Pareiškęs atskirąją nuomonę teisėjas sako nesutinkantis su pozicija, kad pareigūnų ir karių valstybinė pensija nėra laikytina privilegija, tuo atveju, kai ji mokama viešojoje tarnyboje toliau dirbantiems ir atlyginimą iš biudžeto gaunantiems asmenims.

Pasak teisėjo, tokia situacija, tikslinė pensija iš valstybės biudžeto lėšų mokama kartu su teisėjo ar tarnautojo darbo užmokesčiu, leidžia matyti antikonstitucinę privilegiją, nesuderinamą su socialinės darnos ir atsakingo valdymo principais, taip pat iškreipiama tokios pensijos paskirtis ir prigimtis, nes jos pagrindinis tikslas – asmeniui išėjus iš tarnybos sudaryti prielaidas prisitaikyti ir integruotis darbo rinkoje privačiame sektoriuje.

Kaip teigiama E.Šileikio atskirojoje nuomonėje, už tarnybą pensiją jau gaunančiams asmeniui toliau dirbant viešojoje tarnyboje valstybė jam ne tik atsilygina mokėdama darbo užmokestį, bet net suteikia viltį gauti teisėjo valstybinę pensiją.

KT šią savaitę paskelbė, kad dabartinė tvarka, kuri leidžia dirbantiems teisėjams, valstybės tarnautojams gauti pareigūnų ir karių valstybines pensijas, neprieštarauja Konstitucijai.

KT argumentavo, kad už tarnybą skirta pensija nėra laikytina privilegija, kaip savo kreipimesi teigė Vilniaus apygardos administracinis teismas. Jis KT prašė įvertinti Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo nuostatas tiek, kiek jomis nedraudžiama teisėjams ir valstybės tarnautojams gauti pareigūnų ir karių valstybinę pensiją.

Vilniaus apygardos administracinis teismas kreipimesi tvirtino, kad Seimas turi pareigą nustatyti tokį teisinį reguliavimą, jog asmenims, neišėjusiems iš tarnybos, valstybinė pensija nebūtų skiriama, o priešingu atveju valstybinės pensijos mokėjimas yra privilegija, ir tai nedera su Konstitucijos nuostatomis.

Tuo tarpu KT pareiškė, jog vien tai, kad asmuo gauna pareigūnų ir karių valstybinė pensija, kurios paskirtis – atlyginti „už sudėtingą, atsakingą, dažnai rizikingą ir pavojingą asmens tarnybą valstybei“, ir tuo pačiu iš valstybės lėšų jam mokamas teisėjo ar valstybės tarnautojo atlyginimas nėra pagrindas teigti, kad ši valstybinė pensija yra privilegija.