„Ieškome valytojų visuose miestuose valyti privačius nudistų namus. Darbo sąlygos – įprastas valymas, tačiau valyti reikia nuogai. Mokame nuo 35 svarų (48 eurus – DELFI) už valandą“, – rašoma jame.

Nors šis skelbimas išprovokavo emigrančių juoką ir sukėlė daug klausimų, juo pasidalinusi įmonės „Naturist Cleaners“ atstovė Laura tikino, kad jokių paslėptų minčių čia nėra.

Savo ruožtu kitų įdarbinimo agentūrų atstovai, siunčiantys lietuvius dirbti į užsienį, taip lengvai tuo patikėti nebuvo linkę.

Darbuotojų dar ieško: koją kiša drovumas ir kalba

„Kaip ir minima skelbime, ieškome valytojų, tačiau darbo išskirtinumas tas, kad ieškome valytojų, kurios gali valyti nuogos. Mūsų siūlomas darbas yra įprastas valymas, tačiau valome nuogos. Kitokių paslaugų, kaip ir komentuota socialiniuose šaltiniuose, tikrai nesiūlome. Dirbančios moterys erotinių paslaugų nesiūlo“, – užbėgdama galimiems įtarinėjimams už akių sakė skelbimo autorė.

Jos teigimu, susidomėjimas šiuo darbo pasiūlymu buvo pakankamai nemažas, tačiau ne visi atsiliepusieji į šį skelbimą atitiko keliamus reikalavimus.

„Kiti nesiryžo dirbti pagal keliamus darbo reikalavimus. Pavyzdžiui, tokius kaip apsinuoginti prieš klientą, mokėti anglų kalbą“, – kandidatus aptarė ji.

Moters teigimu, kompanijos veikla dar vystoma, tad ji kol kas tikino negalinti atsakyti į klausimus apie kompanijos veiklą ir klientus. Šiuo metu esą tik ieškoma darbuotojų.

Norinčių dirbti nudistų viešbutyje neatsirado

Savo ruožtu įdarbinimo užsienyje įmonės „Darbai svetur“ savininkė Gintarė Januškaitė DELFI patikino, kad šis skelbimas jai atrodo įtartinas.

„Tokie darbo skelbimai tikrai nėra dažni. Tarkime, mūsų agentūra niekada nebuvo susidūrusi su tokiu skelbimu, ir jei aš būčiau klientė, tikrai į tokį pasiūlymą žiūrėčiau įtartinai.

Tačiau kartą buvome sulaukę užklausos iš Graikijoje esančio nudistų viešbučio dėl personalo paieškos. Skirtumas tas, kad informaciją apie jį buvo galima pasitikrinti, buvo užtikrinamas darbuotojų saugumas, ką sunku padaryti, kai žmogus dirba privačiuose namuose. Ten žmogus gali ir nukentėti, prie jo gali būti priekabiaujama.

Mes nė vieno žmogaus iš Lietuvos – nei merginos, nei vaikino – nesame išsiuntę dirbti į mano minėtą viešbutį. Manau, lietuviams tai nėra priimtina“, – svarstė ji.

Lietuviai – išrankūs darbuotojai

Pasak G. Januškaitės, Lietuvoje susiformavusi klaidinga nuomonė, kad į užsienį vykstantys tautiečiai svečiose šalyse imasi bet kokio darbo.

„Nors lietuviai dažniausiai ieško nekvalifikuoto darbo, jie tikrai yra labai išrankūs ir tikrai nesiima bet ko vien dėl gero atlyginimo. Tikrai nėra taip, kad už pinigus lietuvis puls daryti bet ką, vergaus ar išsirengs nuogai“, – tikino ji.

Anot G. Januškaitės, pasitaiko ir atvejų, kai dėl darbo užsienyje kreipiasi kvalifikuoti specialistai, pavyzdžiui, programuotojai, tačiau dirbti su jais nėra paprasta. Pavyzdžiui, neretai jau užtikrinus darbo vietą svetur ir apie tai informavus darbdavį atlyginimas Lietuvoje jiems pakeliamas dvigubai.

„Tuomet, be abejonės, žmogus lieka Lietuvoje. Todėl mes labiau koncentruojamės į nekvalifikuotų darbuotojų rinką. Tokia yra paklausa ir būtent tokiems darbams lietuviai į užsienį važiuoja“, – pasakojo ji.

35-ių svarų už valandą sulaukia tik kvalifikuoti darbuotojai

Kritiškai agentūros atstovė atsiliepė ir apie minėtame skelbime siūlomą algą. G. Januškaitės teigimu, 35 svarų už valandą atlyginimas valytojoms – maždaug 5 kartus didesnis nei įprastai siūlomas.

„Valytojai, dirbantys privačiuose namuose, gali gauti 7-8 svarus už valandą (maždaug 10 eurų), viešbutyje toks darbas paprastai dirbamas už minimalią algą (6,7 svaro, maždaug 9 eurai), tačiau nekainuoja pragyvenimas – maistas, nuoma. 35 svarų už valandą negauna nei namų tvarkytojos, nei padavėjos, nei viešbučių administratorės. Tokia alga yra mokama kvalifikuotiems darbuotojams“, – sakė pašnekovė.

Savo ruožtu prisistatyti nepanoręs įmonės „Įdarbinimas Anglijoje“ atstovas juokavo, kad 35 svarus už valandą Anglijoje gali uždirbti tik bankininkas, tad apie tokį atlygį emigrantai gali tik pasvajoti.

Lietuviai dažniausiai dirba fabrikuose, sandėliuose, viešbučiuose

„Niekada negirdėjau tokio dalyko, kad ieškotų nuogų valytojų. Mes nesame suinteresuoti tokiais darbo skelbimais, manau, tai būtų įmonės vardo pažeminimas.

Toks darbo skelbimas tikrai nėra įprastas. Vaikinų šiam darbui neieško, jau ir tai parodo, kad galbūt už to kažkas ir slypi. Nemanau, kad atsiras daug norinčių tokį darbą dirbti“, – pastebėjimais dalijosi jis.

Įmonės atstovas tikino, kad lietuviai dažniausiai ieško darbo fabrikuose, sandėliuose, viešbučiuose, susijusio su žemės ūkiu.

„Ir valytojų darbas yra populiarus. Ypač Londone. Privačių namų valytojams mokama nuo 8 iki 10 svarų per valandą (maždaug 12 eurų), viešbučiuose – minimumas“, – aiškino jis.