Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, svarstydamas naująjį Darbo kodeksą, pritarė naujai tėvystės atostogų tvarkai - jas tėvams siūloma leisti pasirinkti bet kuriuo metu, kol kūdikiui sukaks trys mėnesiai. Išimtis būtų taikoma komplikuoto gimdymo atveju arba gimus dviem ir daugiau vaikų - tada tėvas atostogas galėtų pasiimti, kol kūdikiui sukaks šeši mėnesiai.

Tėvystės atostogas reikia imti visas iš karto, jų skaidyti savaitėmis ar dienomis negalima.

Galutinį sprendimą turės priimti Seimas.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys BNS teigė, kad nauja galimybė - „pagerinimas šeimoms“.

„Kodėl jis turi pasiimti tik per pirmą mėnesį? Kaip tik ir atsiranda tas socialinio modelio kūrėjų akcentuojamas lankstumas - nebūtinai iš karto, o gal reikia tų atostogų vėliau - kaip ten tėvai susidėlioja“, - BNS teigė parlamentaras.

Tėvystės pašalpa mokama nuo 2006 metų liepos. Iki 2008 metų galiojo sąlyga į tokias atostogas pretenduojantiems tėvams gyvenanti santuokoje su kūdikio motina, bet dabar tokio reikalavimo nebėra, užtenka, kad vyras būtų pripažinęs tėvystę.

Darbo užmokesčio dydžio tėvystės pašalpą moka „Sodra“, bet ji negali būti mažesnė nei trečdalis einamųjų metų draudžiamųjų pajamų. Jeigu vyras dirba ne vienoje darbovietėje, pašalpa jam apskaičiuojama pagal gautą kompensuojamąjį uždarbį tik tose darbovietėse, kuriose jis išleistas tėvystės atostogų.