Trečiadienio vakarą aprimus vėjui, Klaipėdos uoste iš dalies atnaujinama laivyba - leidžiama išplaukti ir įplaukti mažesniems laivams, o nurimus bangavimui atviroje jūroje, tai galės padaryti ir didesni laivai.

„Vėjas rimsta, dabar jo greitis siekia 13-15 metrų per sekundę. Šiuo metu iš uosto išplaukia vienas jūrinis keltas, laivybą pamažu bandoma atnaujinti“, - BNS sakė uosto atstovė Nijolė Dvarionaitė-Milkintienė.

Jos teigimu, vėjui nestiprėjant ir sumažėjus bangavimui, laivyba bus atnaujinta.

„Pirmiausiai bus išvedami ir įvedami mažieji laivai ir jūriniai keltai, o paskui bus žiūrima pagal bangos aukštį ar galės locmanai išeiti į jūrą ir aptarnauti didžiuosius laivus“ - kalbėjo N.Dvarionaitė-Milkintienė.

Dėl stipraus vėjo elektros neturi apie 9,5 tūkst. vartotojų

Dėl smarkaus vėjo trečiadienio vakarą elektros Lietuvoje neturėjo maždaug 9,5 tūkst. vartotojų.

19 val. duomenimis, Vilniaus regione elektros tiekimas buvo sutrikęs 5 tūkst., Kauno regione – 4 tūkst., Šiaulių regione – 500 „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) klientų, pranešė bendrovė.

Didžioji dalis gedimų, kurie buvo žinomi anksčiau, pašalinti ir daliai klientų elektros energijos tiekimas atstatytas, tačiau gaunama naujų pranešimų apie gedimus tinkle.

„Daugiausia gedimus lėmė gūsingo vėjo nulaužti ir ant elektros linijų užvirtę medžiai bei nukritusios šakos“, – teigė ESO atstovas Martynas Burba.

Anot jo, gedimų šalinimo darbus tęsia bendrovės operatyvinės komandos. Siekiama kuo greičiau pašalinti vėjo padarinius ir atnaujinti elektros energijos tiekimą.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, visoje Lietuvoje trečiadienį pūtė 18–23 metrų per sekundę, vietomis, daugiausia Klaipėdos uosto akvatorijoje, 24–27 metrų stiprumo vėjas.

Anot Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovės Nijolės Dvarionaitės-Milkintienės, laivyba uoste buvo ribojama. Įplaukti į Klaipėdos uostą laukė 8 laivai, tarp kurių yra ir tanklaivių, ir konteinervežių.

Kai kurie šių laivų leidimo įplaukti į uostą laukia nuo antradienio vakaro. Numatoma, kad laukiančiųjų laivų gali daugėti, nes yra suplanuotų atvykimų, tačiau į uostą kol kas laivai neįleidžiami.

Iš Klaipėdos uosto leidimo išplaukti laukė trys laivai. „Šiuo metu bangų aukštis prie Klaipėdos uosto vartų siekia apie 5 metrus. Tikimės, kad vakarop vėjas rims ir galėsime pamažu atnaujinti laivybą“, – dieną teigė N. Dvarionaitė.

Kol kas nesutriko ir į Kuršių neriją keliančių keltų veikla. Pokytis tik toks, jog Senojoje perkėloje dirba keltas „Baltija“, kuris yra daug galingesnis, tad gali kelti žmones ir siaučiant stipresniam vėjui.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė Aurelija Maslauskienė teigė, jog trečiadienio paryčiais ugniagesiai gelbėtojai gavo tris pranešimus apie stipraus vėjo ant kelio nuverstus medžius. Du tokie incidentai užfiksuoti Kretingos rajone, vienas – Klaipėdos rajone. Per šiuos incidentus nenukentėjo nei žmonės, nei automobiliai. Ugniagesiai gelbėtojai medžius supjaustė ir pašalino nuo kelio.

Didžiulis vėjas klaipėdiečiams vėl tapo pramoga. daugybė žmonių traukė prie jūros, kad užfiksuotų milžiniškas bangas.

Tačiau apsilankymas prie jūros tapo tikru išbandymu - vėjas toks stiprus, jog sunku išsilakyti ant kojų, veidą talžo vandens purslai ir smėlis. Todėl daugelis apsilankiusiųjų prie jūros praleido ne daugiau 10 minučių, tačiau vis tiek konstatavo, jog kiekviena audra yra ir pramoga, kai galima grožėtis įspūdingai šėlstančia jūra.