– Pone Puteiki, keistas pavadinimas politinei partijai. Kodėl būtent toks?

– Buvo dar du kitokie: „SMS“ – Seimo mažinimo sąjūdis ir „Seksis“ – Socialinių ekonominių kooperatinių sąjungų iniciatyvinis susivienijimas. Sutikite, kad NPD – geriausias variantas. Tiesa, dar buvo „Piratų partija“, bet visi žmonės pagalvojo, kad taip, logiška, jog reikia atimti iš Seimo, vyriausybės, bet greičiausiai nesupras žmonės, galvos, kad kalbama apie internetinius piratus.

– Jūs demonstruojate savo humoro jausmą, ar yra kažkokia gilesnė mintis?

– Aš rimtai pasakoju. Taip ir buvo salėje. Visi pavadinimai buvo pristatyti, žmonės pasiginčijo ir nusprendė, kad šis pavadinimas geras. Be išimties visi ekonomistai, mokslininkai vienu balsu sako, kad ne minimalią mėnesinę algą (MMA) reikia didinti Lietuvoje, o neapmokestinamąjį pajamų dydį. Didinant MMA yra žudomas smulkus ir vidutinis verslas rajonuose, nes darbdavys iš kažkur turi paimti papildomų lėšų. Juk didinat MMA, didėja ir kitos išlaidos – pirmiausiai darbdaviui. Ekonomistai sako, kad jeigu valstybė atleidžia nuo gyventojų pajamų mokesčio mažiausiai uždirbančius, kaip daro visos civilizuotos šalys, tokiu atveju darbdaviai nepajaučia jokio diskomforto, o gyventojas gauna daugiau pajamų.

– Suprantu, kad neapmokestinamųjų pajamų didinimas ir yra šios partijos esminė žinia rinkėjams, ar ne?

– Atėjo žmonės prieš savivaldos rinkimus – vadinčiau juo smulkiais ir vidutiniais politikais – ir sako: „mes irgi norime dalyvauti rinkimuose.“ Sako: „Nagli, mes norime dalyvauti didesnėje politikoje, ar jūs galite mums padėti?“ Sakau, kad aš galiu pamėginti, nes Tėvynės sąjunga per 19 metų, bent pradžios laikotarpyje, kol buvo dora ir sąžininga, kvietėsi labai daug politikos mokytojų iš užsienio ir aš buvau labai kruopštus mokinys: viską rašiausi, stengiausi, dabar dar atsimenu. Aš tiems žmonėms padėjau, keletui komitetų pasisekė – jų atstovai pateko į savivaldybių tarybas. Dabar, artėjant Seimo rinkimams, jie vėl atėjo ir sako: „o mums patiko, o galima dar? Galima daugiau?“ Atsakiau teigiamai.

– Pats irgi ketinate prie jų jungtis ir tapti jų vedliu?

– Aš noriu palaukti kitų partijų kvietimų. Galbūt tos mažosios partijos susivienys, gal bus kažkokie jungtiniai projektai. Aš kol kas niekam nesu įsipareigojęs, aš labiau toks padėjėjas. O kaip ten bus – Dievas parodys.

– Kalbant apie jus ir tą politinę organizaciją, kuri telksis apie jus, tai jūs save dažniausiai pristatote kaip antisisteminį politiką, kuris dabartinę politinę sistemą laiko korupciniais ryšiais susijusia gauja. Kita jūsų idėja, kurią propaguojate, yra labiau nacionalistinė, radikaliai patriotiška. Dabar prisijungėte dar ir socialinę idėją – NPD. Tokios tarsi trys esminės žinios rinkėjams iš Naglio Puteikio? Ar ne taip suprantu?

– Aš šiai partijai patariu į pirmą vietą statyti NPD. Amerikiečiai, vokiečiai, anglai – visi turi dydį, kurio nepasiekusi šeima yra atleidžiama nuo mokesčių.

– Tai, ką jūs kalbate, yra populizmas. Viskas turi remtis į realius skaičius, į valstybės galimybes nesurinkti tam tikro kiekio pinigų. Tokių skaičiavimų, aišku, jūs neturite?

