Pasiėmė atostogas

Pusantro etato krūviu Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijoje, kuriai iki išrinkimo į Seimą vadovavo pati A.Pitrėnienė, techniniu darbuotoju dirbantis ministrės sutuoktinis A.Pitrėnas į Londoną skrido kartu su oficialia Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos delegacija.
Tai, kad praėjusią savaitę gimnazijos inžinieriaus A.Pitrėno nebuvo darbe, patvirtino ir Skuodo P.Žadeikio gimnazijos pavaduotoja Vida Stončaitienė.

„Tikrai žinau, kad praėjusią savaitę ponas Pitrėnas atostogavo“, - teigė gimnazijos atstovė.

„Ministrės sutuoktinis yra IT specialistas ir dirba švietimo įstaigoje, todėl į Londoną vyko ne kaip turistas, o kaip IT švietimo srityje naujovėmis besidomintis žmogus. Vizitas vyko jo atostogų metu“, - teigiama ministrės A.Pitrėnienės atstovės spaudai Daivos Šalc atsiųstame atsakyme į paklausimą, kaip oficialios Švietimo ir mokslo ministerijos delegacijos sudėtyje atsirado ministrės A.Pitrėnienės sutuoktinio Aurelijaus Pitrėno pavardė.

Kaip nurodoma oficialiame Skuodo P.Žadeikio gimnazijos interneto puslapyje, A.Pitrėnas dirba kompiuterininko bei technikos inžinieriaus pareigose.

2000-aisiais kandidatuodamas su Lietuvos centro sąjunga į Skuodo rajono savivaldybės tarybą, A.Pitrėnas nurodė turintis vidurinį išsilavinimą.

Aplankė ir ambasadą, ir parodą

Kaip skelbė oficialiame pranešime Švietimo ir mokslo ministerija, sausio 18–20 d. ministrė A.Pitrėnienė lankėsi Londone. Ji dalyvavo Pasaulio švietimo forume ir Britų švietimo ir mokymo technologijų parodoje (BETT), taip pat susitiko su Didžiosios Britanijos lituanistinių mokyklų ir lietuvių bendruomenės atstovais.

Audronė Pitrėnienė

Čia, anot pranešimo, vyko diskusijos aktualiais švietimo klausimais: ankstyvojo ugdymo plėtojimas, mokytojų pritraukimo, išlaikymo ir tobulinimo politikos formavimas, mokymosi ir mokymo kokybės kėlimas, taip pat – mokymosi ir vertinimo politikos ir strategijų vystymasis kintant pusiausvyrai tarp įgūdžių ir žinių įgijimo.

Sausio 20-osios pavakare, anot ministerijos, A.Pitrėnienė Lietuvos ambasadoje Londone susitiko su lituanistinių mokyklų Didžiojoje Britanijoje mokytojais ir lietuvių bendruomenės atstovais.

Į oficialius susitikimus – su sutuoktiniu

Oficialiai, kaip matyti iš viešai prieinamos informacijos, „darbietės“ ministrės ir Lietuvos delegacijos komandiruotė Londone truko tris dienas – nuo sausio 18-osios, pirmadienio, iki sausio 20-osios, trečiadienio.

Tačiau, turimais duomenimis, A.Pitrėnienės darbe nebuvo ir ketvirtadienį, sausio 21-ąją. Tiesa, jau penktadienį, sausio 22-ąją, ministrė lankėsi Kretingos savivaldybėje.

Pasak ministrės atstovės D.Šalc, A.Pitrėnienė švietimo IT parodoje BETT ir su ja susijusiame Pasaulio švietimo forume Londone lankėsi dviejų Jungtinės Karalystės ministerijų – Švietimo bei Verslo, inovacijų ir įgūdžių - ministrų kvietimu.

Sausio 21-oji, pasak ministrės atstovės spaudai, dar buvo ministrės komandiruotės diena.
Ką tuo metu, kai ministrė dalyvavo oficialiuose susitikimuose ir priėmimuose ambasadoje Londone, veikė jos sutuoktinis A.Pitrėnas?

„A. Pitrėnas lankėsi informacinių technologijų parodoje BETT, parodos renginiuose, taip pat lydėjo ministrę į dalį susitikimų mokyklose“, - rašoma atsiųstame Švietimo ir mokslo ministerijos atsakyme.

Viešbutis – atskirai?

Kas mokėjo už ministrės sutuoktinio A.Pitrėno kelionės bilietus bei nakvynes Londono viešbutyje?

Pasak D.Šalc, į Londoną bei jame vykusią informacinių technologijų (IT) parodą BETT ministrės A.Pitrėnienės vyras važiavo savo lėšomis.

Ar tai reiškia, kad viešbučiuose sutuoktiniai gyveno atskiruose numeriuose, už kuriuos apsimokėjo atskirai: už ministrę – ministerijos lėšomis, už jos sutuoktinį – pats A.Pitrėnas?

