Pusamžis vyriškis į įstaigos vadovo kabinetą užėjo prieš 9 valandą ryto ir ėmė reikšti pretenzijas dėl jam suteiktų paslaugų kokybės ir apskritai tvarkos poliklinikoje.

Direktoriui šis pacientas nepasitenkinimą jo pavaldinių darbu išsako jau ne pirmą kartą. Šį kartą jis buvo nepatenkintas jam dantis gydžiusios odontologės darbu.

Iš pradžių pacientas savo pretenzijas dėstė gana ramiai. Matydamas, kad vyriškis nelinkęs sutikti su medikų argumentais, K. Valantinas priminė, kad jis turi teisę kreiptis į pacientų teises ginančias institucijas.

Vienu metu interesantas ištraukė per visą pokalbį kelioniniame krepšyje laikomą ranką. Jo delne sublizgo atlenkiamo peilio geležtė. Vyras ėmė grasinti peiliu direktoriui.

R. Valantinas reagavo greitai – iš rankinės išsitraukė savigynai išduotą pistoletą ir pareikalavo svečio nesiartinti, pasakė, kad iškvies policiją.

Toks direktoriaus atkirtis vyriškiui, matyt, buvo netikėtas. Šis išbalo, apsisuko ir skubiai pasišalino iš kabineto. Poliklinikos vadovas apie įvykį pranešė policijai, perdavė grasintojo duomenis. Tačiau vakar pareigūnai jo dar nebuvo suradę.

K. Valantinas neslėpė, kad po šio įvykio jautė savotišką šoką. Iki šiol atsidurti panašioje situacijoje jam nebuvo tekę.

„Paciento rankoje pamatęs peilį iš karto supratau, kad jis man neketina sutepti sumuštinių“, – „Sekundei“ tvirtino įstaigos vadovas.

Odontologų nestebina pakeltu tonu kalbantys ar šaukiantys, prakeiksmais besisvaidantys pacientai, tačiau šis atvejis šokiravo visą kolektyvą.

K. Valantinui nemalonu, kad jam teks gaišti laiką minant policijos ir veikiausiai teismo slenkstį.

Panevėžio apskrities VPK pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą, žmogaus terorizavimo.

Slaugytojai perdūrė pilvą

Medikai dažnai kenčia pacientų psichologinį smurtą, tačiau pasitaiko ir užpuolimo atvejų. Šių metų spalį Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyriuje nuolatinės gyvenamosios vietos neturinti 24 metų mergina, plūsdamasi necenzūriniais žodžiais, išspyrė kabineto duris, spardė medikes ir smūgiavo joms į veidus.

Vienai slaugytojai buvo nustatyti veido, nosies ir galvos sumušimai, rankos nykščio nubrozdinimai. Kitai – skruosto, žasto ir kelio sumušimai. Medikams užpuolikę sutramdyti padėjo iškviesti policijos pareigūnai.

Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vedėja Jolanta Vokietienė sako, jog skyriuje yra įrengtas pultelis, kurį nuspaudus pavojaus signalas perduodamas policijai. Vedėjos teigimu, pareigūnai atvyksta per kelias minutes.

Ji nepamena, kad kas nors, be šios merginos, pastaraisiais metais būtų kėlęs ranką prieš medikus. Apsvaigusių, neblaivių ir karingai nusiteikusių pacientų būna neretai, tačiau smurto atvejų nepasitaikė. Priėmimo skyrius filmuojamas.

Panevėžio ligoninės Chirurgijos skyriaus vedėjas Remigijus Samuolis teigia, kad Priėmimo – skubios pagalbos skyrius yra ir visada buvo padidintos rizikos zona.

Anksčiau vienai slaugytojai pacientas buvo perdūręs pilvą. Medikė buvo skubiai operuota. Ji pasveiko ir iki šiol tebedirba šiame skyriuje.

Chirurgas sakė, kad paprastai nedraugiškai nusiteikę pacientai kojų ir rankų į darbą nepaleidžia. Tiesa, kartą jo kolegai teko panaudoti jėgą tramdant itin agresyvų neblaivų ligonį.