„Pareigūnai turi būti nubausti, o kokiomis nuobaudomis siūlo – nematau. (...) Nuobaudų rūšių yra įvairių, taip pat ir atleidimas yra tarnybinė nuobauda“, – penktadienį pristatyto tarnybinio patikrinimo išvadas BNS komentavo S.Skvernelis.

Ministras nesiėmė komentuoti, kokios nuobaudos būtų adekvačios pareigūnų padarytiems pažeidimams. „Kol nėra priimta sprendimų, nenorėčiau, kad mano komentaras paveiktų sprendimo priėmimą. Pagal tarnybinio patikrinimo tvarką, darbdaviui, tiesioginiam vadovui nurodyta paskirti (nuobaudą)“, - sakė S.Skvernelis.

Apie paskelbtą incidento įrašą, kuriame girdėti, kaip pareigūnė bando nuraminti ginklą perėmusį I.Molotkovą, o po to matyti, kaip pareigūnai nuo savo automobilio bėga į komisariato pastatą, ministras pasisakė trumpai: „Vaizdelis nekoks“.

„Iš tokio įvykio reikia daryti išvadas ir mokytis, nes vaizdelis, kurį paviešino, švelniai tariant, nekoks. Aš matau policininkus, bėgančius nuo savo tarnybinio automobilio. Štai esminis dalykas, kurį aš matau - bėgančius (pareigūnus)“, – sakė S.Skvernelis.

Klausiamas, kaip tuomet tokiu atveju turėjo elgtis pareigūnai, S.Skvernelis sakė negalintis konkrečiai atsakyti, nes ten nebuvęs, bet iš įrašo sprendžiantis, kad pareigūnė bandė suvaldyti situaciją, tik jai sutrukdė kolega.

„Aš negaliu pasakyti, (kaip toje situacijoje reikėjo elgtis), bet kaip elgėsi policijos patrulė moteris, kiek girdėti to įrašo metu, tikrai matyti, kad ji profesionaliai bandė perimti kontrolę į savo rankas, bet atėjęs partneris, ko gero, pasielgė, bent kiek pagal vaizdą matau, keistokai“, - sakė ministras.

Tarnybinį patikrinimą atlikusi Policijos departamento Imuniteto valdyba Švenčionių pareigūnus, iš kurių prieš kelis mėnesius I.Molotkovas, įtariama, atėmė „Kalašnikov“ automatinį ginklą, siūlo bausti tarnybinėmis nuobaudomis. Tarnybinę nuobaudą siūloma skirti ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojui Ernestui Jurkoniui.

Tuo metu ikiteisminis tyrimas dėl pareigūnų, iš kurių atimtas automatas, nutrauktas, spaudos konferencijoje penktadienį pranešė Imuniteto valdybos ir Generalinės prokuratūros atstovai.

Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas sakė, kad pareigūnai, iš kurių I.Molotkovas atėmė automatą, „netinkamai pasižiūrėjo į savo tarnybą“. „Problemos prasidėjo nuo netinkamo gabenimo, antrankiai buvo uždėti iš priekio, o ne iš galo, kaip reikalaujama. Taip pat jis buvo paliktas vienas be priežiūros, ginklas buvo paliktas be priežiūros“, - teigė pareigūnas.

Tuo metu E.Jurkoniui nuobaudą siūloma skirti dėl nustatytų probleminių aspektų visame Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariato administravimo padalinių darbo organizavimo ir kontrolės.

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius nurodė, kad nors vienam Švenčionių pareigūnui ikiteisminio tyrimo metu buvo pareikšti įtarimai dėl tarnybinių pareigų neatlikimo, prokurorė Edita Ignatavičiūtė atleido jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Jis pabrėžė, kad pareigūnas yra patyręs, už nepriekaištingą darbą skatintas 13 kartų ir nebuvo nei karto baustas.

Policijos išplatintuose vaizdo įrašuose girdėti, kaip policijos tarnybiniame automobilyje sėdintis I.Molotkovas liepia šalia automobilio stovėjusiai policijos pareigūnei sėsti į mašinos vidų.

„Sėsk į mašiną, užtaisiau ginklą“, - perspėjo I.Molotkovas.

Pareigūnė kurį laiką ragino I.Molotkovą apsiraminti. Netrukus iš komisariato pastato prie automobilio grįžęs jos partneris, supratęs situaciją, įbėgo į policijos patalpas, juo pasekė ir policijos pareigūnė.