Prieš kelias savaites Kauno policijos suvestinėse pasirodė pranešimas, kad Kauno senamiestyje buvo užpultas ir peiliu sužalotas studentas iš Nigerijos.

Duodamas interviu žiniasklaidai jaunuolis neabejojo užpuolikų auka tapęs tik dėl odos spalvos. Tiesa, Nigerijos pilietis paminėjo ir kitą gana didelės reikšmės turėti galinčią aplinkybę – jo sužalojimu pasibaigęs konfliktas kilo prie užsieniečių pamėgto naktinio klubo.

Ar gali būti, kad užsieniečio sužalojimas peiliu ne rasistinis išpuolis, o svaigiųjų skysčių paragavusių naktinio klubo lankytojų santykių aiškinimasis?

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Tumelytė nuo bet kokių įvykio vertinimų susilaikė. Pasak jos, Centro policijos komisariate dėl nesunkaus užsieniečio sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kriminalistai narplioja jo aplinkybes. Pareigūnams ši užduotis nėra neįveikiama – vietos, kurioje afrikietis nurodė buvęs užpultas, prieigos stebimos vaizdo kameromis.

Besidomint šio išpuolio prieš juodaodį studentą aplinkybėmis, netikėtai paaiškėjo šiurpą keliančių faktų. Internete „puikuojasi“ daina, kurioje atvirai raginama susidoroti su juodaodžiais, juos žudyti.

Čia yra ir kitų „kūrinių“, kurstančių ne tik rasinę, bet ir tautinę nesantaiką. Dainuojama apie tragiško likimo sulauksiančius kitataučius − liepsnojantį Šalčininkų rajoną, pakartus lenkus, patvoryje gulinčius paskerstus rusus ir krosnyje degančius žydus.

Dainų tekstai pribloškia

„Šį tamsų vakarą negrą užpulk, ir giliai su peiliu juodą pilvą pradurk. Labai daug ką reiškia kūno spalva, rasizmas yra tikroji tiesa“, − štai tokia viešai prieinama tapusios prieštaringai vertinamos grupės „Diktatūra“ dainos „Vakarą tamsų“, įžanga.

1996 m. išleistame vilniečių grupės albume „Metas“ esančios dainos tekstai ne tik ragina susidoroti su juodosios rasės atstovais. Čia niekinamos ir pamatinėmis tapusios nepriklausomos Lietuvos vertybės.

„Diktatūra“

„Demokratija − šūdas, žmogaus teisė − šūdas, šūde negali užaugt tiesos grūdas. Surusėjęs lietuvis neis tautos gint, teks jam į lesalą šūdų pripilt“, − švokščia iki šiol gyvuojančios grupės „Diktatūra“ solistas.

Į interneto platybes, ko gero, ne šiaip sau ištrauktame, prieš du dešimtmečius darytame, neonaciais vadinamos grupės įraše itin aiškiai atsispindi šių dienų aktualijos, prieš pabėgėlių priėmimą pasisakančių radikalų retorika.

„Žuvis − kur giliau, žmogus − kur geriau, kitataučiai bando čia suktis greičiau. Čia renkasi žydai kišenių prikimšt, ir savo vaikams, by..... atkirst. Vienintelis būdas tautai žlugti neleist, kulkosvaidžių serijom kelius jiems užtvert“, − skelbia dainos žodžiai.

Parlamentaras šokiruotas

Pasisakymais prieš ksenofobiją ir rasizmą garsėjantis iš Kauno kilęs Seimo narys Emanuelis Zingeris iš pradžių negalėjo patikėti, kad internete atsirado daina, kurioje raginama žudyti juodaodžius.

Emanuelis Zingeris

„To negali būti! Mes negalime to leisti. Juk Lietuva − ne „Islamo valstybės“ teritorija, kur teroristai-fanatikai pjausto galvas kitaip atrodantiems, kitaip mąstantiems ar kitą tikėjimą išpažįstantiems žmonėms“, − emocingai kalbėjo žydų tautybės parlamentaras.

Pasak E.Zingerio, ant nacionalizmo ir neonacizmo ribos balansuojančios grupės „Diktatūra“ dainos tekstas akivaizdžiai kursto rasinę nesantaiką, ragina smurtauti prieš juodaodžius ir kitataučius. Už šiuos nusikaltimus Lietuvos įstatymai numato baudžiamąją atsakomybę, todėl E.Zingeris įsitikinęs, kad šalies teisėsaugos institucijos turi nedelsiant pradėti tyrimą.

2011 m. E.Zingeris kartu su parlamentaru Jaroslavu Narkevičiumi Generalinei prokuratūrai įteikė prašymą įvertinti kitą grupės „Diktatūra“ kūrinį iš to paties 1996-ųjų albumo − dainą „Šalčininkų rajonas“.

Politikus papiktino dainoje skambančios užuominos apie liūdno likimo sulauksiančius kitataučius – rusus, lenkus ir žydus: „Lenkai visi jau pakarti, rusai paskersti guli patvory. Žydai pakarti jau dega krosny, tik tikri lietuviai visi gyvi!“

Prokurorams pradėjus tyrimą albumo „Metas“ dainos netrukus buvo pašalintos iš svetainės „Youtube“.

