Praėjusį sekmadienį po pietų Visbiče šalikele ėjusį Mantą Nedvecką partrenkė prekes pristatantis furgonas.

Incidentas įvyko apie 20 val. praėjusį sekmadienį Outwell Road/A1101 kelyje, netoli Scarfield Lane sankryžos. Liudininko pasakojimu, jis išgirdo trenksmą, o išbėgęs iš namų pamatė šalia kelio gulintį vaikiną. Medikai bandė gelbėti jo gyvybę, tačiau lietuvis nuo patirtų sužalojimų mirė.

„Pažvelgiau per tvorą ir pamačiau, kad furgono vairuotojas sulėtino greitį, tada sustojo. Jis man pasakė: „Ką tik kažką partrenkiau.“ O tada nuėjo pažiūrėti, kas nutiko.
Keturias valandas kelias buvo uždarytas“, - pasakojo liudininkas.

Agentūros atstovė: Mantas buvo darbštus, mielas jaunuolis

Šiuo metu įdarbinimo agentūra „The Workshop“, kuri rado vaikinui darbą gamykloje, padeda rinkti lėšas palaikams pargabenti į Lietuvą motinai. Tam reikia 2000 svarų.

Pasak agentūros vykdančiosios direktorės Ruthos Whitehurst, Mantas buvo darbštus, mielas, išvaizdus jaunuolis. „Labai liūdna (kad taip atsitiko), - edp24.co.uk. sakė ji. - Išsiaiškinome, kad parvežti kūną namo kainuotų mažiausiai 2 000 svarų. Jo mama nė banko sąskaitos neturi, bet jo senelė Lietuvoje turi, taigi verta pamėginti kažkaip pargabenti jį į tėvynę“.

Agentūros atstovės žiniomis, žuvusio Manto teta ir dar pora artimųjų gyvena Didžiojoje Britanijoje. „Brt jie prastai kalba angliškai, tad įsivaizduokite – kai policija paskambino, jie ne tik patyrė šoką, bet ir nežinojo, kur kreiptis pagalbos. Biure turime vertėjų, tad padėjome jiems. <...> Tikimės padėti ir rasti pinigų, kurių reikia norint pargabenti kūną namo.“ - sakė R. Whitehurst.

Dalį išlaidų kompensuoja valstybė

Praėjusią gegužę brolio palaikų pervežimą iš Anglijos organizavęs Rimantas DELFI pasakojo už tai sumokėjęs 2300 eurų. Didžiąją dalį išlaidų vėliau kompensavo savivaldybė.

Mirusiųjų pervežimu iš užsienio užsiimantis Romas Svirskis pastebi, jog žmonėms labai svarbu paskutinį kartą pamatyti mirusįjį ir su juo atsisveikinti. „Mes dar nesame taip sudaiktėję“, - DELFI sakė bendrovės „Smėlio pilis“ vadovas.

Užsienio reikalų ministerija (URM) primena – Jeigu užsienyje miręs ar žuvęs pilietis nebuvo apsidraudęs, jo palaikų pargabenimu ir visų paslaugų apmokėjimu turi pasirūpinti mirusiojo artimieji patys arba kreipdamiesi į savo pasirinktą laidojimo paslaugų bendrovę, sudarant su ja sutartį dėl palaikų pargabenimo ir surašant notariškai patvirtintą įgaliojimą palaikų pargabenimui organizuoti.

Jeigu užsienyje miręs ar žuvęs pilietis buvo apsidraudęs, jo palaikų pargabenimu pasirūpina draudimo kompanija, kuri sutvarko visus nustatytus palaikų gabenimo dokumentus ir formalumus.

Žuvusio ar mirusio asmens šeima, neturinti lėšų palaikams parvežti, gali kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kuri pagal pateiktus dokumentus, įrodančius palaikų parvežimo išlaidas, gali suteikti finansinę paramą. Tokia parama gali būti suteikta tuo atveju, jeigu miręs (žuvęs) asmuo nebuvo apsidraudęs, arba kai asmuo buvo apsidraudęs, bet pagal draudimo sutartį tai nėra draudiminis įvykis, o mirusio (žuvusio) asmens šeima ar artimieji giminaičiai turi mažas pajamas (kai šeimos arba jo artimojo giminaičio šeimos pajamos vienam asmeniui neviršija 3 valstybės remiamų pajamų dydžių).