Parodoje demonstruotos nuotraukos ir pasakojimai apie įvykius Ukrainoje nuo revoliucijos Kijevo Nepriklausomybės aikštėje iki ginkluoto konflikto Donbase. Į kariaujančią Ukrainą, A.Morozovas vyko rengti išskirtinių reportažų DELFI.

Dvi dienos iki renginio pasibeldė policija

Likus dviem dienoms iki parodos atidarymo į kultūros klubą „Panke“, kuriame yra eksponuojama paroda, pasibeldė policijos pareigūnai, o parodos atidarymo renginį saugojo net du jos ekipažai. Mat, renginio metu prie klubo „Panke“ buvo surengta demonstracija.

„Man paskambino virėja ir pranešė, kad į klubą atvyko policija. Jų apsilankymo tikslas – savaitgalį vyksianti Artūro paroda.

Nesupratau apsilankymo priežasties. Net išsigandau, pagalvojau, kad atims ekspozicijos darbus.

Tačiau pabendravau su pareigūnais ir šie patikino, kad karo tema fotografijoje nėra uždrausta ir eksponuoti ją, žinoma, galima. Jie pasiteiravo, ar parodoje dalyvaus svarbių svečių, apžiūrėjo fotografijas bei pasiūlė savo pagalbą prižiūrint tvarką renginio metu“, - praėjusios savaitės nutikimą prisimena kultūros centro „Panke“ šeimininkė Erika Šiekštelytė.

Pareigūnų vizitas pasikartojo ir kitą vakarą.

Renginio dieną prie įvažiavimo į „Panke“ kiemą nuo pietų stovėjo du jos ekipažai.

„Nustebau, nes dar niekada parodos nesaugojo policija. Tačiau pareigūnai bendravo labai maloniai, pagyrė darbus“, - keistą nutikimą pasakoja DELFI korespondentas.

Lauke pradėjo būriuotis rusakalbiai žmonės su plakatais

A.Morozovas pasakoja, kad prieš parodos atidarymą lauke pradėjo būriuotis rusakalbiai žmonės su plakatais.

Plakatuose buvo demonstruojami karo Donbase vaizdai – žuvę gyventojai ir vaikai. Užrašai ragino nutraukti konfliktą prieš taikius Donbaso žmones.

„Apie renginį sužinojome internete ir nusprendėme parodyti alternatyvią konflikto tiesą“, - dar prieš apsilankydamas parodoje tikino akciją su bendraminčiais surengęs Olegas Muzyka, kuris prisistatė odesiečiu, gavusiu politinį prieglobstį Berlyne.

Olego M. profilio nuotraukoje feisbuke puikuojasi Sovietų sąjungos vėliava bei tragiško gaisro Odesos protesto metu fotografijos.

Pakviesti apsilankyti parodoje, pro-rusiški demonstrantai prisipažino nustebę, kad Artūro darbuose rado vaizdų iš abiejų kovojančių konflikto pusių.

Parodos fotografijos buvo spausdinamos „The Guardian“, „Der Spiegel“, NyTimes, Taz bei DELFI.

„Vijna – Karas Ukrainoje“ Vasario 26 d. bus atidaroma Šiaulų Aušros fotografijos muziejuje.