Č.Okinčico teigimu, prieš mėnesį prisiekusios Lenkijos Vyriausybės atstovas susitikime parodė atvirą požiūrį į santykius su Lietuva, ką yra akcentavęs ir Lenkijos pezidentu gegužę išrinktas Andrzejus Duda.

„Kalbėjome apie tai, kaip vystyti santykius tarp Lietuvos ir Lenkijos (...). Aš manau, kad čia yra, be abejo, naujas požiūris, nauja politika, ir naujas atvirumas. Mano manymu, čia yra labai teigiamas pavyzdys“, - sakė Č. Okinčicas.

M.Morawieckio susitikimą su Č.Okinčicu ir V.Tomaševskiu inicijavo Lenkijos pusė.

„Čia Lenkijos vicepremjero sprendimas dėl formato, tai man čia sunku ką nors komentuoti“, - sakė Č.Okinčicas.

„V.Tomaševskis akcentavo daugiausia tautinių mažumų klausimus, kai tuo metu aš kalbėjau daugiau apie bendravalstybinius dalykus, kurie, mano manymu, žymiai greičiau padės išspręsti visus nesutarimus“, - teigė jis.

Pasak Č.Okinčico, spręsti Lietuvos lenkams aktualius pavardžių rašymo ir kitus klausimus padėtų geri santykiai tarp šalių vadovų.

„Politinės valios, kaip mes matome, Lietuvos Seime šiandien nėra spręsti tam tikrus klausimus - ar pavardžių rašymo, ar Tautinių mažumų įstatymo priėmimo. Vyriausybė teikia tuos projektus, bet rezultato kol kas nėra. Geranoriškas požiūris yra iš valdančiosios daugumos šiuo klausimu, ypač premjero Algirdo Butkevičiaus ir buvusio premjero Gedimino Kirkilo, bet politinės valios kol kas yra didžiulė stoka šiais klausimais.

Tačiau tas neturi stabdyti mūsų gerų santykių. Būtinai reikia intensyvinti ekonominį, kultūrinį bendradarbiavimą ir tie ryšiai aukščiausiam lygmeny irgi parodys tiems Seimo nariams, kurie dvejoja dar dėl tam tikrų klausimų mūsų Lietuvos Seime, kad jiems būtų aišku, kad Lenkija yra geranoriška valstybė, kuri nori gerų abipusių santykių ir Lietuvos žmonių gerovės“, - dėstė jis.

Savo ruožtu V.Tomaševskis BNS sakė, jog Lenkijos vicepremjeras svarbiu Lietuvos lenkams įvardijo švietimo klausimą.

„Vicepremjeras pasveikino mūsų partiją, kad ji turi aukštą žmonių pasitikėjimą, ir pabrėžė, kad labai svarbi problema yra švietimas, kad čia yra pagrindas. Dėl švietimo, jūs žinote, yra tokia situacija, kokia yra, nenori kai kurie Lietuvos politikai akredituoti tautinių mažumų mokyklų, tarp jų ir lenkiškų. Apie pavardes nekalbėjome, vicepremjeras pabrėžė, kad pagrindinė problema - švietimas“, - sakė europarlamentaras.

„Dėl tautinių mažumų padėties Lenkijos politikai kalba vienu balsu ir čia nesvarbu, kokia valdžia ateina, kas daugumą sudaro“, - tikino jis.

M.Morawieckis Vilniuje pirmadienį dalyvavo iškilmingoje simbolinėje elektros jungčių su Lenkija ir Švedija įjungimo ceremonijoje.

Lietuvos ir Lenkijos santykius pastaruoju metu temdė nesutarimai dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų padėties.

Lapkričio viduryje prisiekusioje naujoje Lenkijos Vyriausybėje dirbs konservatyvios euroskeptiškos partijos „Įstatymas ir teisingumas“ nariai. Ši partija spalį triuškinamai laimėjo parlamento rinkimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)