„Ta suma nebuvo tokia, nuo kurios atsiranda baudžiamoji atsakomybė“, – ketvirtadienį BNS sakė ministrė, paklausta dėl baudžiamosios atsakomybės.

Ministrė ketvirtadienį interviu Žinių radijui prisipažino prieš kelerius metus davusi kyšį medikams.

„Atvirai pasakius, prieš penkis ar šešis metus aš ir vokelį esu nešusi, nes vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė darytis operaciją, kol nebus su gydytoju į priekį atsiskaityta: mano pastangos įkalbėti nepadėjo (...)“, – teigė ji.

Vėliau R.Šalaševičiūtė BNS patikslino, kad jos skaičiavimu, įvykis buvęs maždaug prieš dešimt metų.

Specialiųjų tyrimų tarnyboje BNS informavo, kad kyšininkavimo atvejais nėra nustatyta minimalios sumos, iki kurios nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Į klausimą, ar kyšio davimas netrukdys eiti ministrės pareigų ir ar negalvoja trauktis iš pareigų, R. Šalaševičiūtė BNS sakė: „Yra labai skirtingų nuomonių, nenorėčiau šioje dalyje komentuoti nieko.“

Ji pabrėžė savo poelgį vertinanti labai neigiamai, juo nesididžiuojanti.

„Pasakiau ne pirmą kartą. Tai yra kaip pavyzdys, kuriuo aš tikrai nesididžiuoju, gailiuosi, kad taip buvo, kad aš nesugebėjau būti tvirta tada, kada buvo kalbama apie tai, kad gal reikėtų atsidėkoti gydytojui“, – tvirtino politikė.

„Tas pavyzdys, kurį aš pateikiau, turi padėti daugumai susimąstyti, kad šitaip daryti negalima ir taip elgtis negalima“, – pabrėžė ji.

Sveikatos apsaugos ministrė sakė, kad pacientai turi pasitikėti medikais, jog jie atliks tinkamai savo darbą ir be papildomo atlygio.

„Mūsų medikų bendruomenė dirba puikiai, daktarais reikia pasitikėti ir tikėti jais. Nuo to, ar duodamas kyšis, ar ne, paslaugos kokybė nepagerėja. Ir nereikia klausyti kitų pacientų, kurie aiškina, kad reikia tiek atsilyginti ir t. t. Kiekvienas turi būti pilietiškas, turėti savo nuomonę (...) ir jaunieji gydytojai, ir rezidentai visai kitaip žiūri į atsilyginimus negu tai buvo gal prieš dešimt metų. Kitaip žiūri ir pacientų dalis“, – kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

R. Šalaševičiūtė Sveikatos apsaugos ministerijai vadovauja nuo 2014 metų liepos 17 dienos.