Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ pateiks dešimt tarpukario Lietuvos visuomenę labiausiai sukrėtusių nusikaltimų.

Čia bus ir sudėtingų finansinių nusikaltimų ir žiaurių nužudymų. Bus ir politinių bylų. Tai ir nacių teismas Klaipėdoje, ir generolo byla už slaptos informacijos perdavimą sovietams. Į Sovietų Sąjungos čekistų pinkles buvo patekęs generolas Kostas Kleščinskas.

Istorikas A. Grodis laidoje “Istorijos detektyvai” teigs: “Tai yra chrestomatinis pavyzdys, kada žvalgybos naudojasi žmogaus silpnumais. Klesčinskas atsiduria sunkioje padėtyje ir yra priverstas bendradarbiauti su sovietine agentūra. Kai išaiškinama tai, kodėl jam įvykdoma mirties bausmė? Už tai, kad jis suteikė sovietams informaciją apie Lietuvos karinių dalinių dislokacijos vietas, apie aukštus karininkus, jų pareigas. Kariuomenė paprastai tai slepia. Todėl jam ir skiriama mirties bausmė”.

Istorikas Bernardas Gailius apibendrins: „Mano supratimu to meto žmonėms spręsti santykius jėga buvo buvo labiau suprantama ir artima negu mums. Dėl įvairių priežasčių. Tai buvo karta žmonių, kurie gyveno tarp dviejų pasaulinių karų. Vyresni patys kare buvo dalyvavę, o kiti buvo auklėjami žmonių, kurie dalyvavo kare. Prievarta buvo daug labiau įsivaizduojamas dalykas nei mano kartos žmonėms, kurie be Sausio 13-osios tankų nėra matę tokių pavyzdžių.“

„Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu - sekmadienį 16.15 min. per LRT televiziją!