– Skaičiavimai yra. Finansų ministras Rimantas Šadžius suskaičiavo visas galimybes. Ministras, beje, sako, kad mokesčius mokėti turi ir nepasiturintys žmonės, nors, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose minimalią algą gaunantys žmonės mokesčių nemoka. Jeigu aš esu populistas taip kalbėdamas, tai visi Lietuvos ekonomistai – Nerijus Mačiulis, Žygimantas Mauricas, Gitanas Nausėda, Aušra Maldeikienė – taip pat yra populistai. Jie sako, kad tik taip galima sulaikyti nuo emigracijos. Jeigu žmogui, sumokėjus visus komunalinius mokesčius ir nusipirkus maisto, nebeužtenka į kiną – jis emigruoja. Arba suserga, arba gydosi alkoholiu. Yra paskaičiuota, kad Lietuvoje kasmet apie 30 mln. eurų pašalpų yra išmokama dirbantiems žmonėms. Vidutiniškai 7 eurai žmogui. Jeigu mes juos atleistume nuo mokesčių, tas kvailas ratas, kuriame švaistomi resursai ir laikas, būtų nebereikalingas. Ši partija iš esmės yra provokacija socialdemokratams ir konservatoriams. Juk galima nelaimėti rinkimų, bet tai vis tiek būtų kažkokia teigiama provokacija priversti dabartines partijas kelti tą neapmokestinamųjų pajamų dydį.

– Grįžtant prie tam tikros galimybės jums, kaip politiniam lyderiui. Prezidento rinkimuose gavote 10 proc. balsų, už jus balsavo daugiau nei 120 tūkst. rinkėjų – tai yra kur kas daugiau nei reikia surinkti balsų, kad Seime būtų frakcija. Kas tie kiti žmonės, kuriuos įsivaizduojate einant kartu su jumis į rinkimus? Šalia jūsų tradiciškai buvo matyti p. Maldeikienė, Darius Kuolys. Jūs esate sutaręs su jais, kad einate kartu?

Darius Kuolys kviečia eiti kartu į rinkimus su „Lietuvos sąrašu“. Ši nauja partija taip pat galvoja kviesti žymesnius žmones, bet pirmiausia jiems reikia įsiregistruoti, kas irgi užtrunka. Gal visi jūsų išvardinti žmonės gali būti kartu? Tai būtų mano svajonė. Iš kitos pusės, akivaizdu, kodėl „Tvarka ir teisingumas“ kviečiasi Povilą Gylį. Partijos pavadinimas skambus, bet kur jų darbai vardan to teisingumo? Prof. Gylys, kaip ir mano minėti ekonomistai, šneka, kad per mokesčius reikia teisingumą vykdyti.

– Jaučiate, kad politinėje rinkoje yra naujos partijos poreikis?

Jaučiamas iš grįžtančių žmonių iš užsienio. Štai grįžta žmogus iš Vokietijos ir sako: „aš turiu smulkų verslą, jeigu neviršysiu tokios pajamų sumos, tai nemokėsiu jokių gyventojų pajamų mokesčių.“ Tie žmonės atveža kitų šalių praktiką ir tikisi to Lietuvoje. Aš asmeniškai jaučiu tokius vėjus. Atvažiuojantieji atveža tikrą demokratiją.

– Kokie jūsų tikslai? Turite jau kokį nors rinkimų štabą?

– Pirma misija – įregistruoti šitą partiją. Antra – padėti kitoms mažesnėms partijoms surinkti 2000 narių, nes toks įsigalioja naujas reikalavimas. Kitas tikslas – paraginti kolegas susijungti. Jeigu socialdemokratų finansų ministras šneka, kad ir nepasiturintys žmonės Amerikoje moka mokesčius, bet iš tiesų tai netiesa. Tai, pavyzdžiui, mums, naujokams, – radinys. Mes tokį finansų ministrą „suboksuojam“, pasakom, kad jis nusišneka ir pateikiam žmonėms informaciją, kaip yra iš tikrųjų. Visomis didžiųjų partijų klaidomis mes tikrai pasinaudosime. Niekas to neuždraudė. Mes kviesime geresnius, protingesnius, nesusikompromitavusius, kurie turi savo galvą ir gerai mokėsi.

– Turite kažkokį konkretų tikslą?

– Noras yra.

– Noras yra, o kokio jis dydžio? 10, 15 žmonių frakcija Seime?

– Labai nekuklus noras – turėti daugiausiai.

– Koks jūsų tikslas?

– Apeliuoti į visus rinkėjus ir gauti kiek įmanoma daugiau balsų. Mūsų tikslas yra „prastumti“ NPD tokį, koks yra Vokietijoje, Anglijoje ar Amerikoje. Proporcingai, žinoma. Norime, kad žmonės pagaliau pradėtų jausti teisingumą – mokesčių nemokėtų tie, kurie uždirba mažiausiai. Taip sumažinsime emigraciją. Per NPD sutvarkyti žmonėms gyvenimą – toks yra tikslas.