„Matome sistemines problemas, bet jos daug platesnio spektro“, – apie tragediją Kėdainių rajone ketvirtadienį surengtoje metinėje spaudos konferencijoje kalbėjo šalies vadovė. DELFI paprašyta įvertinti policijos darbą traukiant vaikus iš šulinio, kada policininkai pasakoja šulinyje girdėję vaikų balsus, tačiau negalėje iki jų nusileisti, šalies vadovė ragino neieškoti kaltų.

„Manyčiau, ir abejingumas, ir švietimas, ir valstybės dalyvavimas, ir nevyriausybinės organizacijos – visi turi būti apimti į labiau koordinuotą veikimą ir tai yra mūsų visų atsakomybė. Išrinkti vieną ar kitą instituciją ir pasakyti, kad jie kalti, yra beprasmiška. Nes tai per daug didelės ir bendros problemos visuomenėje“, – akcentavo D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, kalbant apie socialines bėdas, turėtų būti įtraukiami socialiniai darbuotojai, o policija jau yra reaguojanti institucija. Jos teigimu, daugelis sistemų nekoordinuojama, dirba atskirai ir visos, matyt, ne iki galo gerai. „Vien koncentruotis į policiją tikrai nereikėtų. Šioje situacijoje, ko gero, ieškoti kaltų dabar yra nelabai produktyvu, aš vis tik daugiau dėmesio skirčiau kaip ir ką daryti, kad išvengtume tokių įvykių bei kad jų pasikartojimų būtų kuo mažiau“, – sakė prezidentė.

Ji pridūrė, kad Lietuvoje nėra efektyviai veikiančios preventyvios sistemos, nevyriausybinės organizacijos įtraukiamos fragmentuotai. Tačiau, pastebi D. Grybauskaitė, žingsnis po žingsnio keičiasi požiūris į globos namus. Taip pat pamažu matyti procesai su priklausomybės ligomis.

D. Grybauskaitės nuomone, asmenys, ne iki galo atlikę darbą, dabar mėgina ginti savo mundurą.

„Vien abejingumas – kaimynai ko nemato, kad socialiniai darbuotojai mėgina dabar pasislėpti už popierių ir ataskaitų, kad viskas tvarkoje, nors atrodo, kad septynis kartu vizitavo ir parašė, kad nieko nepastebėjo. Kai lenda tokios detalės, matome, kad daugelis kažko nedadarė, o paskui mėgina pasislėpti ir ginti savo mundurą“, – apie nelaimę Kėdainių rajone kalbėjo prezidentė.

Neskuba kritikuoti „darbiečių“ ministrių

Didžiausių permainų švietimo ir socialinės apsaugos srityse besitikinti prezidentė Dalia Grybauskaitė neskuba kritikuoti „Darbo partijos“ deleguotų ministrių Algimantos Pabedinskienės ir Audronės Pitrėnienės sakydama, kad permainoms trukdo ir finansų stygius, ir pasipriešinimas savivaldybėse.

„Socialinėje srityje yra daug užsisenėjusių bėdų. Noriu pasidžiaugti, kad po truputį su Socialinių reikalų ir darbo ministerija mes susitariame, ypač dėl vaikų globos srities, globos namų palaipsniui reformavimo. Iš tikrųjų, žingsnelis po žingsnelio yra daromi procesai - gal ne taip greitai ir radikaliai, kaip visi norėtumėme“, - žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, kad pertvarka stringa nes yra juntamas ir pasipriešinimas savivaldoje „iš inercijos“ ir siekiant išsaugoti darbo vietas.

D.Grybauskaitė sutiko, kad švietimo sistema, ypač aukštasis mokslas, taip pat laukia permainų, tačiau švietimo ir mokslo ministrei A.Pitrėnienei kol kas priekaištų neturėjo.

„Švietimo ministrė dirba neseniai, klausimų ten yra irgi daug, daug kas remiasi į pinigus, todėl labai kritiškai nenorėčiau vertinti, tik norėčiau pasakyti, kaip ir anksčiau minėjau: labai daug nesitikiu iš šitos Vyriausybės, ypač priešrinkiminiu laikotarpiu, nors sferos kaip švietimas ar socialinė sritis išlieka tos, į kurias reikėtų investuoti daugiausia, ypač reformų prasme“, - sakė D.Grybauskaitė.

Anksčiau prezidentė vengė susitikimų su Darbo partijos atstovais, išskyrus parlamento vadovę „darbietę“ Loretą Graužinienę. Žurnalistų paklausta, ar jos dar pernai birželį vykęs susitikimas su partijos vairą perėmusiu Valentinu Mazuroniu reiškia pasikeitusį požiūrį į „darbiečius“, šalies vadovė teigė esanti nešališka visų partijų atžvilgiu ir nebendraujanti tik su teisiamais politikais.

„Nesusitinku tik su tais žmonėmis, kurie yra teisiamųjų suole, todėl su kai kuriais vadovais tuometiniais iš Darbo partijos ir nesusitikinėjau“, - sakė D.Grybauskaitė.