Iškilmingame renginyje dalyvavę panevėžiečiai ir miesto svečiai nė nenumanė, kokios aistros šventės išvakarėse virė dėl vietos tribūnoje.

Asociacija „Tautos skydas“, renginio organizatoriaus – miesto Bendruomenių rūmų – paprašiusi iškilmėse žodžio, kad buvusiam vidaus reikalų sistemos pareigūnui Sigitui Kundrotui įteiktų policijos generalinio komisaro Lino Pernavo skirtą apdovanojimą už atliktas tarnybinės pareigas dalyvaujant reikšminguose Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo įvykiuose 1991 metais sausio–rugsėjo mėnesiais, antradienį iš bendruomenių rūmų sulaukė neigiamo atsakymo.

„Iš pradžių mums pažadėjo apsvarstyti mūsų prašymą, užsiminė, kad kaip ir nebus problemų. Nusiunčiau policijos generalinio komisaro raštą, o renginio išvakarėse Bendruomenių rūmų darbuotojas pranešė, kad negalėsime įteikti apdovanojimo, bet motyvų nepaaiškino“, – „Sekundei“ pasakojo asociacijos „Tautos skydas“ vadovas Rimantas Narkūnas.

Sutapimas ar ne, bet „Sekundei“ pradėjus domėtis, kodėl visuomeninei organizacijai neleista iškilmingai pasveikinti nusipelniusio asmens, trečiadienį „Tautos skydas“ jau buvo informuotas, kad jų atstovas galės pasisakyti renginyje, kuriame į gyventojus kreipsis miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas, vyskupas emeritas Jonas Kauneckas ir Seimo narys Povilas Urbšys.

Seimo įsteigtus apdovanojimus ginant Lietuvos nepriklausomybę dviem panevėžietėms Daliai Plytnikienei ir Albinai Žvykienei iškilmingai įteikti panorusiam miesto valdančiųjų pilkuoju kardinolu vadinamam P. Urbšiui, žinoma, neteko grumtis dėl tribūnos.

Jaudinosi, kad gyventojai nesušaltų

Šventės scenarijų patvirtinusio Panevėžio kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė teigia, kad dėl „Tautos skydo“ atstovo kalbos Sausio 13-osios minėjime sudvejota tik dėl renginio trukmės.

„Programa jau buvo sudėliota. Nesinorėjo, kad renginys labai išsitęstų. Juolab kad oras šaltas. Ateina daug garbingo amžiaus žmonių, šeimų su vaikais. Ilgomis oficialiomis kalbomis atbaidome jaunimą“, – aiškino vedėja.

L. Krasauskienės teigimu, „Tautos skydo“, su kuriuo, anot jos, Savivaldybė labai gražiai bendradarbiauja, prašymas iš karto nebuvo atmestas, jis buvo svarstomas. Nutarta, kad reikia jiems suteikti kelias minutes.

Vedėja sakė, jog kiekvienais metais prieš tokius renginius užplūsta norintieji viešai sakyti kalbas, pasveikinti, įteikti raštus. Taip atsitiko ir šiemet. Planuota, kad Sausio 13-osios minėjimas to paties pavadinimo skvere truks apie 45 minutes, tačiau jį teko ištęsti iki valandos ir vis tiek visi norintieji kalbėti netilpo.

L. Krasauskienė, paklausta, kokiam skaičiui pretendentų teko atsakyti, pasiūlė nesileisti į smulkmenas.

Vedėja patvirtino ir „Sekundės“ informaciją, kad nebuvo tenkintas Sausio 13-osios brolijos Panevėžio krašto skyriaus prašymas, kad meras parašytų sveikinimus keliems tėvynei nusipelniusiems brolijos nariams.

„Tiesiog nėra tokios praktikos, kad merai rašytų sveikinimus. Juk tai atsakingas darbas. Reikia patikrinti siūlomų pagerbti asmenų nuopelnus. Negalima sveikinti visų pagal pateiktus sąrašus“, – kalbėjo L. Krasauskienė.

Nori išvengti politinio šou

Miesto meras R. M. Račkauskas apgailestavo, kad laisvės gynėjų pagerbimo šventę kai kam kyla noras paversti politiniu mitingu ir kiršinti tautą. Pasak mero, jeigu leisi kalbėti visiems norintiesiems, renginys virs šou prieš rinkimus ir tęsis kelias valandas. Todėl organizatoriai atsakingai atrenka, kam suteikti tribūną.

Išsiaiškinus, kad „Tautos skydo“ noras pagerbti buvusį pareigūną su politikavimu neturi nieko bendra, jiems buvo suteiktas žodis.

Komentuodamas Sauso 13-osios brolijos Panevėžio krašto skyriaus prašymą, R. M. Račkauskas stebėjosi, kad jis buvo gautas iš Tarybos narės Gemos Umbrasienės elektroninio pašto.
Susisiekęs su Sausio 13-osios brolijos centrine valdžia Vilniuje jis sužinojo, kad Panevėžio krašto skyrius dar prieš porą metų pašalintas iš brolijos narių.

„Norėtųsi, kad bent tokiomis dienomis, kaip Laisvės gynėjų, pakiltume aukščiau asmeninių ir politinių ambicijų“, – sakė meras.

Sausio 13-osios brolijos Panevėžio krašto skyriaus pirmininku prisistatęs Rimantas Sargelis sakė nesureikšminąs, kad meras atmetė jų prašymą.

„Pasveikins ar nepasveikins, tragedijos nėra“, – sakė jis.

Nesveikas politinis klimatas

Iš Panevėžio kilęs verslininkas, socialdemokratas, aktyviai šalies politiniame gyvenime dalyvaujantis Egidijus Gaidamavičius, kurį taip pat pasiekė žinia apie mėginimą neleisti viešai pagerbti buvusį pareigūną, susidarė įspūdį, kad jo gimtajame mieste nesveikas politinis klimatas.

Pasak E. Gaidamavičiaus, ketinimas neduoti kelių minučių įteikti garbingą apdovanojimą panevėžiečiui, garbingai atlikusiam pareigą tuo sunkiu Tėvynei metu, byloja, kad savivaldos vadovai ir vėl mėgina riboti žodžio laisvę, informaciją visuomenei, nors už tai jau buvo kritikuoti miesto Taryboje dirbančių jo kolegų socialdemokratų.

E. Gaidamavičius įsitikinęs, kad šiandienos grėsmių akivaizdoje politikai turėtų stengtis sutelkti tautą.