Parlamentarams antradienį pristatytas trečias į generalinius prokurorus teikiamas Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjas Evaldas Pašilis.

„Turbūt svarbiausia, kad Seimas priimtų atsakingą sprendimą, nes prokuratūra jau pusę metų neturi vadovo, dirba laikinai einantis pareigas. Prokuratūra, aišku, dirba, bet būtų geriau prieš Kalėdas susitvarkyti visiems mums su taip vadinamom nedidelėm politinėms skolom. Ir man reikėjo teikti, be jokios abejonės, kad greičiau išspręstume šitą klausimą, ir tikiuosi, kad Seimas mėgins rasti sprendimą“, - antradienį lankydamasi Panevėžio rajone žurnalistams sakė šalies vadovė. Jos pasisakymą BNS perdavė Prezidentės spaudos tarnyba.

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Anot D.Grybauskaitės, vadovauti prokuratūrai ji teikia kandidatus ne iš pačios prokuratūros sistemos, nes mano, kad dabar šiai institucijai reikia objektyviai į prokuratūros reformą galinčio pažvelgti vadovo.

„Tikrai matyti, kad prokuratūros sistemoje yra daug trūkumų, daug bėdų, ypač kai kuriose yra didelis susiskaldymas, laukia labai daug rotacijų vykdant šią reformą, todėl visada iš šalies teisėsaugą patyręs kvalifikuotas žmogus yra tikrai naudinga, nes matys sistemą kitu žvilgsniu, nebus suinteresuotas, vienai ar kitai grupei nepriklausys“, - sakė prezidentė.

Anot jos, E.Pašilis yra aukštos kvalifikacijos, „kokie buvo ir visi ankstesni kandidatai“. Ji pažymėjo, kad E.Pašilio profesionalumą įrodo tai, jog atrankos komisija jį iš dvidešimties kandidatų buvo ketvirtu numeriu atrinkusi į Apeliacinį teismą.

„Pamačiau žmogų, kuris yra tikrai profesionalus, doras, kvalifikuotas, ir užėmė ketvirtą vietą, o vietų buvo trys į tą teismą. Taigi pagalvojau, kad dar turime vieną žmogų, kuris galėtų pretenduoti (į generalinius prokurorus)“, - teigė prezidentė.

„Jūs norite pasakyti, kad Ukmergė - provincija? Man Lietuva visa yra Lietuva ir aš jos neskirstau į provincijas ir ne“, - paklausta, kodėl kandidatų ieško provincijoje, sakė Lietuvos vadovė.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.