Valstybės gynimo tarybos sprendimu kovinės mašinos „Boxer“ bus perkamos sukomplektuotos su Izraelio įmonės „Rafael“ gamybos distancinės ginkluotės bokšteliais „Samson Mk2“, turinčiais 30 mm pabūklą. Taip pat mašinose bus sumontuoti prieštankinių raketų „Spike LR“ paleidimo įrenginiai.

Sprendimas pirkti bokštelį „Samson Mk2“, o ne vokiškąjį „Puma“ – nulemtas kainos. „Samson“ su analogiška ginkluote – pabūklu, kulkosvaidžiu ir prieštankine raketų sistema – kainuos bent pora milijonų eurų pigiau, nei „Puma“.

Kariuomenės ekspertų teigimu, pėstininkų kovos mašinos su „Samson Mk2“ bokšteliais yra tai, ko reikia Lietuvos kariuomenei. Jos gebės sunaikinti modernias tos pačios klasės pėstininkų kovos mašinas ir kitą šarvuotą techniką, efektyviai naikins judančius taikinius.

Galės naikinti tankus

Tankai galės būti naikinami raketomis „Spike LR“ keturių kilometrų atstumu. „Boxer“ mašinos maksimaliai apsaugos jose sėdinčius karius. Šie šarvuočiai turi aukštą variklio galios ir mašinos svorio santykį, pravažumo galimybes, modulinę konstrukciją, o pažeidimo atveju tai suteikia galimybę ją greitai atkurti mūšio lauke bei, esant poreikiui, greitai pakeisti kovos mašinos paskirtį.

Planuojama, kad už maždaug 340 mln. eurų bus įsigytos 84 pėstininkų kovos mašinos, keturios vadovavimo ir valdymo kovos mašinos. Iš išorės jos nesiskirs vienos nuo kitų. Vadovavimo ir valdymo mašinos bus naudojamos kaip mobilios batalionų vadavietės. Jos taip pat galės kautis, tik jų vidaus erdvė bus skirta ne pėstininkų desantui, o mūšio valdymo ir ryšio priemonėms.

Kovos mašinos bus skirtos dviem – Algirdo ir Birutės ulonų batalionams, kurie šiuo metu sudaro nacionalinių greitojo reagavimo pajėgų pagrindą.

„Boxer“ kovos mašinos vienintelės iš pasiūlytų jau yra gaminamos serijomis. Lietuvai tai žada greitą gamybą ir pristatymą. Pirmosios mašinos pasieks Lietuvą 2017 metais, o visos – 2019.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Karinės paslaptys“ reportaže.