„Girdėjau, internetu galima gyvai stebėti, kaip Vilnius valomas nuo sniego. O aš radau gyvą pavyzdį, kaip tai daroma. Pasigrožėkit“, – vaizdo įrašą pristatė skaitytojas.

Jame matyti, kaip moteris, vilkinti „Mano aplinkos“ liemenę ir nešanti kastuvą, vinguriuoja po šaligatvį. Nesunku suprasti, kad ji galimai yra neblaivi.

„Laba diena, Jums neatrodo, kad reikėtų eiti namo“, – jai kirtus gatvę neleistinoje vietoje paklausė M. Niparavičius, tačiau sulaukė tik rusiško atsakymo, kad lietuviškai valytoja nekalbanti.

Su sunkiai žvilgsnį sukoncentruojančia moterimi pradėjęs kalbėti rusiškai jis sužinojo, kad ji esą šiuo metu nedirba ir kaip tik namo ir eina.

„Ir Jus užmuš.<...> Ir man tą kastuvą pardavė“, – tokia replika ji palydėjo DELFI skaitytojo siūlymą eiti namo, nes kyla pavojus, kad ją partrenks mašina.

Pasitikslinusi, ar yra filmuojama ir išgirdusi teigiamą atsakymą, ji tik nusisuko ir vėl ėmė aiškinti, kad šiuo metu nedirba.

M. Niparavičius DELFI sakė, kad vaizdo įrašas darytas pirmadienį, maždaug vidurdienį.

Dėkojo už istorijos paviešinimą: darbuotoja atleista

Savo ruožtu UAB „Mano aplinka“ generalinis direktorius Karolis Pūkas DELFI sakė dėkojantis šio vaizdo įrašo autoriui už situacijos paviešinimą.

„Asmeniškai dėkoju Matui Niparavičiui už vaizdo pranešimą, kuriame užfiksuota viena mūsų įmonės kiemsargė, galimai neblaivios būklės. Mūsų bendrovė kiemsargiams išgali mokėti tik minimalų darbo užmokestį, o ir šis vėluoja dėl miesto įsiskolinimo mūsų įmonei. Tikriausiai neverta daug aiškinti, kad siūlant tokias darbo sąlygas, sunku prisikviesti dirbti aukštąjį išsilavinimą turinčius žmones, kurių pagrindinis pasirinkimas atsipalaidavimui būtų vakaras Filharmonijoje. Tačiau darbuotojų prisikviečiame, ir dar daugiau, džiaugiamės, kad absoliuti daugumą jų stengiasi dirbti iš širdies“, – aiškino jis.

Pasak K. Pūko, vaizdo įraše užfiksuota darbuotoja šį rytą pasišalino iš darbo vietos ir šis pažeidimas buvo užfiksuotas iki išplintant vaizdo įrašui.

„Pagal galiojančias įmonės vidaus procedūras „Mano aplinka“ du kartus (7 ir 11 val. ryto) tikrina, kaip kiemsargiai atlieka savo darbą. Ši darbuotoja pirmo patikrinimo metu tinkamai vykdė savo darbą ir buvo blaivi. Tačiau antro patikrinimo metu (11 val.) šios moters jau nebuvo darbo vietoje. Tai traktavome kaip savavališką pasišalinimą. Už tai minėta darbuotoja bus atleista iš darbo, nes paaiškėjo, kad tai jau ne pirmas jos pažeidimas“, – sakė įmonės atstovas.

Pastebėjus pažeidimus ragina kreiptis

K. Pūko teigimu, į darbo drausmės ir darbo saugos pažeidimus jis žiūri griežtai.

„Dirbame tokį darbą, kuris dėl neapdairumo gali kainuoti sveikatą ar net gyvybę patiems darbuotojams, vairuotojams, kitiems miestiečiams. Didelė dalis darbo laiko praleidžiama prie gatvių ar net važiuojamoje dalyje. Todėl dar kartą asmeniškai dėkoju pastabiam vilniečiui ir kviečiu visos Lietuvos gyventojus pranešti apie pastebėtus pažeidimus.

Pranešimus galite siųsti man tiesiogiai el. paštu karolis.pukas@manoaplinka.eu arba bendruoju įmonės telefonu 8 700 55 966“, – teigė jis.

Informavo, kas bus daroma su keliais

K. Pūkas tvirtino, kad nepaisant šio nutikimo didžiuosiuose šalies miestuose viešąsias erdves ir šaligatvius valančius bendrovės „Mano aplinka“ darbuotojus pirmasis rimtas šiųmetis snygis pasitiko tinkamai pasiruošusius.

„Žinojome, kad šiąnakt didžiąją dalį Lietuvos nuklos sniegas, ir mes tam ruošėmės. Jau nuo 12 valandos nakties mūsų darbuotojai, pasitelkę visą turimą techniką ir įrangą, pradėjo valyti šaligatvius ir kitas viešąsias erdves. Į gatves anksčiau nei įprastai išriedėjo 23 traktoriai, 25 barstytuvai ir kita spec. technika, 64 motorizuotuos šluotos, su kastuvais darbavosi apie 450 kiemsargių, 17 mobiliųjų brigadų.

Šiuo metu dalis darbuotojų ir technikos dar nėra grįžę iš darbų – jie vis dar valo ir tvarko šios nakties padarinius. Kai užklumpa tokios oro sąlygos, reikia laiko, kad šaligatviai būtų gerai nuvalyti.

Kol neužklupo didesni šalčiai, pirmiausia siekiame nuvalyti sniegą nuo šaligatvių. Atlikus šį darbą, jie bus barstomi smėlio ir druskos mišiniu“, – informavo jis.

Valytojų darbo ypatumai prajuokino

DELFI primena, kad pirmadienio rytą jau buvo sulaukta skaitytojo Kęstučio nuotraukų, kuriose – prajuokinę valymo darbų rezultatai.

Vilniuje, Vilkpėdės mikrorajone, gyvenantys vyriškis nufotografavo, kaip šaligatviai buvo nuvalyti jo gyvenamojoje vietoje. Nuotraukose jis įamžino pėstiesiems skirtus takus, nuo kurių sniegas nušluotas chaotiškai, tikriausiai tik pačiam valytojui suprantama tvarka.

Užfiksavote ką nors panašaus? Pastebėjote aplaidų valančiųjų kelius ir šaligatvius darbą? Susidūrėte su kokiomis nors problemomis pasnigus? Siųskite nuotraukas mums el.paštu pilieciai@delfi.lt!