaisvins slaugytojos vieta, jau praeitis“, – tvirtino ji.

Panevėžio ligoninė savo interneto tinklalapyje skelbia praėjusių metų rugpjūčio mėnesio vidutinį slaugytojo atlyginimą, kuris yra 690 eurų neatskaičius mokesčių.

Įstaiga pernai slaugytojų darbo užmokestį padidino maždaug 30 eurų.

Panevėžio rajono poliklinikoje vidutinis slaugytojo atlyginimas 2015 metais buvo tik 469 eurai. Panevėžio rajono poliklinikos direktorė Irena Janušonienė sakė, kad praėjusiais metais slaugytojams atlyginimai buvo pakelti tiek, kiek liepė ministerija – 60 eurų. Šįmet vidutinis šių specialistų darbo užmokestis yra 500 eurų neatskaičius mokesčių.

Direktorė tikino, kad, jeigu atsirastų laisva slaugytojo vieta, rasti specialistą nebūtų sudėtinga. Esą Personalo skyriuje guli keli darbo ieškančių slaugytojų CV.

VšĮ Nacionaliniame kraujo centre ir jo filialuose dirbančių slaugytojų vidutinis darbo užmokestis praėjusių metų paskutinį ketvirtį siekė 818 eurų neatskaičius mokesčių.

Panevėžio filialo direktorė Rita Vaitkienė sakė, kad filiale ir Šiaulių kraujo surinkimo punkte iš viso dirba 14 slaugos specialistų.

„Jų darbas nelengvas, daug išvykų, naktinių budėjimų. Norint išlaikyti žmones, reikia mokėti normalesnius atlyginimus“, – mano R. Vaitkienė.

Slaugytojų ieškančioms gydymo įstaigoms Panevėžio darbo birža mieste galėtų pasiūlyti tik 4 specialistus, tiek pat Biržuose ir po vieną – Kupiškyje, Pasvalyje.