Socialiniame tinkle „Facebook“ besiburiantys vaikino draugai ir artimieji paviešino naują detalę, dėl ko galėjo įvykti konfliktas.

Bandė apginti merginą, kurią užgauliojo

„Arminas bandė apginti merginą, iš kurios pabėgėlis tyčiojosi, todėl šis jam smogė peiliu“, – tikina jie.

Šią versiją pateikė ne vienas kartu su Arminu besimokęs švedas, tačiau oficialiai to patvirtinti situaciją tiriantys pareigūnai neskuba.

DELFI primena, kad konfliktas tarp vaikinų nutiko pirmadienį apie 12.45 val. vietos laiku. 14-metis, manoma, pabėgėlio sūnus, smogė peiliu lietuviui. Anot neoficialių šaltinių, Arminui peiliu buvo suduoti penki smūgiai. Jis buvo išvežtas į Kristianstado ligoninę, kurioje nuo patirtų sužalojimų mirė.

Mokykloje, kur ir nutiko šis kraupus įvykis, sustiprinta apsauga. Žadama, kad su moksleiviais greitu metu pradės kalbėtis psichologai.

Policijos atstovas: jie buvo priešai

Savo ruožtu vietos policijos atstovas Paras Cederholmas tikino, kad ir anksčiau tarp lietuvio ir smogusio vaikino buvo konfliktų.

„Jie buvo priešai“, – Expressen.se sakė jis.

Pareigūnas tikino, kad šiuo metu jie turi surinkę labai daug svarbios informacijos, apklausė daug liudininkų ir bando „sudėlioti dėlionę“.

Tačiau P. Cederholmas patikino, kad pasikalbėti su kaltinamuoju kol kas nepavyksta – jis sukrėstas. Šiuo metu vaikinas – prižiūrimas policijos pareigūnų.

Vietiniai švedų žurnalistai spėja, kad sulaikytasis realios bausmės greičiausiai išvengs dėl savo jauno amžiaus.

Ši istorija, žinoma, abejingų nepaliko ir lietuvių.

Ragina susikaupti, suaktyvinti savyje proto balsą

Visuomenininkė, buvusi Seimo narė, Nijolė Oželytė savo feisbuko paskyroje sakė, kad padėtis šiuo metu – per daug pavojinga, įpareigojanti susikaupti, pagalvoti apie ateitį ir raginanti suaktyvinti savyje proto balsą.

„Galima spiegti apie valdžios kaltumą, bet jei palys liksime neveiklūs ir nežinosime, ką būtent reikia daryti, teks raudoti dėl savo vaikų, nes tokia galimybė artėja. Kaip baisu bebūtų, bet ir vėl kaltas ne tas primityvaus suvokimo žudikas, o tie, kurie pavertė savo šalį prievartavimo ir žudynių poligonu, prisiviliodami skalsiu nemokamu gyvenimu žmones, kurių vertybių skalėje žmogus (ypač kito tikėjimo) ir jo gyvybė yra šiukšlės vertės, o moters gyvybė neverta nė to“, – pabrėžė N. Oželytė.

Jos teigimu, jų galvose – viduramžiai, o vienintelė vertybė – jėga.

Kaltina ne pabėgėlius, o valdžią

„Kai pirmą kartą prieš 25 metus lankiausi Švedijoje, stebino nerakinami automobiliai ir namai, neprirakinti dviračiai ir motociklai gatvėse. Vėliau lankiau švedų kalėjimus jau 2007 metais ir stebėjausi pateikta informacija – 95 proc. kalinčiųjų už sunkius nusikaltimus buvo ne švedų kilmės atvykėliai. Dabar Švedija, kuri nusikalstamai, kaip ir Vokietija, slepia nuo visuomenės grėsmingai išaugusių smurtinių nusikaltimų autorių kilmę ir pačius nusikaltimus, virsta kreivų ir kruvinų veidrodžių karalyste“, – sakė visuomenininkė.

N. Oželytė stebėjosi ir tuo, kad Švedijoje dabar noras būti saugiam greitai perkvalifikuojamas į rasizmą ir fašizmą. Ji priminė ir tai, kad kai Kelne žmonės išėjo protestuoti dėl Naujametinę naktį įvykdytų nusikaltimų, jie buvo tramdomi policininkų.

„Todėl kviečiu sutramdyti aistras ( jos nieko nekeičia į gerą), neleisti provokuoti savęs, nesusitepti rasizmu, nes dėl to, kas dabar vyksta, kalti ne pabėgėliai, o valdžia“, – tikino ji.

Ambasada susisiekė su žuvusio paauglio šeima

„Ambasadorius susisiekė su žuvusiojo nepilnamečio šeima ir išreiškė užuojautą dėl šios skaudžios netekties. Šiuo metu šeimai konsulinės pagalbos nereikia. Ambasada yra pasirengusi suteikti visą konsulinę pagalbą, jei tik jos ateityje prireiks“, – BNS antradienį sakė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Jis nurodė, kad Lietuvos ambasada antradienį ryte užmezgė ryšius ir su Kristianstado policija, kurios paprašė kuo skubiau pateikti oficialią informaciją apie įvykį.

Lietuvos žiniasklaida, remdamasi Švedijos informacijos priemonėmis, pirmadienį vakare pranešė apie penkiolikmečio paauglio nužudymą. Pirminiais duomenimis, jį peiliu mirtinai sužalojo keturiolikmetis.