Komentuodamas tai, kodėl Lietuvoje pensijos išlieka mažiausios, lyginant su kitomis kaimyninėmis valstybėmis, premjeras siūlė įvertinti, kad nė viena šalis per ekonominį sunkmetį nesumažino pensijų, ką padarė Lietuva, ir pabrėžė, kad tikslas yra jas pasivyti. Pasak Premjero, šiais metais prasidės pensijų kompensavimas dirbantiems pensininkams, pensijas numatoma didinti šiais metais, o kitąmet pradėjus jas indeksuoti, pensijos didės nepriklausomai nuo politikų norų ar užgaidų, tik atsižvelgus į realią ekonominę padėtį, į darbo užmokesčio augimą paskutinius trejus metus ir jo prognozes.

"Jeigu sudėtume tas lėšas, kurias skiriame pensijų kompensavimui ir pensijų didinimui, tai pamatytume, kad nei vienais metais Lietuvoje taip ženkliai pensijų kompensavimo didinimui per metus nebuvo skiriama lėšų", - Vyriausybėje žurnalistams teigė A. Butkevičius.

Ministras Pirmininkas tikėjosi, kad Seimas priims visą socialinį modelį, kuriame ir numatytas pensijų indeksavimas, o ateityje pensijos augs atsižvelgiant į vidutinio darbo užmokesčio didėjimo perspektyvas.

"Jeigu įvertintume, kad darbo užmokesčio fondas auga vidutiniškai 5,5 proc., tai, manau, kad artimiausiu metu (prognozės trejiems metams), augimas bus tikrai ne mažesnis kaip 5,5 proc., bet didesnis, tai pensijos galėtų didėti nuo 6 iki 7 proc.", - mano A. Butkevičius.

Vertindamas tai, kad pirmą kartą šalies istorijoje į teismą kreipėsi pensininkė teigdama, kad jos pensija per maža ir ši negalinti oriai gyventi, Premjeras sakė norįs, kad žmonės galėtų oriai gyventi ir išgyventi, bet negalįs pasiduoti populizmui.

"Bet mes, manau, darome viską, kad pagal mūsų valstybės finansines galimybes didintume tas pensijas, ir tikrai aš nesu žmogus, kuris būtų linkęs priimti populistinius sprendimus, kurie gal ir būtų patrauklūs ateinančiais metais arba šiais metais prieš rinkimus - padidinti pensijas, o po to trejus penkerius metus niekam tų pensijų nedidinti. Aš manau, tam yra mokslas, daromos tam tikros prognozės įvertinant mūsų ekonominę, geopolitinę situaciją, Pasaulio banko, Tarptautinio valiutos fondo prognozes", - kalbėjo A. Butkevičius.

ELTA primena, kad Seimo Socialinių reikalų komitetas artimiausiu metu svarstys Vyriausybės parengtą "Sodros" sistemos pertvarkos modelį, kuriame numatytas pensijų indeksavimas. Pensijų didinimą susieti su ekonomikos augimu ragina ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji mano, kad pensijos Lietuvoje turėtų pasivyti kaimynų rodiklius.

Vyriausybė nuo šių metų sausio vidutinę senatvės pensiją padidino keletu eurų.

Lietuvoje senatvės pensijos šiuo metu yra vienos mažiausių Vidurio ir Rytų Europoje.