„Pagal Lietuvoje pastoviai veikiančių Aplinkos apsaugos agentūros ankstyvojo reagavimo stočių duomenis gamtinis fonas Lietuvos teritorijoje yra nepakitęs“, - teigiama centro pranešime spaudai.

Lietuvos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovai BNS informavo, kad Estijos, kur link po avarijos pūtė vėjas, tarnybos informavo, jog šalyje didesnio pavojaus nėra.

„Lietuvoje kažkokio pavojaus nėra. Šeštadienį buvo susisiekta su Valstybine atominės energetikos saugos inspekcija, Radiacinės saugos centru, tačiau kažkokio pavojaus neužfiksuota, taip pat negauta jokių pranešimų apie įvykį iš Tarptautinės atominės energijos agentūros. Savo ruožtu paskambinome į Estijos gelbėjimo tarnybą, paklausėme gal pas juos situacija yra pakitusi, gal padidėjusi radiacija, bet sakė, kad nėra jokių požymių, kad radiacija būtų padidėjusi, viskas vyksta normaliu režimu“, - BNS sakė PAGD situacijų koordinavimo skyriaus vyriausias specialistas Vytautas Ražanskas.

Anot jo, tarnyba seka situaciją ir jai pasikeitus informuos visuomenę.

Šeštadienį žiniasklaidoje pasirodė informacija apie tai, kad penktadienį apie 14 val. vietos laiku viename iš Sankt Peterburgo atominės elektrinės turbinų įvyko avarija, kurios metu nustatytas radioaktyvių garų nuotekis.

Kaip teigiama Rusijos spaudoje išplatintame atominės elektrinės vadovo Vladimiros Nikolajaus pranešime, radioaktyvių garų nuotėkis galėjo įvykti dėl turbinos skilimo. Jo teigimu, šiuo metu sukurta komisija, kuri aiškinasi konkrečias įvykio priežastis.

Elektrinės vadovybė užtikrina, kad pagal turimus duomenis ir nuolat atnaujinamus aplinkos dozimetrinius matavimus, radiacinis gamtinis fonas arčiausiai elektrinės esančiuose Sosnovy Bor ir Sankt Peterburgo miestuose nėra pakitęs, tačiau Rusijos meteorologų teigimu, avarijos metu vėjo kryptis buvo link Estijos ir Suomijos teritorijų. Pagal šių šalių dozimetrinius matavimus, gamtinio fono padidėjimas nenustatytas.

Kaip jau skelbė DELFI, avarija antrajame atominės elektrinės energobloke įvyko penktadienį 13.50 vietos laiku. Įskilus turbinai, įvyko radioaktyvių garų nuotėkis. Elektrinės darbuotojai buvo paleisti namo, elektrinėje liko tik personalas, kuriam patikėta rūpintis avarijos padariniais. Specialistų nuomone, nuotėkis buvo radioaktyvus. Skelbiama, kad nutekėjusius radioaktyvius elementus rytų vėjas nupūtė Suomijos ir Estijos link. Dėl avarijos sustabdytas antrasis reaktorius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (809)