„Nuotaikos yra įvairios. Visi supranta, kad Šengenas yra viena iš esminių vertybių“, – BNS sakė S.Skvernelis po ES vidaus reikalų ministrų susitikimo Amsterdame.

„Tačiau vyrauja ir kita gaida, kad gyventojams ir piliečiams jų saugumas gali būti svarbesnis prioritetas nei laisvas judėjimas“, – pridūrė ministras.

S.Skvernelis patvirtino, kad per pasitarimą Amsterdame nuskambėjo siūlymas izoliuoti Graikiją, kuri sulaukia kaltinimų neužtikrinant išorės sienos apsaugos.

„Tai buvo vienos iš valstybių narių pasisakymų. Bet tai neformali taryba, todėl nenorėčiau komentuoti“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, siekiant užkirsti kelią migrantų srautui per jūrą į Graikiją „iš esmės nepasistūmėta“, ir tai išlieka viena didžiausių problemų.
Saulius Skvernelis

Nepaisant atšiauresnių žiemos sąlygų, į Graikiją kasdien atvyksta daugiau kaip 2 tūkst. migrantų. Kai kurios ES šalys perspėja, kad nepažabojus šio srauto jos uždarys savo sienas pabėgėliams. Graikija savo ruožtu teigia nesulaukianti pakankamai ES paramos ir tvirtina, kad grąžinti atvykusių žmonių neleidžia tarptautinė teisė.

Dalis Šengeno erdvės šalių, įskaitant Švediją ir Daniją, jau įvedė sustiprintą kontrolę pasienyje.

S.Skvernelis sakė, kad Lietuva „kol kas negali lygintis su Skandinavijos šalimis“, bet pridūrė, kad imtųsi panašių priemonių, „jeigu šie srautai pradėtų judėti mūsų kryptimi“.

Lietuvos pasieniečiai rudenį buvo pranešę apie padažnėjusias irakiečių keliones per Lenkiją ir Baltijos šalis į Suomiją.

BNS antradienį paklaustas, ar šiuo metu stebimas toks nelegalių migrantų kelias, S.Skvernelis atsakė, kad „procesai yra stebimi ir imamasi priemonių“, bet plačiau komentuoti atsisakė.

„Detalių nesinori atskleisti, bet tuo klausimu diskutavome su Latvijos ir Estijos vidaus reikalų ministrais, vakar teko kalbėtis ir su naujai paskirtu Lenkijos vidaus reikalų ministru. Tie procesai nėra palikti“, – sakė S.Skvernelis.

Anot ministro, „kol kas nėra grėsmės ir poreikio“ įvesti kontrolę ties Lietuvos ir Lenkijos siena.