„Apie tai, kad rekomenduoja skirti naują, sužinojau iš spaudos. Nebent buvo tartasi su Seimo pirmininke ar su ministru pirmininku - neturiu tokios informacijos. Bent jau su valdyba, kai mes viename iš susitikimų su prezidente kalbėjomės, išankstinės konsultacijos nebuvo“, - Žinių radijui trečiadienį sakė A. Sysas.

Jis įvardijo, jog iš prokuroro tikimasi nepriklausomų sprendimų ir sugebėjimo užbaigti bylas „teismu ir nuosprendžiu“, o ne tęsti tradicija, kuomet aukšti politikai sulaikomi, bet dėl įrodymų stokos vėliau išteisinami. A. Syso teigimu, jam pačiam E. Pašilis „padarė didesnį įspūdį“, nei ankstesni du prezidentės teikti kandidatai, be to, frakcijoms susipažinti su kandidatu duota daugiau laiko, nei anksčiau, tad neigiama informacija, jei tokios yra, esą netruks išaiškėti.

Algirdas Sysas
„Lietuvių tautosakos išmintis logiška, tai gali būti taip, kad trečias kartas nemeluos. Bent jau atsiliepimai iš mano kolegų, partijos bičiulių, kurie kandidatavę ir gyvenę Ukmergėje, apie kandidatą, yra patys geriausi, (...) nieko blogo apie šį kandidatą jie negali pasakyti. Juo labiau, aš jo paklausiau, ar niekas neprašė jo išsipirkti šitą vietą, ar dar su kuo nors nebendravo - jis pasakė, kad neturi tokių galimų dėmių, kurios galėtų trukdyti užimti šį postą“, - sakė A. Sysas.

Premjeras Algirdas Butkevičius ir Seimo pirmininkė Graužinienė teigiamai vertina E. Pašilio kandidatūrą. D.Grybauskaitė tikisi, kad Seimas prokuratūros vadovą paskirs dar iki Kalėdų ir vadina Seimo sprendimą „politine skola“.

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas D. Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.