Seimo kuluaruose antradienį kalbėta, jog prezidentės pasirinktas naujas generalinis prokuroras taip sklandžiai patvirtintas neatsitiktinai. Esą tai galėjo lemti koks nors politinis susitarimas. Galbūt prezidentė mainais į tokį sprendimą valdančiajai daugumai pažadėjo atsilyginti gerais darbais?

Parlamentarai svarstė, jog vienas tokių gerų darbų galėtų būti, pavyzdžiui, finansų ministro, LSDP atstovo Rimanto Šadžiaus paskyrimas Europos Audito Rūmų nariu.

Šiuo metu šiame poste dirbanti Lietuvos atstovė Rasa Budbergytė kadenciją baigs kitų metų gegužę.

„Plačiai šis klausimas partijos vadovybėje dar nebuvo aptarinėjamas. Tačiau – kodėl ne? Ministrui pakaktų patyrimo ir žinių eiti šias pareigas“, – LRT.lt teigė socialdemokratų ir Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

Rimantas Šadžius

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas irgi nepaneigė informacijos, kad R. Šadžiui gali tekti padirbėti Europos Audito Rūmuose Liuksemburge: „Esu girdėjęs tokius pasvarstymus“.

Apie galimybę išsiųsti savo vyriausybės finansų ministrą į Europos Audito Rūmus šių metų spalį atsargiai buvo užsiminęs ir premjeras Algirdas Butkevičius. Tada jis sakė manąs, jog R. Šadžiui pakaktų kompetencijos eiti atsakingas pareigas Liuksemburge.

Europos Audito Rrūmus sudaro 28 nariai – po vieną atstovą iš kiekvienos Europos Sąjungos (ES) valstybės narės.

Lietuvos kandidatą į šią ES instituciją prezidentei D. Grybauskaitei turėtų pasiūlyti vyriausybės vadovas A. Butkevičius, o šalies vadovė – pateikti kandidatūrą Seimui. Po pastarojo pritarimo mūsų šalies atstovas turėtų būti pasiūlytas Europos Parlamentui. Sulaukus pritarimo, Europos Komisija tartų galutinį žodį.

Europos Audito Rūmų nariai skiriami šešerių metų kadencijai su galimybe pratęsti ją dar kartą.

Anksčiau buvo kalbėta, esą vietoj R. Budbergytės į Liuksemburgą labai norėtų išvažiuoti padirbėti Seimo vadovė Loreta Graužinienė. Esą pati D. Grybauskaitė būtų linkusi išsiųsti buvusią valstybės kontrolierę Giedrę Švedienę. Tačiau pastaruoju metu tokie galimi planai atrodo primiršti. Gal juos ir pakoregavo pastarųjų dienų įvykiai?

„Visko gali būti. Negalima būtų atmesti ir tokių dalykų, kaip politiniai mainai. Tačiau, kita vertus, tai, kad D. Grybauskaitė leistųsi su valdančiąja dauguma arba kitais politikais į kokias nors derybas, būtų naujiena šiandienos politiniame gyvenime“, – svarstė politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Rimvydas Valatka

Jo manymu, E. Pašilio kandidatūrai parlamentarai taip vieningai („už” buvo net 106 balsai) pritarė greičiausiai dėl to, kad šį kartą Seimas nutarė daugiau su prezidente nebekovoti: „Du kartus buvo parodyta jėga ir įtvirtintos pozicijos poziciniame kare su šalies vadove. Dabar Seimas atsitraukė. Juk artėja rinkimai, toliau kariauti su D. Grybauskaite pavojinga, nes jos rankose yra visos specialiosios tarnybos, ir ji bet kada galėtų atkeršyti.”

Kandidatūrai yra gautas prezidentės pritarimas

Finansų ministrą socialdemokratą Rimantą Šadžių siūloma skirti į Europos Audito Rūmų narius.

Tokį Vyriausybės nutarimo projektą parengė Vyriausybės kanceliarija.

Pagal jį, Vyriausybei siūloma kreiptis į Seimą su prašymu pritarti R.Šadžiaus kandidatūros siūlymui į Europos Audito Rūmų narius.

Seimo norima prašyti šį klausimą svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Anot nutarimo projekto, šiai kandidatūrai yra gautas prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimas.

Šis nutarimo projektas pateiktas kitą dieną po to, kai Seimas antradienį patvirtino prezidentės teiktą kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį.

R.Šadžius 2012 metais tapo šios Vyriausybės finansų ministru.

2003–2007 metais jis dirbo socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos, finansų viceministru.

R.Šadžius ir 2008-aisiais, ir 2012 -aisiais dalyvavo Seimo rinkimuose, bet abu kartai buvo nesėkmingi.

Nuo 1996 iki 2003 metų R.Šadžius vadovavo privačiai konsultacinei įmonei „Apskaitos ir konsultacijų biuras“, po 2008 metų rinkimų į Seimą trumpai yra dirbęs socialdemokratų frakcijoje Seime.

Europos Audito rūmai tikrina, kaip yra naudojamos ES lėšos, ir teikia rekomendacijas Europos Komisijai bei nacionalinėms vyriausybėms.