Į šį klausimą atsakymą Švietimo ir mokslo ministerija žadėjo pateikti papildomai. Kaip ir sumą, kiek atsiėjo ministrės ir jos komandos vizitas Pasaulio švietimo forume Londone.

Turimais duomenimis, be sutuoktinių Pitrėnų į Londoną skrido ir ministrę į komandiruotę lydėjo Švietimo informacinių technologijų centro direktorius Vaino Brazdeikis, ŠMM Tarptautinio bendradarbiavimo departamento vyriausiasis specialistas Julius Jakučinskas ir ŠMM Bendrojo ugdymo departamento direktorė Žydronė Žukauskaitė.

Pastaroji - gera A.Pitrėnienės bičiulė: iki prieš keletą mėnesių tapdama ŠMM departamento direktore, Ž.Žukauskaitė dirbo Darbo partijos atstovės Seime A.Pitrėnienės atstovaujamo Skuodo rajono vienos iš kaimiškųjų mokyklų direktoriaus pavaduotoja.

Sutuoktiniui nakvynė – už 13 eurų parai

Paklausus apie tai, kas apmokėjo ir kiek kainavo kelionės bilietai bei nakvynė Londone, ŠMM atstovė D. Šalc DELFI pateikė Pasaulio švietimo forumo organizatorių dalyviams atsiųstą informaciją apie apgyvendinimą Londone.

Kaip matyti iš viešbučio informacijos dokumento, renginio dalyviai buvo apsistoję pačiame Londono centre, Vestminsterio rajone esančiame St. Ermen‘o viešbutyje.

Kaip nurodo viešbučių rezervacijos sistema Booking.com, para apsistoti viešbučio kambaryje asmeniui šiame viešbutyje kainuoja nuo 230 svarų (apie 305 eurai).

Tokią kainą dalyviams atsiuntė ir renginio organizatoriai. Rezervaciją reikėjo apmokėti kredito kortele. Tą, turimais duomenimis, padarė Švietimo ir mokslo ministerija.

„Pats paprasčiausias kambarys ministrams priskirtame viešbutyje kainuoja 230 svarų. Mums pavyko susiderėti – 231 EURĄ už naktį. Buvo siūloma (ką ne vienos valstybės ministrai ir daro) pasigerinti kambarius už papildomą kainą. Mes to nedarėme. Informavome organizatorius, kad renkamės tą variantą, kad viename kambaryje su ministre bus ir p. Pitrėnas, tad - tiksliai tą papildomą sumą jis ir susimokėjo pats“, - raštu atsiųstame atsakyme teigia ŠMM atstovė D. Šalc.
Antrojo asmens nakvynė tame pačiame kambaryje kainuoja papildomai.

Ministrės A. Pitrėnienės sutuoktiniui A. Pitrėnui naktis šiame viešbutyje atsiėjo vos 10 svarų (apie 13 eurų). Ir tai tik todėl, kad jis apsistojo žmonai ministerijos užsakytame kambaryje.
Lietuvių delegacija Londone praleido keturias paras ir turėjo tris nakvynes.

ŠMM tikina, kad A. Pitrėnas už viešbutį reikalingą sumą susimokėjo pats – 30 svarų (apie 40 eurų) už tris nakvynes pačioje Londono širdyje.

Jeigu vyriškis būtų nakvojęs ne ministerijos jo žmonai užsakytame viešbučio kambaryje, jam būtų tekę mokėti įprastinę kainą – ne mažiau 300 eurų už parą.

V.Mazuronis: „Juk su savu miegojo“

Paprašytas pakomentuoti ministrės sprendimą – į tarnybinę komandiruotę užsienyje pasiimti ir sutuoktinį bei leisti pastarajam pasinaudoti vizito metu ministerijos užsakytu viešbučiu, A. Pitrėnienę į Vyriausybę delegavusios Darbo partijos pirmininkas, europarlamentaras Valentinas Mazuronis sakė nematąs nieko blogo, kad atostogų metu vyras už savo pinigus nuskrido ir lydėjo žmoną oficialios komandiruotės metu.

Nematė V. Mazuronis nieko blogo ir tame, kad sutuoktiniai apsistojo ministerijos užsakytame viešbučio numeryje.

Valentinas Mazuronis

„Kiek aš turiu informacijos, žmogus skrido atostogų metu, už savo lėšas. O kad už savo papildomai lėšas prisimokėjo už tą patį kambarį – nematau čia nieko blogo. Juk su savu ministrė miegojo, ne su kokiu svetimu. Va, jeigu būtų kitaip, jeigu būtų to asmens vizitui išleisti valstybės pinigai, tada mano atsakymas ir vertinimas būtų kitoks. Ir kad sakytumei, ministrė nuskridusi ten kažkur vaikščiojo, o renginiuose nedalyvavo – tada jau būtų blogai. Bet ji tikrai, kiek žinau, visur dalyvavo, kaip buvo numatyta“, - sakė V. Mazuronis.