Nors E.Zingeris, J.Narkevičius ir keli juos palaikę Seimo nariai vylėsi, kad prokurorai prieš grupę pradės ikiteisminį tyrimą, teisėsaugininkai konstatavo, jog bausti nėra ko. Jų teigimu, ši daina buvo įrašyta dar 1996 m., o grupės sudėtis per tą laiką iš esmės pasikeitė. Kitaip tariant – dabartiniai „Diktatūros“ nariai apie pakartus lenkus, paskerstus rusus ir krosnyje degančius žydus nedainavo.

Kremliaus propagandos šešėlis

Kodėl ilgam iš viešosios erdvės pašalintas atvirai nacistinis grupės „Diktatūra“ albumas su nesantaiką ir smurtą kurstančiomis dainomis vėl atsirado portale „Youtube“? Atsakymą žino tik jį ten įkėlęs žmogus ar jų grupė.

Įvairių minčių kelia tam tikros detalės. Paskyra, kurioje puikuojasi šis dainų rinkinys, vadinasi „Kivi Litva“, ji sukurta šių metų birželio pradžioje. Tiesa, čia galima rasti ne tik grupės „Diktatūra“ kūrinių, yra daugybė kitų Lietuvos atlikėjų albumų.

Portale nurodoma tik grupės įkūrėjo elektroninio pašto adresas rusų sistemoje mail.ru. Jį patikrinus paieškos sistemose, nurodoma, kad juo naudojasi kažkoks 49 metų vyras rusišku vardu ir pavarde. Daugiau išsamesnės informacijos apie šį žmogų internete rasti nepavyko.

Vytauto Didžiojo universiteto Socialinės ir politinės teorijos katedros vedėjas, profesorius Gintautas Mažeikis įsitikinęs – daina, kurioje raginama užpulti juodaodžius, turėtų rimtai susidomėti teisėsauga.

„Ši daina turi būti arba išimta, arba turi būti įrodyta, kad šis tekstas pateikiamas teigiamame kontekste, kurio, deja, čia nematau“, − svarstė profesorius G.Mažeikis.

Propagandą ir jos rūšis tyrinėjantis mokslininkas neatmetė galimybės, kad 1996 m. sukurtą dainą į portalą „Youtube“ neseniai įdėjo Kremliaus propagandistams dirbantys ir prieš Lietuvą nukreiptą veiklą vykdantys vadinamieji „troliai“.

Gintautas Mažeikis

„Net jei grupės sudėtis pasikeitusi ir ši daina jau nebeatliekama, tai dar nieko nereiškia. Vien tik „trolinimo“ − gąsdinimo, šantažavimo ir nerimo kėlimo − tikslais Rusijoje esantys „troliai“ visiškai sąmoningai gali užsiiminėti tokių publikacijų skleidimu. Tai − informacinio karo elementas. O vadinamieji „lietuvių patriotai“, kuriems tokios dainos daro įtaką, turi suvokti, kad čia veikia ne lietuviškas patriotizmas, o rusų propaganda ir jos sklaida“, − konstatavo profesorius G.Mažeikis.

Tautinio jaunimo lyderis atsiriboja nuo rasizmo

Prieštaringai vertinama grupė „Diktatūra“ – dažnas svečias patriotiniu save vadinančio jaunimo renginiuose. Ši grupė groja ir specialiuose koncertuose, rengiamuose po dviprasmiškų vertinimų kasmet sulaukiančių kovo 11-osios eitynių.

Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos lyderis Julius Panka leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ minėjo, kad rasistinės dainos nereikėtų tapatinti su dabartine grupės „Diktatūra“ sudėtimi ir kūryba.

„Kaip ir žmogus, taip ir grupė – evoliucionuoja. Iš jos liko tik pavadinimas, o sudėtis ir atliekami kūriniai iš esmės pasikeitė“, − minėjo J.Panka.

Tautinio jaunimo sąjungos lyderis minėjo, kad organizacijos nariai smerkia bet kokias smurto formas ir sakė neabejojantis, kad šias dainas saviems tikslams siekia išnaudoti Kremliaus propagandistai. Ko gero, ne veltui vaizdo ir garso įrašai karts nuo karto vėl atsiranda internete.

„Vyksta informacijos karas, dabar ypač suaktyvėjusi Rusijos propaganda. Jie kabinėjasi prie įvairių dalykų, juodinami pasipriešinimo dalyviai, nuolatos akcentuojama, kad Baltijos šalyse galvą kelia fašizmas“, − sakė J.Panka.

Julius Panka

Paklausus, kokią reakciją gali iššaukti propagandistų vėl atrasta daina apie užpuolamą juodaodį, J.Panka siūlė pirmiausia pažiūrėti į tai, kas vyksta pačioje Rusijoje. Pasak tautinio jaunimo lyderio, kaimyninėje šalyje rasiniu pagrindu įvykdomų vadinamųjų neapykantos nusikaltimų nepalyginamai daugiau. O patys rusai internete viešina vaizdus, kaip susidorojama su išeiviais iš Azijos ir Kaukazo šalių.