Apie tai BNS sakė viena delegacijos narių švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina.

„Vizito tikslas - susipažinti su Švedijos pabėgėlių priėmimo sistema, nes ji šiek tiek skiriasi nuo kitų šalių. Dar neįsigilinome, bet planuojama labai daug susitikimų - aš susitinku su švietimo ir mokslo ministerijos sekretoriumi, kiti delegacijos nariai susitinka su kitais, diena intensyvi. O rytoj važiuosime į pabėgėlių centrus, žiūrėsime, kaip tai atrodo gyvai“, - BNS sakė N. Istomina.

Švedija dar pernai lapkritį oficialiai paprašė Europos Sąjungos (ES) valstybių priimti pabėgėlius iš šios šalies pabėgėlių centrų. Anot N.Istominos, apie tai su Švedijos pareigūnais kol kas nekalbėta.
„Kol kas mes apie tai nieko nekalbėjome, konkrečių pasiūlymų Lietuvai, kad iš Švedijos pasiimti, tikrai nėra. Mūsų tikslas yra pasižiūrėti, kaip jie organizuoja priėmimą“, - sakė ji.

Delegacijoje taip pat yra socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis, Pabėgėlių priėmimo cento direktorius Robertas Mikulėnas, Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo minsterijų atstovai.

Europoje neslūgstant migrantų srautams, Švedija sausio pradžioje įvedė naujas kontrolės priemones pasienyje su Danija. Netrukus po to Danija sustiprino sienos kontrolę su Vokietija. Anksčiau patikrinimus pasienyje atnaujino Austrija, Vokietija, Prancūzija ir Norvegija.

Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 asmenis, kurie bėga nuo smurto Sirijoje, Irake ir Eritrėjoje. Pabėgėliai perkeliami iš Italijos ir Graikijos, kurios susidūrė su didžiausiu migrantų antplūdžiu. Lietuva pagal šį susitarimą kol kas yra priėmusi vienintelę irakiečių šeimą - tėvas, mama ir du mažamečiai vaikai iš Graikijos atvyko gruodžio viduryje iš šiuo metu gyvena Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.