Taip skelbiama ŽTSI dalininkų – Henriko Mickevičiaus, Arūno Pemkaus ir Dainiaus Pūro – pirmadienį išplatintame pranešime.

Kaip rašoma pranešime, ŽTSI dalininkai, stebėję instituto veiklą ir finansines operacijas, identifikavo keletą „rimtų vadybos ir finansų administravimo problemų“ bei pradėjo jas spręsti. Vietoje ŽTSI valdybos nuspręsta sukurti tarybą bei atšaukti D. Šakalienę iš ŽTSI direktorės pareigų.

Pranešime teigiama, kad šis sprendimas nebuvo nei greitas, nei lengvas. „Vertiname D. Šakalienę kaip aukšto lygio žmogaus teisių ekspertę ir ryžtingą žmogaus teisių gynėją, kuri pasiaukojančiai gina liberalios demokratijos principus, efektyviai komunikuoja pagrįstas, ŽTSI tyrimais ir jos pačios ekspertize paremtas pastabas ir pasiūlymus Lietuvos ir tarptautinėms institucijoms bei plačiajai visuomenei. Džiaugiamės, kad nemažai tokių pasiūlymų ir įžvalgų jau virto realiais pokyčiais“, – sakoma pranešime.

Čia pat išdėstomi D. Šakalienės trūkumai. „Deja, analizuodami pastarųjų metų procesus ŽTSI veikloje, konstatavome, kad gausėjo ir nebuvo tinkamai sprendžiamos rimtos problemos organizacijos valdyme ir finansiniuose procesuose, blogėjo ir vis labiau trukdė bendram darbui įstaigos psichologinė atmosfera. Padarėme išvadą, kad organizacija yra valdoma netinkamai“, – teigiama pranešime.

Pasak ŽTSI dalininkų, jie privalėjo imtis būtinų priemonių užtikrinant instituto ateitį. Jie taip pat aiškina niekada nesvarstę galimybės atšaukti D. Šakalienės neišmokant jai priklausančios išmokos. Tą, anot pranešimo, patvirtina dar 2015 m. gruodžio mėn. 21 d. dalininkų sprendimas, kuriame numatyta jai išmokėti pagal teisės aktus priklausančią ne mažiau kaip dviejų mėnesių darbo užmokesčio dydžio išeitinę kompensaciją.

Dovilė Šakalienė

„Nepavykus deryboms dėl pasitraukimo formos, D. Šakalienei pradėjus viešinti tai, kas tapo vienpusiškai informuotų ir klaidingų interpretacijų objektu, įgyvendinome anksčiau priimtą sprendimą ir atšaukėme D. Šakalienę iš ŽTSI direktorės pareigų“, – teisinasi dalininkai.

Laikinai eiti ŽTSI direktoriaus pareigas paskirtas instituto administruojamos NVO Programos Lietuvoje koordinatorius Tomas Kubilius. ŽTSI dalininkai pridūrė sutinkantys su kritika, kad nesklandžiai vykdė priimtą sprendimą.

Dalininkai žada, kad atšaukus D. Šakalienę iš direktorės pareigų, jai bus išmokėta maksimaliai įmanoma išeitinė išmoka – didesnė nei numato Darbo kodeksas. Konkreti išmokama suma neįvardijama, tačiau, ŽTSI skaičiavimais, direktorės atleidimas institutui iš viso kainuos 7004,10 eurų. Į šią sumą įskaičiuojami ir valstybei sumokami mokesčiai.

DELFI primena, kad apie atleidimą iš pareigų D. Šakalienė praėjusį penktadienį paskelbė feisbuke. Ji skundėsi atleidžiama be kompensacijos ir po to, kai atsisakė iš darbo išeiti savo noru. Moteris kovoja su metastazavusiu skydliaukės vėžiu.