Karo scenarijų simuliacijos parodė, kad rytinis NATO sparnas šiuo metu pažeidžiamas. JAV ekspertų grupė Rand skelbia, kad, jei Rusijos tankai ir pajėgos rytoj patektų į Baltijos šalis, Aljanso jėgos čia būtų nugalėtos mažiau kaip per tris dienas. Tačiau D. Šlekys linkęs šį tyrimą vertinti pozityviai.

„Ta studija yra tiesiog fantastiškas lobizmo įrankis. Mes galime dabar eiti į Vašingtoną, Berlyną, Paryžių, Londoną ir sakyti, kad darome namų darbus, didiname kariuomenes, gynybos biudžetą, bet mes vis tiek neturėsime septynių brigadų, galime prašyti atsiųsti mums papildomą brigadą nuolatinei rotacijai“, - laidoje „Aktualioji valanda“ kalbėjo D. Šlekys.

Pasak studijos, tam, kad galėtų apginti Baltijos šalis nuo Rusijos agresijos, NATO turėtų išleisti apie 2,7 mlrd. dolerių per metus. Karo ekspertas ramina, kad ši suma nebeatrodo tokia didelė, kai sudedame pačių Baltijos šalių gynybai turimus finansus.

„Skaičiuokime. Mūsų gynybos biudžetas, kai pasieks 2 proc. nuo BVP, turėtų siekti apie 700-800 mln. eurų. Pridėkime Latvijos ir Estijos. Jau mes turime nemažai. Tada, aišku, reikia matyti, kad tai yra Aljanso gynyba, tai turėtų būti ir iš Aljanso pusės pagalba. Visa tai sudėjus, mes tuos finansus pasieksime. Tik mes turime laikytis savo pažadų ir bent 2 proc. nuo BVP turėti gynybai“, - teigė pašnekovas.

Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.08 val.