„Mūsų savanorė Birutė, aplankiusi Coliuke vadinamą mergaitę, jos mamą ir močiutę, grįžo sukrėsta iki širdies gelmių. Pirmas jos klausimas buvo, ar galėsime padėti žiauraus vargo prispaustoms moterims?“, – DELFI pasakojo fondo „Pražydusi viltis“ vadovė Daiva Vaitkevičiūtė.

Dėl sveikatos problemų Laima Eglutę pagimdė 29-tą nėštumo savaitę. Mergytė svėrė vos 850 gramų, buvo 22 cm ūgio. Mama ja rūpinasi kaip gali, su meile augina Coliukę, kuri guvi ir smalsi, jau bando kalbėti. Tačiau per anksti gimusią mergytę lydi sveikatos problemos.

„Kas porą mėnesių dvejų dar neturinčiai mažylei reikia apsilankyti pas gydytojus Vilniuje, o kelionė Laimai kainuoja apie 40-50 eurų“, – pasakojo fondo vadovė.

Kai paskutinį kartą buvo pas gydytojus, šie pabarė mamą, kad neišnešiotukė per du mėnesius priaugo vos 100 gr svorio. Tačiau geresnio kąsnio mama neduoda ne iš apsileidimo, o kad neturi iš ko.

Ligotai močiutei vaistai taip pat prabanga, nors vis dažniau nebegali pakilti iš lovos, serga artritu, kenčia nuo aukšto kraujospūdžio.

Pirko butą – papuolė į spąstus

Moterys džiaugėsi radusios pigų būstą daugiabutyje, kuriame planavo šiltai, ramiai gyventi, tačiau papuolė į spąstus – nusipirko su didelėmis skolomis už komunalinius patarnavimus. Likę 1652 eurai „paveldėtos“ skolos joms – kosminė suma.

Kaip pasakojo D. Vaitkevičiūtė, viena dukrelę auginanti Laima iš Vaikų išlaikymo fondo už dukrą gauna 57 eurus, nes mažylės tėtis dingo. Dar gauna 90 eurų socialinės pašalpos. Pagal susitarimą su rajono savivaldybe, per mėnesį už komunalinius mokesčius jos privalo atiduoti ir po 23 eurus skolos.

Diena, kuri gali tapti Laimai lemtinga – vasario 15. Iki šios dienos ji turi susimokėti 134 eurus už komunalines paslaugas ir pristatyti pažymą seniūnijai. Jei nesumokės – ateinančius tris mėnesius nebegaus pašalpos. Taip teigė pagalbos kaimynei per fondą paprašiusi pensinio amžiaus moteris, buvusi mokytoja, kuriai labai gaila Coliukės šeimos, tačiau pagelbėti nelabai yra iš ko.

Maistą parduoda į skolą

Vasarą Laima sugeba užsiauginti daržovių, nors gyvena daugiabutyje. Tačiau maisto atsargos greitai išsenka, o vien bulvių ir morkų vaikui taip pat nepakanka, tad kaupiasi skolos už produktus.

Moteriai, kuri atveža pieną, skola siekia 225 eurus. Maistu prekiaujančiam kioskeliui Laima įsiskolinusi 208 eurus. Dujinė viryklė vos veikia. Tiesa, geradariai padovanojo skalbyklę, tačiau nėra nė tų atliekamų kelių eurų sumokėti meistrui už jos pajungimą, tad ji taip ir stovi kampe antrus metus, o skolos vis labiau smaugia .

„Mūsų savanorė kalbėjosi su kaimynais. Jie visi patikino, kad moteris negirtauja, tikrai labai stengiasi rūpintis dukrele ir sena mama. Ir darbo nebijo. Dirbtų, kiek leistų jos sveikatos būklė. Tačiau darbo neįmanoma rasti. Bedarbystė miestelyje siekia 20 proc., o tai dvigubai daugiau už bendrą Lietuvos vidurkį“, – sakė fondo „Pražydusi viltis“ vadovė, kviesdama geros valios žmones padėti bėdos ištiktai moteriai, kuri nebeturi jėgų kovoti.

Labdaros ir paramos fondo „Pražydusi viltis“ kodas: 303566476
LT957300010142151458 Mokėjimo paskirtis: Parama Laimai ir Eglutei. Atsakaitas, kaip buvo išleisti pinigai, galima rasti fondo interneto puslapyje