J. Trudeau buvo užduoti trumpi klausimai iš įvairių sričių. Vienas jų – „kuri iš Baltijos tautų jums patinka labiausiai?“. Į tai premjeras žaibiškai atsakė: „tokių nėra“.

Kaip rašo upnorth.eu, Kanados premjerui jau anksčiau teko raudonuoti dėl spragų užsienio politikoje. Anksčiau šiemet jis negalėjo žurnalistams atsakyti, ką reglamentuoja 5-tasis NATO straipsnis.

.@JustinTrudeau took our 60-second challenge. (Tough questions to come at the #MacTownHall.) https://t.co/55fcZXdL8N https://t.co/Ces2SX7m3p— Maclean's Magazine (@MacleansMag) December 15, 2015

DELFI primena, kad Justinas Trudeau šių metų lapkritį prisaikdintas 23-iuoju Kanados ministru pirmininku.

43-ejų J.Trudeau yra buvęs prancūzų kalbos mokytojas, snieglenčių sporto instruktorius ir barmenas.

Spalio 19 dieną kanadiečių mylimo velionio ekspremjero Pierre'o Trudeau sūnus pasiekė ryškią pergalę ir atvedė torius į valdžią po devynerių metų pertraukos.

Pasitikėjimą savimi spinduliuojantis J.Trudeau, kurio galvą puošia vešli tamsių, banguotų plaukų kupeta ir kurio kalbėjimo maniera kiek primena jo charizmatiškojo tėvo kalbos stilių, atrodo gerokai jaunesnis nei yra.

Iš tiesų J.Trudeau tėra tik trejais metais jaunesnis nei buvo kadenciją baigęs konservatorių premjeras Stephenas Harperis, kai šis 2006-aisiais pirmą kartą stojo prie vyriausybės vairo, ir trejais metais vyresnis už jaunausią Kanados premjerą Joe Clarką, į šį postą išrinktą 1979 metais.
J.Trudeau komandoje yra gerai žinomų asmenybių – kaip buvęs astronautas Marcas Garneau ar buvęs liberalų lyderis Stephane'as Dionas, ir keletas naujų veidų.

Lyginami su Kennedy dinastija

Trudeau šeima neretai lyginama su Jungtinių Valstijų Kennedy (Kenedžių) dinastija.

2000-aisiais miręs Pierre'as Trudeau premjero poste dirbo 1968-1979 metais ir 1980-1984 metais. Jis laikomas šiuolaikinės Kanados tėvu.

Premjeru P.Trudeau žavėtasi dėl jo intelekto ir politinės įžvalgos, padėjusių išsaugoti nacionalinę vienybę, nepaisant separatistinio judėjimo suaktyvėjimo Kvebeke.

P.Trudeau pastangomis buvo priimta Kanados teisių ir laisvių chartija (Charte canadienne des droits et libertés), dekriminalizavusi homoseksualumą. Jis taip pat daug prisidėjo prie dvikalbystės ir multikultūralizmo, tapusių neatskiriama Kanados nacionalinio identiteto dalimi, įtvirtinimo šalyje.
Justino atėjimas į šį pasaulį 1971 metų gruodžio 25 dieną buvo nušviestas pirmuosiuose Kanados laikraščių puslapiuose.

Jo motinos Margaret šėlionės su „The Rolling Stones“ ir 1984-aisiais įvykusios skyrybos su vyru – pirmasis didžiulis politinis skandalas Kanadoje – taip pat davė daug peno bulvarinei žiniasklaidai.

Ilgas kelias į politiką

J.Trudeau ankstyvosios jaunystės metus skyrė gyvenimo kelio paieškoms ir išbandė įvairius užsiėmimus – dirbo plaukimo sraunia upe vadovu, snieglenčių sporto instruktoriumi, barmenu, klubo apsaugininku, kovojo už vieną ar kitą viešą reikalą.

Jo tramplinu į politiką neabejotinai tapo tėvo atminimui skirta kalba, pasakyta per jo laidotuves 2000-aisiais. Netrukus po jų J.Trudeau sulaukė siūlymų kandidatuoti, tačiau atsisakė, nurodęs, jog dar nėra tam pasirengęs.

„Kova mėginant įtikinti save ir kitus, kad aš esu aš, lydėjo mane visą tą laiką, kol mokiausi vidurinėje mokykloje ir studijavau universitete“, – rašė J.Trudeau neseniai pasirodžiusiuose memuaruose. „Kodėl turėčiau niekais paversti šias pastangas, padaręs vieną karjeros pasirinkimą, kuris garantuotų, kad būčiau vertinamas pagal mano tėvo pasiekimus?“ – rašė jis. 2005-aisiais.
J.Trudeau vedė televizijos laidų vedėją Sophie Gregoire, su kuria susilaukė trijų vaikų: Xavier, Ellos-Grace bei Hadriano. Galiausiai J.Trudeau vis dėltoi nusprendė balotiruotis į parlamentą Monrealio darbininkų klasės rajone ir 2008 metais buvo išrinktas į Bendruomenių Rūmus, o 2011 metais – perrinktas. Savo lyderiu išsirinkę J.Trudeau liberalai vylėsi, kad jo jaunystė ir garsi pavardė suteiks naują impulsą partijai, kad ši 2015-aisiais galėtų mesti rimtą iššūkį konservatoriams.

Per dvejus metus J.Trudeau pastangomis partijos biudžetą papildė 37 mln. Kanados dolerių (32,5 mln. eurų), jos narių skaičius išaugo dešimt kartų – iki 300 tūkst., o per rinkimų kampaniją jai talkino 57 tūkst. savanorių.

Tačiau ne vienam sukėlė nuostabą J.Trudeau prisipažinimas, kad jau tapęs parlamento nariu per vakarėlį su draugais jis rūkė marihuaną. Rinkimų kampanijos metu J.Trudeau įtampos atsikratydavo kartą per savaitę su pagalbininku užsiimdamas boksu. Nuolatinės išvykos tam netrukdė, nes jie bet kuriame mieste rasdavo treniruotei tinkamą sporto salę.

„Bokso tikslas nėra sumušti kitą vaikiną. Boksas yra sugebėjimas laikytis savo plano tokiu metu, kai kitas vaikinas į tave smūgiuoja“, – sakė J.Trudeau interviu laikraščiui „The Globe and Mail“.