Pokalbis su ministru pirmininku A. Butkevičiumi – laidoje „Dėmesio centre“.

– Šiandien pakeistos sutarties sąlygos su „Statoil“ dėl dujų tiekimo suskystintų gamtinių dujų terminalui. Kiek pigs dujos mažmeniniams vartotojams nuo antro pusmečio?

– Atsakyti iš karto yra sudėtinga. Tikėjomės, kad pakoreguotą sutartį pasirašysime jau gruodžio pabaigoje, bet derybos užsitęsė iki sausio. Kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtino šilumos kainas savivaldybėms neatsižvelgdama į dabar pakitusias sąlygas su „Statoil“.

Galiu pasakyti, kad jeigu iki šiol 1 MWh kainuoja 29,02 eurų, tai pagal dabar pasirašytą sutartį, planuojama, kad kaina svyruos tarp 16–21 euro už MWh. Tai reiškia – maždaug 25 proc. pigiau. O jeigu bandytume dujų tiekimo iš SGD dedamosios kainų sumažėjimą paversti konkrečia suma, tai būtų maždaug 25,5 mln. eurų. Jeigu kalbėti apie atskirus sektorius, tai šilumos vartotojai kasmet turėtų sutaupyti apie 8,5 mln. eurų, elektros gamyboje – 7,4 mln., pramonė – apie 5 mln., o buitiniai vartotojai – apie 1,5 mln. eurų. Manome, kad savivaldybėms, kurioms tiekiama šilumos energija, kaina turėtų sumažėti 2–3 proc.

– Jeigu jau pradėjome kalbėti apie dujas, kokia situacija yra derybose su Jonavos „Achema“? Iki šiol padėtis buvo tokia, kad ši įmonė finansavo daugiau kaip pusę SGD terminalo veiklos ir „Achema“ tuo buvo nepatenkinta, nes kainos dedamoji jai atrodė ryškiai per didelė. Dar ir kaina šiek tiek sumažinta. O kaip dėl mokesčių už infrastruktūrą?

– Praėjusių metų pabaigoje Seime buvo priimtas SGD terminalo įstatymo pataisos. Jeigu kalbame apie „Achemą“, tai pagal naują įstatymą jiems mokestis už naudojimąsi SGD terminalu sumažėja maždaug 7–8 mln. eurų. Žinoma, „Achema“ norėjo didesnės nuolaidos.

– Kaip ši sutartis su „Statoil“ paveiks santykius su „Achema“? Tai turės įtakos jų mokamai kainai už dujas?

Galiu pasakyti, kad „Achema“ turi atskirą sutartį su „Statoil“. Jie yra įsipareigoję dalį dujų nupirkti dar šio ketvirčio pabaigoje. Žinoma, didieji pirkimai vyksta vasarą, nes tuomet dujų kaina mažesnė. Kiek žinau, susitarimas su „Statoil“ yra pasirašytas gana geromis sąlygomis.

– Geresnėmis, negu valstybė išsiderėjo?

Matot, mes pasirašom ilgalaikį kontraktą. Dabar sutartis jau pratęsta iki 2024 m. Praktiškai iki tada yra išnuomotas ir laivas. Tai viena iš sąlygų, dėl kurių „Statoil“ sutiko derėtis. Žinoma, tai nėra ilgiausias terminas, tad natūralu, kad negali būti pati mažiausia kaina.

O jeigu perki vasaros metu ir perki tik tam tikram laikotarpiui, ypač, kai rinkoje yra didžiulė pasiūla, manau, kad kaina tikrai gali būti labai gera. Aš, žinoma, negaliu kalbėti apie privačios įmonės kontrakto sumą, tai ne mano kompetencija. Mes tik džiaugiamės, kad toks susitarimas yra, ir tikrai geromis sąlygomis. Kitas mūsų atveju svarbus aspektas, kad mes jau pirksime ne 540 mln. kubinių metrų per metus, o 350. Yra ir kita sąlyga – jeigu dujų vartojimas iš terminalo augs ir poreikis didės, tai galėsime dujas pirkti ir iš kitų tiekėjų. Ir tai visai realu, nes ir Latvija jau yra susidomėjusi galimybe pirkti iš mūsų dujas.

– Kitaip tariant, turint naują kainos formulę, SGD terminalas jau gali konkuruoti su „Gazprom“ tiekiant dujas, pavyzdžiui, Latvijai?

Dabar, kai mes turime didžiulę nuolaidą iš „Gazprom“, iš „Gazprom“ dujų gaminant elektrą ir šilumą, 1 MWh kainuoja maždaug 17 eurų. Iš terminalo, pagal ankstesnę sutartį, kainą už 1 MWh buvo 29 eurai. Dabar mes jau priartėjome prie „Gazprom“ kainų ir esame konkurencingi ir patrauklūs kitų šalių vartotojams.

– Kelios kitos temos, premjere. Jūs pritariate šiuo metu kelioms pagrindinėms iškeltoms idėjoms kovoje su alkoholizmu – tai yra 0 promilių įstatymui ir priverstiniam alkoholizmo gydymui?

Privalomam gydymui tikrai pritariu. Ir kviečiu vietos bendruomenes būti aktyvesnes; seniūnus, kad dažniausiai lankytųsi tose šeimose ir fiksuotų situaciją. Nes taip paprastai tu žmogaus neišveši – šeima gali po kelių dienų persigalvoti ir nebenorėti, kad žmogus būtų gydomas. Todėl reikia pastovaus stebėjimo ir konkrečių duomenų. O dėl 0 promilių mano pozicija šiek tiek lankstesnė.

Manau, riba galėtų būti 0,2 promilės, kad po to nekiltų jokių problemų tiek dėl kokių nors matavimo įrangos techninių gedimų, tiek dėl vartojamų vaistų ar kitų gėrimų, kurie turi savyje šiek tiek alkoholio.

– Liberalai siūlo kompromisą, kad 0 promilių būtų tik tiems, kas bent kartą po įstatymo priėmimo sulaikomi viršiję leistiną normą. Po vieno tokio sulaikymo – nulis promilių visą likusį gyvenimą. Kaip jums toks pasiūlymas?

Pritarčiau.

– Kitas klausimas, kuris gal labiau humoristinis, bet visuomenėje sulaukęs atgarsio – socialdemokratė Birutė Vėsaitė, kuri jau kelis metus garsėja įdomiais pareiškimais. Ji savo socialiniame tinkle parašė žinutę, kuri adresuota Algirdui Paleckiui: „Tikrai, Algirdai, laikas tau grįžti ir sustiprinti kairįjį sparną.“ Turima omenyje Socialdemokratų partiją. Jūs pritartumėte tokių asmenų kaip A. Paleckis jungimuisi į jūsų partiją?

Tikrai niekada nepritarčiau ir tikrai to niekada nebus. Tik nesupratau, kodėl B. Vėsaitė taip galėjo pasielgti. Šiandien buvo partijos prezidiumo posėdis ir galiu drąsiai pasakyti, kad tokiai B. Vėsaitės pozicijai niekas iš partijos narių nepritaria. Tai buvo įvertinta kaip blogas žingsnis ir prieš artėjančius Seimo rinkimus. Daugelis, kurie ją pažįsta, kurie artimiau bendrauja, nesupranta tokio jos elgesio.

– Jums pačiam nenusibodo tokie B. Vėsaitės pareiškimai?

Gal susilaikysiu nuo atsakymo.