Paskutinę Seimo rudens sesijos dieną Seimo pirmininkė užblokavo vyriausybės siūlymą finansų ministrą R. Šadžių išsiųsti dirbti į Europos Audito Rūmus. Socialdemokratai nenuleidžia rankų ir planuoja dėl šio klausimo inicijuoti neeilinę sesiją. Tad jei bus pritarta R. Šadžiaus kandidatūrai, laisvas liks finansų ministro postas.

Darbo partijos vadovas V. Mazuronis įsitikinęs, kad šį klausimą reikia spręsti koalicijos tarybos posėdyje. V. Mazuronio teigimu, teisingiausia būtų, jei Finansų ministerijai imtųsi vadovauti Darbo partijos deleguotas ministras.

„Mes, kaip partija, esame pasirengę siūlyti savo kandidatą į tą poziciją. Manau, kad paklausysime kitų koalicijos partnerių – visi turėtume išrinkti patį geriausią ir teisingiausią variantą. Aš nesu įsitikinęs, kad būtinai tai turi būti partijos ar Seimo narys. Tai turi būti žmogus, kuris būtų pasirengęs tam darbui ir su juo tikrai gerai susidorotų per tą trumpą, labai atsakingą laikotarpį“, – teigia V. Mazuronis.

Socialdemokratai lengvai atiduoti finansų ministro posto Darbo partijai nežada.

„Aš tikrai neįsivaizduoju, kad Darbo partija galėtų reikalauti finansų ministro posto. Kad galėtų reikalauti – taip, bet kad tai būtų sutarta koalicijoje ir nubalsuota – labai abejoju. Manau, kad partijų keitimosi ministrų postais jau tikrai nebus, nes yra susitarimas, pasirašytas koalicijos, kur aiškiai sudėliota, kokioms ministerijom kas vadovauja“, – sako Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas.

Opozicinės konservatorių partijos narys Jurgis Razma teigia abejojantis, ar Darbo partijai pavyktų rasti tinkamą kandidatą į finansų ministro postą. Jo manymu, socialdemokratams tai būtų lengvesnė užduotis.

„Politinė logika sako, kad finansų ministras turi glaudžiai dirbti su ministru pirmininku. Aš nelabai įsivaizduoju, kaip tas glaudus darbas galėtų vykti, jeigu į tas pareigas pretenduotų kažkoks Darbo partijos deleguotas atstovas. Todėl čia net nekyla klausimų, manau, kad tikrai tai turėtų būti socialdemokratų atstovas.

Abejoju, ar bus einama į tokius mainus, kad, jei dabartinis ministras gauna šiltą vietą Europos struktūrose, tai nuskriaustoji Darbo partija gauna ne tokią šiltą ministro vietą“, – svarsto Seimo Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas J. Razma.

Tarp galimų kandidatų užimti finansų ministro kėdę A. Sysas mini Seimo narius socialdemokratus Antaną Nesteckį ir Andrių Palionį.