Iškviestas kaip specialusis liudytojas

Kauno klinikinės ligoninės direktorius Gediminas Abeciūnas iškviestas apklausai kaip specialusis liudytojas, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atliekant tyrimą dėl galimo Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorės Daivos Gineikaitės girtumo nuslėpimo.

„G.Abeciūnas iškviestas apklausai kaip specialusis liudytojas“, - BNS pirmadienį sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

Jis teigė, kad G.Abeciūno apklausa turėtų įvykti pirmadienį.

Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

Paskelbė interviu

Pirmadienio rytą paskelbtame interviu Kauno klinikinės ligoninės direktorius atsiribojo nuo D. Gineikaitės teiginių ir teigė pavedęs atlikti vidaus auditą dėl NŽT vadovės kraujo tyrimų.

„Netoleravau ir netoleruosiu korupcinių apraiškų, nes tai ne tik kenkia ligoninės reputacijai, bet ir sėja nepasitikėjimą visa sveikatos priežiūros sistema“, – komentare cituojamas G. Abeciūnas.

Direktoriaus teigimu, ligoninė ir anksčiau, ir dabar bendradarbiauja su visomis teisinėmis institucijomis, netoleravo ir netoleruos neteisėtų veiksmų. G. Abeciūnas tvirtina atskiru įsakymu pavedęs atlikti Vidaus medicininio audito tyrimą.

„Remdamasis šio tyrimo išvadomis priimsiu ir atitinkamus sprendimus, jeigu jų reikės. Suprantama, kad sykiu atsižvelgsime ir į teisėsaugos institucijų pateiktus tyrimo duomenis, - sako G. Abeciūnas.

Atsakymas - po 10 dienų

Direktorius pranešime pabrėžia, kad ligoninė neskelbė apie D. Gineikaitės blaivumą, o kraujo tyrimai, po kurių paaiškės alkoholio kiekis Nacionalinės Žemės tarnybos vadovės kraujyje, išsiųsti į Valstybinės teismo medicinos tarnybos laboratoriją.

„Šiuo atveju ne ligoninė apie tai pareiškė. Apie tai pasakė pati D. Gineikaitė. Reikia suprasti, kad bendro pobūdžio kraujo tyrimai pas mus atliekami labai greitai ir tam yra visos sąlygos – turime išties modernias laboratorijas. Bet šiuo atveju buvo būtina atlikti tyrimą, kuris atsakytų, koks buvo (ar nebuvo) alkoholio kiekis jos kraujyje. Tokius kraujo mėginius mes siunčiame į Valstybinės teismo medicinos tarnybos laboratoriją, kuri yra Vilniuje ir atsakymą gauname tik po maždaug 10 dienų. Vien todėl negalėjo būti atsakymo, kad D. Gineikaitės kraujyje buvo 0 promilių, kai dar mėginys net nebuvo nukeliavęs į sostinę ir jau nekalbant apie paties mėginio tyrimo rezultatus. Tai, kad ji į gydymo įstaigą atvyko po pusketvirtos valandos, tai jau pačios D. Gineikaitės problema", - teigia G. Abeciūnas.

Suklastoti įmanoma

Paklaustas, ar įmanoma suklastoti kraujo tyrimą, Kauno klinikinės ligoninės direktorius sakė, jog tokia tikimybė išlieka.

„Juk yra sakoma, kad nėra tokių spynų, kurių neatrakintų vagis. Teoriškai suklastoti tyrimą įmanoma ir tokia tikimybė išlieka visada, jei su medicinos procedūromis susiję medikai netinkamai vykdo savo pareigas. Viliuosi, kad STT kaip įmanoma greičiau atliks objektyvų tyrimą, o mes savo ruožtu reaguosime adekvačiai. Noriu pabrėžti, kad visiškai pasitikiu savo komanda – visais pavaduotojais", - kalbėjo G. Abeciūnas.

DELFI primena, kad NŽT direktorė Kaune sukėlė avariją. Atvykę policijos pareigūnai alkotesteriu vairuotojai nustatė vidutinį girtumą (1,66 prom.), bet D. Gineikaitė paskui pareiškė buvusi visiškai blaivi. Su alkoholio matuoklio rodmenimis nesutinkantys vairuotojai turi teisę per valandą po patikrinimo kreiptis į medicinos įstaigą, kad ten būtų paimta kraujo tyrimui. Tačiau NŽT direktorė į ligoninę kreipėsi tik po keleto valandų. Į žurnalistų klausimą, kodėl ji taip ilgai delsė, jei buvo blaivi, D. Gineikaitė praėjusio antradienio vakarą po apklausos išeidama iš STT būstinės, neatsakė.

Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) specialiuoju liudytoju buvo apklaustas ir Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotojas intervencinei medicinai Kastytis Grigonis. Jis apklaustas aiškinantis, ar jis darė spaudimą ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjui Artūrui Šulniui. DELFI žiniomis, pareigūnai aiškinasi, ar K. Grigonis liepė sukeisti D. Gineikaitės kraujo mėginį.

Antradienį per apklausą buvo atlikta D. Gineikaitės kūno apžiūra dalyvaujant medikei. Po to medikė žurnalistams patvirtino aptikusi žymių, tačiau neįvardijo, kokių. DELFI žiniomis, D. Gineikaitės rankoje aptiktos dvi dūrių (švirkštų arba kateterių adatų) žymės.

Tiriant galimą piktnaudžiavimą ir dokumentų klastojimą siekiant nuslėpti D. Gineikaitės girtumą, specialiaisiais liudytojais jau apklausti du asmenys: ji pati ir K. Grigonis. Specialiojo liudytojo statusas reiškia, kad jiems bet kada gali būti pareikšti įtarimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (415)