Tai graži tradicija kasmet prieš šventas Kalėdas pagerbti Vilniui nusipelniusias asmenybes už praeinančių metų nuopelnus menui, mokslui, švietimui, aplinkos apsaugai, už miesto vardo garsinimą ir kt.

Vilniaus miesto ir visų keliaujančiųjų globėjo šv. Kristoforo statulėles įteikė miesto meras Remigijus Šimašius.

Kaip rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai, kandidatūras kasmet pasiūlo patys vilniečiai: bendruomenės, aktyvūs miesto gyventojai ir buvę laureatai. Šiemet siūlyta apdovanoti 55 kandidatus, daugiausiai – kultūros ir meno srities atstovus, iš kurių tradiciškai išrinkti 10 lyderių.

„Matydamas ir pažinodamas Kristoforų laureatų darbus, kūrybą, semiuosi iš šių talentingų asmenybių idėjų ir stiprybės. Taip, kaip mūsų miesto globėjas šv. Kristoforas neša savąją sunkią naštą ant pečių, taip ir jūs kiekvienas savo žiniomis ir darbais prasmingai nešate savo didelę svarbią naštą, kuri suteikia Vilniui laimėjimų, meilės. Tegu ji bus džiuginanti ir įkvepianti vilniečius kurti miestui ir garsinti jo vardą“, – sveikino laureatus miesto meras Remigijus Šimašius.

2015-ųjų metų šv. Kristoforo statulėle už nuopelnus švietimui apdovanotas žinomas pedagogas, Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorius Miša Jakobas, kuris daug prisidėjo, kad sostinės jaunuomenė mokytųsi daugiatautėje švietimo ir kultūros terpėje, kurioje išauga Vilnių garsinančios asmenybės. Rūpestingai M. Jakobo vadovaujama gimnazija išsiskiria moksleivių pasiektais aukštais rezultatais ir reitingais.

Už nuopelnus menui apdovanotas muzikos kūrėjas, kompozitorius Kipras Mašanauskas, sukūręs per 200 įvairių žanrų kūrinių. Miuziklas ,,Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ sulaukė išskirtinio vilniečių bei profesionalių meno vertintojų dėmesio. Jis sudomino ir pasaulinio garso užsienio kompanijų agentus iš Didžiosios Britanijos, JAV.

Už Vilniaus miesto vardo garsinimą apdovanotas jaunasis kompozitorius, dirigentas Gediminas Gelgotas. Simfoninė G. Gelgoto muzika šiemet nuolat skambėjo ir garsino Lietuvos sostinę prestižinėse Europos koncertų salėse Leipcige, Ciuriche, Paryžiuje, Varšuvoje. Gedimino Gelgoto kūriniai skambėjo šiuolaikinės muzikos festivalio „Impuls Festival“ koncertuose. Jo vadovaujamas Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO atidarė jubiliejinį 10-ąjį koncertų sezoną.

Kalinių globos draugijos socialinio centro vadovė Milda Bliumenzonienė apdovanota šv. Kristoforo statulėle už žmogiškumą ir kilnią širdį. Viena iš Lietuvos kalinių globos draugijos steigėjų, Socialinės priežiūros centro vadovė nuolat padeda nuteistiesiems, išėjusiems iš įkalinimo įstaigų. Rūpinasi, kad šie Centre gautų ne tik nakvynę ir valgį, bet ir moka suteikti žmonėms viltį, įkvepia pasitikėjimo savimi, motyvuoja dirbti, mokytis, ugdyti kompetencijas.

Už fotografo ištikimybę Vilniui apdovanotas fotomenininkas klasikas Algimantas Kunčius. Laureatui stebėti pasaulį – reiškia matyti ir jausti paprastą gyvenimo vyksmą ir užfiksuoti tas akimirkas, kurios atidengia jo gelmes. 2015 m. parodoje „Vaizdaraščiai“ buvo eksponuojama per 500 A. Kunčiaus kūrinių – fotografijos ir kino filmai – sukurtų tarp 1962 ir 2015 m., apjungtų į nuoseklų pasakojimą. Per pastaruosius dešimtmečius tikriausiai neišspausdinta nė viena Lietuvos fotografijos rinktinė, į kurią nebūtų įtraukta A. Kunčiaus darbų.

Už nuopelnus aplinkos apsaugai Šv. Kristoforo statulėlė įteikta VGTU Technikos mokslų profesoriui, habilituotam daktarui Pranui Baltrėnui, užterštumo kontrolės bei mažinimo technologijų kūrimo pradininkui, jau 20 m. vadovaujančiam Vilniaus miesto savivaldybės tarybos visuomeninei Aplinkos apsaugos komisijai, kuri daug nuveikė, kad vilniečiai kvėpuotų pilna krūtine.

Architektas, pedagogas Gintaras Čaikauskas pagerbtas Šv. Kristoforo statulėle už nuopelnus sostinės architektūrai. 2015-aisiais buvo užbaigti itin svarbūs laureato projektai Vilniuje: įgyvendintas didelės apimties, modernus VU Jungtinis gyvybės mokslų centro projektas, parengtas VU chemijos fakulteto projektas, suformuota nauja viešoji erdvė. Be to, baigta dešimtmetį vykdyta VU Santariškių klinikų plėtra ir modernizavimas, Edukologijos universiteto renovacija.

Už nuopelnus mokslui šiemet apdovanotas Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto mokslo tarybos pirmininkas prof. Virginijus Šikšnys. Laureato vadovaujami mokslininkų komanda viena pirmųjų, atradusių naujos kartos technologiją tiksliam genomo DNR redagavimui. Šios technologijos taikymas žada proveržį moksliniuose ligų tyrimuose, gydant paveldimas ligas ir leis atsirasti naujoms gyvybėms.

Šv. Kristoforo statulėlė už verslo visuomeniškumą įteikta Pramonininkų konfederacijos prezidentui Robertui Dargiui. Aktyviai dalyvaujantis įvairiose Lietuvos ir užsienio verslo, pramonininkų, ekonomikos, švietimo politikos konferencijose, skleidžiantis inovacijų taikymo reikšmės, verslumo idėjas, R. Dargis atsiimdamas statulėlę juokavo gavęs ją avansu su įpareigojimu kurti mūsų miestą. Pasak laureato, kurti miestą reikia visiems kartu, nes tik tuomet jis bus jaukus gyventi.

Už nuopelnus sveikatos apsaugai apdovanotas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų kardiologas profesorius Pranas Šerpytis. Laureato pašaukimas įprasmintas masiniuose sveikatingumo renginiuose, kuriuose jis skleidžia miestiečiams progresyvias medicinos žinias - kaip išvengti širdies kraujagyslių susirgimų (širdies dienos minėjimas, kovos prieš infarktą diena, Raudonosios suknelės renginiai ir kt.), o svarbiausi pasiekimai įprasminti plakančiose pacientų širdyse. Profesorius pasidžiaugė, kad fizinė kultūra populiarėja tarp vilniečių ir pabrėžė, kad sveikas žmogus sukuria kur kas daugiau.

Laureatams ir renginio svečiams koncertavo Vilnių garsinantys menininkai - NIKO (Naujų idėjų kamerinis orkestras) ir choras „Jauna muzika“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)